Share |

House, techno, acid a rybaření Jacob B style

foto: pořadatel akce

V sobotu 2. srpna vystoupí v klubu Chapeau Rouge na party Republic Artists mladičký Jacob B. Teprve jednadvacetiletý producent a dj z Wroclawi se objeví v Praze vůbec poprvé. Těšit se můžete na fúzi stylů garage, acid, house a techna, sound objevující se v jeho hudební produkci, a který podporuje a hraje mnoho djs světového formátu, jako například: Groove Armada, Hannah Wants, Mark Farina, Saytek, Citizen, Ben Mono, Amine Edge, De Sluwe Vos nebo Manooz. Spolu s Jacobem B dále vystoupí Thomas Tesla (UK), majitel labelu Republic Artists a Wasabi Generals, Jayson Smythe (UK) a Lucas Hulan (ČR) z Nightphunk Recordings. Kde Jacob bere inspiraci, co má pro vás na sobotu připraveno a více, si můžete přečíst v rozhovoru.
 
Jsi mladý a relativně neznámý dj a producent. Mohl by ses nám představit? Kdy ses poprvé dostal k elektronické hudbě a jaký je tvůj background?
Jmenuji se Kuba Biedrzycki, je mi 21 let a jsem z Polska. Můj zájem o elektronickou hudbu začal asi tak před sedmi lety. V patnácti jsem se dostal k různým žánrům, a mým nejoblíbenějším tehdy byl speed garage/uk garage/deep house. V posledních 2 letech jsem se pomalu přesunul k technu a minimalu. Tahle změna je patrná v mojí aktuální produkci, miluju techno a v nejnovějších věcech uslyšíte jak prvky housu tak i techna.
 
Z tvojí tvorby je patrný chicagský a detroitský vliv, můžeš nám konkrétně říct, jací producenti, djs a labely tě inspirují nejvíc?
Djs: Robert Hood, Dense & Pika, Jeroen Search, De SluweVos, Kris Wadsworth, Mark Broom. Labely: SCI+TEC, Little Helpers, Dorcas, Hotflush Recordings, Nervous (starší věci), 4LUX, Affin, Platzhirsch Schallplatten, Desolat, M-Plant, 50 Weapons, Love Letters From Oslo, Extended Play, Local Talk, Klasse Recordings, Hypercolour.
 
Kdy přesně jsi začal s produkcí a u jakého labelu ti vyšel první track?
S produkcí jsem začal na začátku roku 2013 a v květnu jsem vydal první EP na labelu All Over It Records, v house/garage stylu. Nejúspěšnější věcí byl track „Deep Shit“, který se pořád drží v top 10 nejprodávanějších skladeb labelu na beatportu.
 
Jaký track se stal komerčně nejúspěšnějším? Nebo byl nejlépe přijat kolegy z branže? Všiml jsem si, že tvůj track „1993“ byl hodně dlouho na prvním místě u Static Records (label, který vlastní Dale Howard).
Ano, „1993“ je číslo jedna na labelu Dalea Howarda, a byl podpořen mnoha dalšími lidmi z labelů jako např. Off Recordings, Defected, Toolroom. Myslím, že to byl zároveň i komerčně nejúspěšnější track. „Rave In The Cave“ je na tom podobně. Ale nejvíc jsem spokojený s mým posledním EP s názvem „Not From Detroit“, kde jsem použil moje momentálně nejoblíbenější zvuky. EP bylo v top 100 na beatportu a má podporu mnoha skvělých producentů. Ve stejném stylu hodlám pokračovat i u několika dalších EPs, která plánuji.
 
Čemu se věnuješ kromě produkování hudby?
Denně pomáhám ve firmě svého otce. Zároveň studuji druhým rokem Public Relations na vyšší bankovní škole. Už několik měsíců jsem ve vztahu, a s mojí přítelkyní Kate budeme v Praze spolu – už se nemůžeme dočkat, až uvidíme město, a samozřejmě na party víkend. Kromě hudby mám velmi tichého koníčka, který vyžaduje trpělivost – rybaření. Dokážu se při tom uklidnit a vyčistit si hlavu, uši si odpočinou od hluku a dostávám tak nové nápady na další tracky.
 
Mohl bys nám říct něco o polské scéně? Nějaké zajímavé festivaly nebo producenti?
Myslím, že hudebně je na tom Polsko čím dál tím líp… ale je samozřejmě pořád dost těžké prorazit, komerční scéna je veliká. Většina lidí poslouchá rádia, kde se propagují jen světové hity. Ale nestěžuji si, protože zaznamenávám změnu. Vzniká hodně nových techno akcí. Z festivalů bych doporučil „Audioriver”, kde najdete spoustu skvělých jmen, naprosto nedotčených komerční sférou. Pak bych zmínil duo „Viadrina”, velmi známé duo Catz `N Dogz, skvělého producenta Roberta Babicze, a také dje a producenta Piotra Bejnara.
 
Co plánuješ do budoucna? Nějaká zajímavá spolupráce, produkce nebo hraní?
Kromě hraní v Čechách mám naplánované akce v Anglii, Litvě a Holandsku. Co se týče produkce, pracuji na novém techno EP pro label Armina Edge a také jsem dokončil EP Mushroom pro Republic Artists. Další labely zatím ponechám v tajnosti, ale každopádně očekávejte pořádnou dávku undergroundového houseu a techna!
 
Akce v Chapeau Rouge bude tvojí premiérou v ČR. Na co se můžeme těšit a jak se připravuješ na gig?
Hrozně se těším. Určitě budu hrát něco z mojí nadcházející tvorby a očekávat můžete „Jacob B style“, čili mix undergroundového housu a techna, ale také minimal a acid. ;-)
 
Dík za rozhovor a v sobotu se vidíme / slyšíme!
 
Datum konání:
02. 08. 2014 - sobota
 
Místo konání:
Chapeau Rouge, Praha
Facebook událost zde
Vstup do 22:00 zdarma, poté 50 Kč.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.