Share |

Jameson Done In 60 Seconds zná finalisty

foto: archiv pořadatele

České finále soutěže o nejlepší minutový film proběhne 5. července v Karlových Varech v Jameson Festival Lounge.

Během tohoto týdne rozhodla porota ve složení Tereza Spáčilová (novinářka), Marek Dobeš (režisér a producent), Biola Wyrwas (Jameson Ambassador) a Jakub Kohák (režisér) o těch, kteří postoupili do českého finále mezinárodní soutěže Done in 60 Seconds. Porota vybrala první desítku filmů a z nich tři finalisty, kteří budou soutěžit o absolutní vítězství v českém kole. Soutěž zaznamenána nárůst přihlášených videí (v roce 2011 jich bylo 39, tento rok 62) a, jak zmiňuje porota, také posun v kvalitě přihlášených filmů.

Filmová novinářka Tereza Spáčilová, která zasedla v porotě soutěže tento i minulý rok, k tomu říká: “Samotný výběr byl oproti loňsku překvapivě snadný, zrno se tentokrát od plev oddělilo samo, rozdíly mezi amatérskými pokusy a propracovanějšími dílky byly propastné. Přibylo angličtiny (další důkaz o tom, že si lidé hledali informace, jak zvýšit pravděpodobnost úspěchu), ale našlo se i několik videí postavených na vtipném českém textu, což byla pro nás porotce trochu past, museli jsme totiž řešit, jestli je takový obsah přenosný i po přeložení, respektive jestli se čtenáři anglických titulků neučtou k smrti. Názory se v tomto bodu rozcházely, stejně jako v otázce, jestli je víc samotný nápad nebo celková úroveň provedení. Výsledky tomu odpovídají - ve finálové desítce jsou vizuálně vypointované hříčky, profesionální "filmečky" i ryzí homevidea.”

Postupujícími minutovými filmy jsou:
REAR WINDOW – Jiří Skovajsa
TERMINATOR 2 – Martin Stuchlý
VŘÍSKOT – Petr Černý*
(*Videa jsou uvedena v abecedním pořadí podle názvu originálního filmu)

Dalšími filmy v první desítce (nepostupující, ale oceněni porotou) jsou:
4. CESTA NA MĚSÍC – Prokop Motl
5. NOSFERATU 60 – Daniel Hadrba
6. GHOST BUSTERS – Patrik Mareš
7. ZÁHADA BLAIR WITCH – Matyáš Řezníček
8. DRIVE – Jan Marcinek
9. AVATAR – Jakub Mrózek
10. GRAVE ENCOUNTERS – Vojtěch Turek

Jameson Done in 60 Seconds je mezinárodní soutěž (převážně) amatérských filmařů, kteří mají za úkol zpracovat děj svého oblíbeného filmu do videa trvajícího přesně 60 vteřin. Soutěž probíhá tento rok v Čechách podruhé. Její české finále se uskuteční 5. července od 18.00 v Jameson Festival Lounge během mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Vítez českého kola získá zájezd do Londýna, kde se zůčastní mezinárodního finále Jameson Done in 60 Seconds, které proběhne v rámci filmových cen Jameson Empire Awards.

Soutěžní filmy můžete vidět na:
http://www.jamesonempirediss.com (v sekci Soutěžní videa pro rok 2013).


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.