Share |

Jakub Matuška aka Masker prezentuje nejnovější tvorbu v galerii dvorak sec contemporary

Takhle to vypadalo na vernisáži, foto: Jir Pot

Osobitý umělec Jakub Matuška, jeden z nejvýraznějších talentů nastupující generace českých tvůrců, známý pod pseudonymem Masker od 12. září do
11. října vystavuje ve dvorak sec contemporary svá nejnovější plátna a několik objektů. Jakub Matuška se v této galerii představí již podruhé a naváže tak na svou předchozí velmi úspěšnou výstavu, která byla kompletně vyprodána již v den vernisáže.
 
Jakub Matuška aka Masker (1981) vystudoval pražskou Akademii výtvarných umění v malířském ateliéru Vladimíra Skrepla (2003 – 2009), během studia absolvoval studijní pobyty na Cooper Union v New Yorku (2008) a na Middlesex University v Londýně (2007). I když Jakub Matuška prošel prestižní umělecké školy, jeho street artová minulost se odráží v každém jeho díle. Kvalitu Matuškovy tvorby a punc jednoho z nejzajímavějších malířů mladé generace dokládají jeho úspěchy na českých i mezinárodních uměleckých soutěžích. Letos se zařadil po bok několika vybraných zahraničních umělců na festivalu současného umění SVEART v Itálii. V roce 2011 získal prestižní Cenu NG 333, kterou uděluje Národní galerie nejlepšímu mladému umělci do 35 let. V roce 2010 byl mezi finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého, spolu s dalšími pěti street artovými umělci úspěšně reprezentoval Českou republiku na Expo 2010 v Šanghaji. Nejpodstatnější složku Maskerovy tvorby představuje malba, ale šíře jeho talentu zasahuje i do fotografie, videa, instalace a objektů. Jeho malby zaujmou kombinováním přístupů monumentálního malířství a street artu, jehož technické prvky implementuje do svých malířských prací. Typická je svérázná práce s měřítkem, která ovlivňuje významové vyznění samotného díla, a specifická atmosféra, vyzařující z každé Maskerovy práce.
 
 „Charaktery používám jako určitý druh parafráze něčeho z minulosti. Nakonec zjišťuju, že si tam pravidelně dosazuju stále podobné věci, které znám, jsou to buď věci z dětství, nebo věci, kterých si více všímám. Nebo potom hra s řešením kompozice. Průnik tohoto dohromady. Dřív jsem byl schopný zabývat se vztahy, nedávalo mi smysl zabývat se něčím jiným, dnes už se, v návaznosti na diplomovou práci, objevuje více figur, více příběhů. Tím že žiju ve městě celý život, využívám tyto kulisy, na které intenzivně myslím. Apokalyptický pocit. Pěkné věci je pro mě těžší udělat. Od dětství inklinuji k této poloze, stylizaci. Není to pouze negativní, snažím se zachytit nějaký střet dvou poloh. Zároveň se ale výrazně objevuje inspirace jinými autory, jako nálady nebo podobné prvky. Na Boschovi i dalších věcech z jeho doby se mi líbí různá prostředí a prostorová řešení nebo průhledy do krajin… Inspiruji se ale také komiksy, fotkami graffiti nebo třeba designy na skejty, kde mě může zaujmout kombinace barev, kterou bych sám nevymyslel,“ říká Jakub Matuška aka Masker.
 
Vernisáž výstavy Jakuba Matušky se koná 11. září od 18.00 hodin v galerii dvorak sec contemporary, Dlouhá 5, Praha 1. Výstava je přístupná: 12. 9. – 11. 10. 2013, pondělí – pátek 10.00 – 18.00 hod.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.