Share |

Jak Just Jhoom! do Čech přišel

foto autorka

Stalo se to úplně nečekaně. Vlastně to vůbec nebylo v plánu. Dívka E. (Ewa Nierzwická) spokojeně žila a studovala v Londýně a nijak zvlášť nevybočovala z místního multikulturního davu. A pak se zamilovala. Zamilovala se tak moc, že se rozhodla odstěhovat do České republiky a svou vášeň sdílet s dalšimi. A je to tady. Dívka E. nám totiž z Anglie přivezla Just Jhoom!

Teď už by se slušelo prozradit o co se vlastně jedná. Just Jhoom! (směsice angličtiny a hindi, znamená to “jen tanči”) je nová forma tanečního cvičení, které vychází z bollywoodské hudby a tance, vymyslely ji dvě anglické přítelkyně Shalini Bhalla a Rebecca Mathews. Shodou okolností, Shalini pochází z Indie a už od dětství studovala indický lidový tanec Bharata Natyam, krásný a složitý, zatímco Rebecca je zkušená sportovkyně, triatlonistka a aerobička. Potkaly se, daly hlavy dohromady, zjednodušily složité kroky a náročné kardio sestavy, tu ubraly, tam přidaly a vymyslely nový pohybový slovník, skládačku kroků, která umožňuje netanečníkům tančit a nesportovcům sportovat. A naopak.

Krok dal krok a jak už to tak bývá, z přátelství vznikla úspěšná značka, která nyní přichází z Anglie rovnou k nám do Čech.

A co je na Just Jhoom tak zvláštního? Ewa uvádí hned několik věci. Zaprvé, pracuje se tu s gesty, mimikou a celkovým výrazem. Vlastně kdo někdy viděl alespoň jeden bollywoodský film nebo klip, ví o čem je řeč a pojem “Bollywood diva” netřeba dál rozvádět. Tomuto stylu odpovídá i velmi originální zapojení rukou, jejichž pohyby jsou součástí sestav a obsahují nejen pohyby paží, ale především zápěstí a prstů - jak napsala redaktorka českého Fit Style: "Díky nezvyklým pozicím rukou si protáhnete i zápěstí a prsty ztuhlé od počítače."

Pak je tu ta hudba, neobvyklá, melodická a chytlavá, která už sama o sobě vyvolává vnitří úsměv a hravost. A nakonec jsou to prachobyčejné endorfiny, které si lidské tělo tvoří zcela samostatně, je-li uvedeno do stavu radostného pohybu, jakým je právě tanec a cvičení.

Dovedou si to však ženy v naší kotlině náležitě užít? Známe vizuální kulturu, na kterou celá značka odkazuje? A jsme vůbec schopné odhodit na hodinu naše běžné masky a nasadit si jednu novou, barevnější? Jedna z prvních českých lektorek (Asja Mejtuv) říká, že ze začátku cítila ze svých klientek jisté napětí. Velmi rychle však zapomínaly a nechaly se strhnout hudbou a pohybem a zanedlouho již měla sál ve fitku plný bollywoodských div. Je to výzva, říká, ale jsme čím dál zvyklejší sportovat, tančit, cvičit a všelijak se hýbat a každá novinka v klasické fitness nabídce je velmi vítaná.

Shalini a Rebecca, které první instruktory vlastnoručně vyškolily, si prý ani ve snu nemohly představit, že jejich první zachraniční štací bude právě Česká republika. Jhoomuje se už v Praze, Brně, Zlíně i ve Valašském Meziříčí a to je jen začátek, další školení instruktorů totiž proběhne v lednu 2013.

Tento měsíc slaví značka Just Jhoom! své první české narozeniny a kromě pravidelných hodin nabízí speciální víkendovou verzi, tzv. Jhoomaton, tříhodinový trénink se třemi lektorkami a trojitou dávkou emocí. Akce proběhne 8. prosince v prostorách Holmes Place Energy na Smíchově a zůčastní se ji nejen stálí návštěvnici pražských kurzů, ale i tváře zcela nové a nepolíbené. Vstupné za 200,- a další info, videa a rozpis pravidelných hodin najdete zde: www.justjhoom.cz, www.justjhoom.co.uk a také na stránkách jednotlivých lektorů na Facebooku. Další dotazy, případně zájem o lektorský kurz, můžete směřovat přímo Ewě na email info@justjhoom.cz.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=nCVL0NwmLnE


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.