Share |

Irská legenda My Bloody Valentine vystoupí v Arše s českou předkapelou Manon Meurt

Manon Meurt
foto: pořadatel akce

Mladá rakovnická „shoegaze“ kapela Manon Meurt zahraje 10. června od 20.00 v pražském Divadle Archa před irskou legendou My Bloody Valentine. Ta patří k zakladatelům stylu „shoegaze“, který britská média popsala jako „v podstatě nehybné zpěváky, kteří se nedívají na diváky v sále“.
 
My Bloody Valentine se proslavili na přelomu 80. a 90. let minulého století svými deskami Isn´t Anything a Loveless a zásadním způsobem ovlivnili podobu rockové hudby. Kapela letos vydala v únoru, po 22 letech od předchozího Loveless, nové album nazvané „m b v“ a v rámci svého turné k tomuto albu zavítají také do Prahy. Vstupenky je možné zakoupit přímo v pokladně Divadla Archa v ceně 850 Kč nebo v síti Ticketpro za 890 Kč.
 
 
 
 
My Bloody Valentine podobně jako Sonic Youth nebo Jesus and Mary Chain předefinovali, jak vnímat hluk v rockové hudbě. Kapela vznikla v irském Dublinu v roce 1983 a v polovině 80. let vydala několik singlů, které většinou prošly bez většího zájmu médií či veřejnosti. V roce 1988 však formace vedená kytaristou Kevinem Shieldsem přišla s prvním albem Isn´t Anything, které se setkalo s nadšenými recenzemi a narůstajícím zájmem fanoušků. Zároveň se My Bloody Valentine proslavili svými koncerty, které byly velmi působivé, i když se členové kapely skoro nehýbali a ani se nedívali na diváky. Britská média jejich styl brzy označila jako „shoegazing“, což se uchytilo jako označení řady jejich následovníků. Svého vrcholu dosáhla vlna tohoto stylu v roce 1991, kdy My Bloody Valentine vydali po dlouhém nahrávání, které málem položilo domovský label Creation Records, zásadní desku Loveless, kterou kritici i diváci označili jako mistrovské dílo. Do roku 1997, kdy se rozpadla, se snažila kapela již s novým vydavatelem natočit třetí album, což se ale nepodařilo. Mezi fanoušky se dokonce šířily zvěsti, že sice materiál ve studiu vznikl, ale skončil hned v šuplíku. V roce 2007 My Bloody Valentine oznámili reunion a v následujícím roce odehráli několik koncertů v Londýně, na velkých festivalech a dalších evropských městech. Ke konci roku 2012 Shields oznámil, že kapela dokončila album „m b v“ , které bez velké kampaně vyšlo v únoru 2013.
 
Manon Meurt: http://bandzone.cz/manonmeurt
Manon Meurt - To Forget: http://www.youtube.com/watch?v=XQrW_l63CmU
 
My Bloody Valentine: Only Shallow: http://www.youtube.com/watch?v=FyYMzEplnfU
My Bloody Valentine: Cigarette In Your Bed: http://www.youtube.com/watch?v=P82V5TEEVWc
My Bloody Valentine: To Here Knows When (Live): http://www.youtube.com/watch?v=3DEnwUAzPG4
 
Facebook event: https://www.facebook.com/events/516411935087779/?context=create


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.