Share |

Hudební cena Vinyla zná nominace

foto Vinyla

Hudební cena Vinyla zná nominace v kategoriích Deska, Objev a Událost

Hudební cena Vinyla má za sebou 1. kolo hlasování, z něhož vzešel úzký výběr kandidátů na hlavní ocenění. O jménech a událostech rozhodla sedmnáctičlenná porota pro tento ročník vybraných odborných hudebních publicistů.

Deska roku

Bonus – Náměstí míru (Starcastic records)
B4 – Didaktik Nation Legendary Rock (Polí5)
Čoko voko – Hudba (Mamka label)
Floex – Zorya (Minority records)
Hugo Toxxx – Legální drogy / Ilegální kecy (Hypno 808)

Objev roku

Fiordmoss
Optical Frameworks
Kittchen

Počin roku

Promotérské aktivity agentury Bumbum Satori
Festival Colours of Ostrava
Festival Creepy Teepee

V kategorii Deska roku se objevilo vůči původnímu plánu více nominovaných. „Pořadí na druhém až pátém místě přineslo bodovou shodu, a proto jsme se nakonec po dohodě s Radou ceny rozhodli poslat do druhého kola pět alb. Všech pět nominovaných alb je v českých podmínkách nadprůměrných, a to nejen v kontextu minulého roku. Věříme, že to drobné vybočení z pravidel bude pro dobro věci,“ uvedl za koordinátory ceny Tomáš Grombíř.

V nominacích Deska roku převládají alba, která různým způsobem pracují s žánrem hip-hopu. V nominaci ale nechybí ani dvě výrazné loňské nahrávky domácí experimentální scény.

Hodně zajímavých jmen se sešlo v kategorii Objev roku, přesto z nich výrazněji vystoupily právě tři nominované kapely. Brněnští Fiordmoss na sebe upozornili předloňským debutovým EP Gliese, na kterém originálním způsobem propojují elektronickou a akustickou hudbu. Jednočlenný projekt Kittchen vydal v minulém roce takřka anonymně samonákladem svůj debut Menu – kombinaci folku a industriálu (album aktuálně vychází i ve vinylové podobě). Taktéž jednočlenný projekt Martina Dlabaji Optical Frameworks ze Zlína propojuje nezávislé proudy (ambient, dubtechno atd.) v elektronické hudbě.

Ne náhodou je spojnicí všech nominovaných v kategorii Objev roku způsob, jakým nabízí svoji hudbu fanouškům. Fiordmoss vydali v předloňském roce své debutové EP Gliese jako free download, nahrávky jednočlenného projektu Optical Frameworks vydává nezávislý litevský netlabel Cold Tear Records a minuloroční debut Menu projektu Kittchen je volně ke stažení na stránkách interpreta. Společný jmenovatel nezávislé distribuce hudby u všech nominovaných tak reflektuje jeden ze základních znaků současné podoby hudby.

Všichni tři nominování v kategorii Počin roku jsou různým způsobem spjati s živou produkcí hudby. Počinem roku mohou být v prvním ročníku hudební ceny Vinyla promotérské aktivity agentury Bumbum Satori, festival Colours od Ostrava nebo festival Creepy Teepee. Počinem může oceněna nahrávka, festival, koncert či jakákoli jiná aktivita, která úzce souvisí s tuzemským hudebním prostorem.

„Před námi je 2. druhé kolo hlasování, porota z nominovaných hlasováním vybere v každé kategorii absolutního vítěze. Byli bychom rádi, kdyby už samotné nominace byly vnímány jako ocenění: rozdíl mezi jednotlivými nahrávkami a událostmi je spíš v rovině osobních preferencí a mluvit o absolutní kvalitě je hodně zavádějící. Samotné vyhlášení proběhne na klubovém večeru s živým hudebním programem – místo a přesný program brzy upřesníme,“ říká Pavel Uretšlégr za pořadatele ceny Vinyla.

Hlavním partnerem ceny Vinyla je obchod s hudebními nástroji Kytary.cz. Mediálními partnery jsou časopisy Respekt, A2, His Voice, Full Moon a the aardvark a dále rádio Rádio 1 a Rádio Wave.

Hudební cenu Vinyla iniciovalo a produkčně zajišťuje občanské sdružení Goliart, zastoupené Pavlem Uretšlégrem a Tomášem Grombířem. Na konceptu ceny spolupracuje Rada ceny Vinyla ve složení Pavel Klusák (Lidové noviny), Antonín Kocábek (Týden), Karel Veselý (aktualne.cz), Jiří Špičák (ČRo Radio Wave). Rada je záměrně sestavena mezigeneračně, aby byla schopná reflektovat různé myšlenkové proudy na současné hudební scéně. Cílem hudební ceny Vinyla je vytvořit důstojný ekvivalent uměleckých cen, jež v jiných oborech už po léta existují,“ říká za pořadatele ceny Pavel Uretšlégr.
Bližší informace o hudební ceně Vinyla naleznete na

www.vinyla.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.