Share |

Jak se kontroluje doping ve Finsku? Mladý doktor vypráví, co a jak dělá dobrovolník

Ondřej Moravec a Ondřej Palán / foto archiv OP

Ondřej Palán je mladý doktor. Čerstvě vystudovaný a plný ideálů. Nedávno se vrátil z Finska. jako dobrovolník pracoval na šampionátu v biatlonu ve finském Kontiolahti. Pracovla v oblasti antidopingových kontrol. Jak a proč se taková věc stane a co obnáší? A můžem příště jet taky?

 

Pracovals jako dobrovolník na mistrovství světa ve Finsku - jak se to stalo?
Na mistrovství jsem se přihlásil skrze webové stránky MS, kde byla přihláška pro dobrovolníky, kde se dal zvolit i konkrétní post. Obecně jsem k  tomuto kroku přistoupil z  několika důvodů: nikdy jsem nebyl ve Finsku, vždycky jsem se chtěl podívat do Skandinávie v  zimním období, mám rád biathlon a chtěl jsem si zkusit někam regulerně vyjet sám bez jakýchkoliv známých.

Takže jsem to všechno spojil do jedné akce – MS v  biathlonu v  Kontiolahti a Joensuu. Já jsem žádal o post antidopingového chaperona (podle mého nejzajímavější z  dobrovolnických pozic) a vybrali mě.

 

DEN CHAPERONA

Co byla tvoje náplň práce?
Název mé pozice je antidopingový chaperon, tedy doprovodce či garde. Náplní práce je doprovodit závodníka určeného k  podstoupení antidopingového testu na samotný test.

Můj závodní den probíhal ve dvou fázích. První fází byl doprovod závodníka na předzávodní test krve, zde se vybíralo 10 lidí, každý chaperon dostal k  dispozici auto a řidiče a ten pak přijel pro závodníka do místa, kde byl ubytován, kde ho vyzvedl a doprovodil na stadion na test. Druhá část se konala po závodě, kde se vždy závodníci na prvních čtyřech pozicích a někteří další vybraní dostavovali na test moče. Zajímavostí toho, když měl člověk první, druhé či třetí místo, bylo to, že se s  daným závodníkem dostal i na tiskovou konferenci či do televizního studia, takže sem měl možnost vidět i samotné zázemí jinak známých míst, která vidí v  televizi.

 

V čem tam chodíš, jak vypadá den v akci, o co usiluješ...?
Každý dobrovolník vyfasoval komplet, černé kalhoty, modrou bundu a oranžovou čepici, takto je šlo bezpečně rozpoznat. Co se týká přímo antidopingových chaperonů, tak pro ně je mimo akreditace na krku nutná taková černo-růžová vesta s  nápisem antidoping chaperon, čímž jasně dává najevo, že je zrovna v  pracovním procesu, což mu umožňuje například volný pohyb po hotelu, kde je závodník ubytován; před závodem jsem je vždy vyzvedával na pokojích, takže je někdy potřeba získat například kartu od výtahu a podobně, zkrátka mi musel být umožněn přístup do prostor, kde se závodník může vyskytovat. Stejně tak po skončení závodu jsem měl přístup do tzv. mixed zone, kde závodníci dávají rozhovory, se závodníky sem chodil i do kabin pro přípravu lyží, do zázemí,  zkrátka od chvíle, kdy mi podepsal dokument vyzývající ho k dostavení se na test, nesměl jsem ho pustit z  očí.

 

HEZKÝ HOLKY VE SPORTU

Jak je to s dopingem v biatlonu? Je rozšířený? A proč tě lákal zrovna biatlon?
Upřímně řečeno o dopingu v  biathlonu nemám žádné bližší informace (zatvrzele mlčím).

V  biathlonu lze vidět spoustu krásných závodnic, já sám jsem se k  němu dostal (jako fanoušek) v  době, kdy závodila Magdalena Neuner  a Kaisa Mäkäräinen (schválně si je vygooglete), v  posledních letech se v biathlonu začali prosazovat i čeští závodníci, což teď v  ČR láká davy lidí k  tomuto sportu. Nicméně nikoho nepřekvapí, že všichni fandí například Gabriele Soukalové, Kaise či Dorothee Wierer.

 

Když se někdo chce hlásit jako dobrovolník na takovou akci, jak na to má jít? 
K  tomuto účelu slouží přihláška, kde zadáte své schopnosti, předchozí zkušenosti a motivaci pro daný post. Já osobně jsem vytasil se znalostí angličtiny, zároveň jsem již chaperona dělal v  rámci světových pohárů v  běžeckém lyžování, pocházím z  Nového Města na Moravě (dějiště biathlonových pohárů a nedávného MS) a jsem doktor, což sice nesouvisí s  danou pozicí, ale proč nemít v  týmu někoho s  pokročilou znalostí první pomoci...no a vybrali mě, snadné :D

 

Co bylo na Finsku krásné? A co tě vyčerpalo nebo ti vadilo? Budeš takové výjezdy podnikat častěji?
Celkově vzato můj výlet do Finska splnil veškerá má očekávání. Poznal jsem opět kousek země, střetnul jsem zde několik skvělých lidí, zkusil jsem si, že jet někam na vlastní pěst má své výhody. Finsko je vážně krásné.

Co se týče mé budoucnosti jakožto dobrovolníka na podobných akcích, to je dobrá otázka, vždy je zajímavé navštívit nová místa, podívat se do zázemí, dostat se do kontaktu s  aktéry, lépe poznat místňáky, co už od výletu více chtít, rozhodně o tom popřemýšlím.

 

DOKTORÁT DOBROVOLNÍKŮM NETŘEBA

Čerstvě jsi dostudoval medicínu, bylo to podmínkou?
Ne, pro tento post není nutné žádné speciální vzdělání, pouze umět anglicky. Pozice chaperona není odborná práce, ostatní chaperoni byli vesměs finští studenti. Doktor je samozřejmě přítomen při samotném testování, ale dostat se na post antidopingového lékaře například právě pro IBU (Mezinárodní biathlonová unie) je specializovaná práce, ke které se musí lékař propracovat.

 

Znám tě jako studenta-medika z baru u Luciáše - kde působiš teď? Na co se specializuješ?
Konečně jsem po letech dostudoval, nicméně klasická práce lékaře v  nemocnici mě ani trochu nelákala, takže v  současnosti pracuju v  SÚKLu (Státní ústav pro kontrolu léčiv) jako posuzovatel onkologických klinických studií, to znamená to, že posuzuju a schvaluju testování nových léků na lidech v  oblasti onkologie. Skvělá práce.

Vybral jsem cestu farmacie, tedy jsem opustil možnost získání atestace a specializace, myslím, že je to pro mě daleko zajímavější, spokojenější a příjemnější způsob života, než otročit někde v nemocnici.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.