Share |

Jaké jsou výsledky IV. ročníku hudebních cen Vinyla?

foto: pořadatel akce

Vítězové IV. ročníku hudebních cen Vinyla byli vyhlášeni v průběhu slavnostního večera v pražském Lucerna Music Baru. Ocenění našla své majitele ve třech kategoriích. Za Desku roku kritici zvolili nahrávku Nipomo skupiny DVA. Objevem roku jsou ostravští Schwarzprior, Počinem roku pak hudba k audioknize Solaris studia Needles (Zdůvodnění viz níže.)
 
„Letos nominacím vévodila především smíšená dua a možná tato skutečnost ukazuje na jeden z výrazných aktuálních trendů,“ vysvětluje za koordinátory ceny Pavel Uretšlégr. „Pomyslný Černý Petr připadl duu Kalle, jemuž se povedlo získat nominaci jak v kategorii Objev, tak v kategorii Deska roku, ale nakonec žádnou neproměnili. Ostatně samotné nominace považujeme za podstatnější než vyhlašování absolutních vítězů, což v hudbě ani dost dobře nejde. Nominace lépe ukazují širší spektrum kvalitní hudby, a o to nám primárně jde.“
 
Oceněním pro vítěze se stala LP deska, která vyšla v limitované edici 100 kusů a obsahuje po jednom hudebním tracku od všech nominovaných. O letošní obal se postarala umělecká skupina Rafani (viz foto u článku), která také vinyl pro jednotlivé vítěze autorsky dotvořila. „Obal se skládá z očíslovaného výčtu zdánlivě nahodilých slov a výroků, kterým Rafani reagují na utváření hodnotových systémů, a potažmo na udělování cen v obecné rovině, neboť ty jsou také určitou hierarchizací,“ doplňuje za koordinátory hudebních cen Vinyla Tomáš Grombíř. Vyhlašovací ceremonie proběhla pod taktovkou dua Jiří Havelka a Ondřej Cihlář z Divadla Vosto5. Během večera vystoupily skupiny Kalle (nominace Deska + Objev), Vložte kočku (loňští držitelé Desky roku) a DVA (aktuální laureáti Desky roku).
 
Ocenění předali současní, či bývalí členové Rady hudebních cen Vinyla Karel Veselý, Jana Grygarová a Ian Macháček. Rada funguje jako odborný garant a ideově formuje směřování ceny – především každoročně sestavuje porotu a dohlíží nad regulérním průběhem ceny.
 
Komentář k výsledkům od Rady ceny Vinyla
 
Ian Macháček k ocenění skupiny DVA
(Deska roku)

Kdyby Honza a Bára Kratochvílovi nahráli jedinou desku a tou byla právě Nipomo, vše by bylo naprosto v pořádku. Ne snad, že by zbytek diskografie nějak pokulhával, ale třetím albem definitivně podtrhli svou jedinečnost na domácí scéně, ba dokonce i v zahraničí. Na Nipomo je zkrátka všechno, co definuje DVA –ulítlost, zábava, euforie a neuchopitelnost. Bylo by skvělé, kdyby se některé nejmenované světové servery zaměřily na nadžánrové poklady jako DVA, než aby glorifikovaly tvůrčí mrzáky.
 
Jana Grygarová k ocenění skupiny Schwarzprior
(Objev roku)

Jen málokteré kapele odpustíte tolik drzosti, rouhání a názvy skladeb jako je Smrt, láska, chcaní. Móda? Manýry? Extravagance? Málokdy zní termín audiovizuální teror tak přiléhavě jako u projektu Schwarzprior, hlásící se k odkazu EBM i gotické scény. Jestli si ostravská trojice studentů umění svým debutem IDDQD u Polí5 pojistila nesmrtelnost, se ukáže, až bude celá jejich generace mrtvá. Schwarzprior – objeveni roku 2014.
 
Viktor Palák k ocenění studia Needles
(Počin roku)

Jonáš Rosůlek a Adam Boháč, dříve známí jako duo Fremeni, nyní pracující také pod hlavičkou studia Needles, se po řadě komerčních zakázek rozhodli dotvořit devítihodinovou, dvacet let starou audioknihu „Solaris“ a vtáhnout do jejího vesmíru nové posluchače. Hlas zesnulého Richarda Honzoviče doplnili o čerstvé nahrávky hlasu jeho dcery, zejména pak ale vemlouvavý přednes podkreslili ruchy a syntetickým ambientem, které prokazují jejich mimořádný cit pro dokreslení atmosféry jednoho z nejnadčasovějších sci-fi podobenství. Podařilo se jim jak vystihnout chladnou, ale zároveň vábivou náladu knihy, tak posílit sugestivitu jejího přednesení. Dotvořenou audioknihu „Solaris“ lze vnímat též jako velmi sebejistý krok na neprobádanou půdu, k němuž dochází v době, kdy v českém prostředí stoupá zájem o tento formát, ale takřka nikdo s ním kreativně nepracuje.
 
Nominace hudební ceny Vinyla 2014
(řazeno abecedně, tučně jsou označeni vítězové)
 
Deska roku
DVA – Nipomo

Kalle – Live from The Room
Leto – Zbytky ozářených ploch
 
Objev roku
Divided
Kalle
Schwarzprior
 
Počin roku
Pelhřimovy 2014
Studio Needles – hudba k audioknize Solaris
U nás v garáži


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.