Share |

V Ostravě startuje filmový festival

 

Mezinárodní filmový  festival Ostrava Kamera Oko zahajuje již tento pátek 23. září v industriální ostravské památce v Provozu Hlubina snímkem Impérium - Mafie v Atlantic City (Bordwalk Empire) režiséra Martina Scorseseho a kameramana Stuarta Dryburgha.
 
Tisková zpráva:
3. ročník festivalu Ostrava Kamera Oko zahajuje již tento pátek
Již tento pátek, 23. září, bude v památkově chráněné Budově těžního stroje v areálu Dolní oblasti Vítkovic - Provozu Hlubina slavnostně zahájen třetí ročník Mezinárodního filmového festivalu Ostrava Kamera Oko, který se jako jediný v České republice zaměřuje na kameramanskou tvorbu. Projekce soutěžního snímku  Impérium - Mafie v Atlantic City režiséra Martina Scorseseho a kameramana Stuarta Dryburgha se zúčastní řada čestných hostů letošního ročníku včetně prezidenta evropské kameramanské federace IMAGO Nigela Walterse, který letos stanul i v čele Hlavní poroty Mezinárodní soutěže. 
 
Hosté uvádějí osobně filmové projekce
První festivalový víkend bude patřit kromě soutěžních projekcí zejména živým setkáním s řadou festivalových hostů.
V sobotu uvedou projekce svých filmů herečka Hana Lelitová-Prymusová (Zatihla mě noc Juraje Herze), německý kameraman, dlouholetý spolupracovník Wernera Herzoga, Peter Zeitlinger (Jeskyně zapomenutých snů 3D) a český kameraman Alexander Šurkala, který přijíždí s filmem Habermanův mlýn, za který získal letošní cenu Asociace českých kameramanů pro nejlepší film.
V neděli 25. září od 17 hodin uvede v Minikině osobně filmovou klasiku režiséra Otakara Vávry Romance pro křídlovku kameraman Andrej Barla, čerstvý držitel ceny AČK za celoživotní přínos.
Klub Atlantik zaplní profesionální program. V sobotu 24. září proběhne od 17 hodin beseda s českým legendárním kameramanem Miroslavem Ondříčkem, nedělní odpoledne bude zasvěceno Panelu o digitalizaci a restaurování klasických děl světové kinematografie následovanému setkáním s režisérem Tomášem Luňákem a kameramanem Janem Basetem Střítezským, tvůrci dlouho očekávaného filmu Alois Nebel, kteří divákům ukáží, jakým způsobem tento technicky převratný film vznikal.
Začínající kameramané přijedou do Ostravy představit své krátkometrážní filmy v Národní soutěži a mezinárodní sekci Encore. Bez povšimnutí by neměl zůstat ani program Work in Progress, v jehož rámci budou představeny tři dokončované české filmy - středometrážní Tambylles Michala Hogenauera a Adama Strettiho, dokumentární Závod ke dnu Víta Janečka a televizní dokument Nejlepší z nás režisérky Petry Všelichové. 
 
Víkend v Hlubině 
Provoz Hlubina – Budova těžního stroje, Staré koupelny
Industriální ostravská památka Provoz Hlubina ožije o víkendu nejen filmovým programem. Kromě projekcí sekce Encore, hudebních filmů či ostravské premiéry filmu Petra Marka Nic proti ničemu je zde pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program ve spolupráci s občanským sdružením „Hlásím se k továrně”. Návštěvníci se mohou těšit na site-specific výstavu, knižní trh, hudební a divadelní produkce i komentovanou prohlídku Dolu Hlubina. Vrcholem doprovodného programu pak bude nedělní Láhor/SOUNDSYSTEM Big Band Kabaret.
„Největším lákadlem prvního víkendu bude pro milovníky filmu rozhodně projekce  westernu Tenkrát na západě v Budově těžního stroje. Ikonické dílo světové kinematografie se bude promítat z přenosné 35mm promítačky a ve spojení s úžasným industriálním prostorem se diváci mohou těšit na neopakovatelný vizuální zážitek. Přinejmenším srovnatelný s loňskou projekci filmu Amadeus u Vysokých pecí,” říká programová ředitelka Anna Kopecká.  
Do Provozu Hlubina mají akreditovaní vstup zdarma, na místě je možné zakoupit jednodenní vstupenku za 100 korun.
 
Ostrava Kamera Oko 2011
Třetí ročník mezinárodního filmového festivalu se zaměřením na kameramanskou tvorbu Ostrava Kamera Oko se uskuteční od pátku 23. září do neděle 2. října 2011 ve všech jednosálových kinech města Ostrava: Art, Minikino, Vesmír, Luna, ale zároveň i v unikátních prostorách Národní kulturní památky - Dolní oblasti Vítkovic (v Provozu Hlubina). Živé besedy s festivalovými hosty probíhají v klubu Atlantik. Festivalové centrum se tradičně otevře v prostorách “Staré Arény” přímo na hlavním ostravském Masarykově náměstí, kde si návštěvníci budou moci pochutnat také  na italské kávě či jihomoravských vínech v kavárně CoffeBreak, která zde bude fungovat jen po dobu trvání festivalu.
Festival uvede během 10 dnů ve dvou soutěžních (mezinárodní soutěž celovečerních snímků a národní soutěž krátkých filmů) a v řadě nesoutěžních programových sekcích (Filmové novinky, Pocta Andreji Barlovi, Imago: Oceněné filmy, 3D Oko, Hudba a vzpoura, Ostrava ve filmu, Opus Magnum,...) na 100 snímků, přičemž většina z nich jsou v premiérovém či předpremiérovém uvedení. 
Desetidenní akreditace jsou k dostání v ostravských kinech Luna, Art, Minikino a v ostravském klubu Atlantik. Jednotlivé lístky se dají koupit v pokladně daného kina vždy před projekcí či v jeho předprodeji - dle celoročních pravidel jednotlivých kin (více info pokladny jednotlivých kin). 
 
Více informací naleznete na www.filmfestivalostrava.com.
 
 
 
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.