Share |

Helena Třeštíková pokračuje v časosběru

foto: pořadatel akce

Nahoru a dolů – typický osud hrdinů ze snímků Heleny Třeštíkové. Dokumentaristky, která v červnu slaví pětašedesáté narozeniny a pracuje na novém filmu ukazujícím fenomén závislosti na drogách z netradiční perspektivy. Tvorbu Heleny Třeštíkové připomene Česká televize po tři červnové večery na programech ČT art a ČT2 vybranými dokumenty a pořadem Na plovárně. Film Život s Kašparem přitom bude vysílán nejen v televizní premiéře, ale i ve zcela nové verzi.
 
„V současné době připravuji další časosběrný projekt, který by měl být dokončen příští rok. Jmenuje se Mallory – na cestě a je o ženě, která byla závislou narkomankou a po narození dítěte přestala fetovat. Její život je dost složitý a ukazuje fenomén závislosti z jiné perspektivy. Myslím, že je to velmi dramatický příběh,“ prozrazuje Helena Třeštíková, která za svou filmařskou kariéru natočila již desítky dokumentů.
 
A právě její nejnovější film Vojta Lavička: Nahoru a dolů bude jedním ze série snímků, kterými Česká televize v červnu připomene její narozeniny. Kromě premiérového uvedení filmu mapujícího vzlety a pády romského hudebníka, aktivisty a novináře Vojty Lavičky, nahlédnou diváci na tvorbu a osobu dokumentaristky také pořadem Na plovárně, premiérou dokumentu Život s Kašparem a časosběrným filmem René.
 
„René byl první projekt, u kterého jsem se rozhodla sledovat dál hrdinu dokončeného filmu. První snímek o něm jsme točili čtyři roky a končil tím, že René vykradl byt naší rodiny. To byl hodně neobvyklý čin a já si řekla, že to je zajímavá a nekonvenční osobnost a stojí za to sledovat ho dál. Pak z toho bylo dohromady dvacet let. S Reném jsem dál v kontaktu a točíme pokračování jeho života,“komentuje Helena Třeštíková dokument, za který získalaCenu Evropské filmové akademie.
 
Česká televize uvede v premiéře nejen nejnovější snímek Nahoru a dolů, ale také dokument z loňského roku Život s Kašparem, mapující osud jedné z nejvýraznějších osobností současného českého divadla, Jakuba Špalka. „V televizi bude film vysílán v nové verzi. Od jeho uvedení v kinech se v Jakubově životě udála důležitá změna, a tu jsme museli zachytit,“ naznačuje dokumentaristka.
 
- - -
 
Více o pořadech ve vysílání České televize
 
René
sobota 21. 6., ČT art, 20:20  
Ryze dokumentární film se syrovou autentičností vypráví těžko uvěřitelný příběh Reného, který byl od sedmnácti let sledován filmovou kamerou na své cestě mezi vězeními a krátkými pobyty na svobodě. Kamera ho v roce 2008 opouští v jeho sedmatřiceti letech, tedy přesně o dvacet let později, jako nemocného člověka, muže stále se pohybujícího na hraně zákona, který napsal a publikoval dvě knihy. Čas proměny z mladíka v muže zaznamenávala režisérka Helena Třeštíková na pozadí významných politických změn střední Evropy.
Reného příběh začíná ve vězení pod socialistickými plakáty, pokračuje během sametové revoluce a dostává zdánlivou pointu amnestií tehdejšího prezidenta Václava Havla. René se ale brzy vrací zpět do kriminálu, aby tak vstoupil do Evropské unie opět jako vězeň. V průběhu let strávených za mřížemi, zejména za krádeže, se nechal potetovat na celém těle, utekl z vězení a zase byl chycen, vydal dva romány, vykradl byt režisérky Třeštíkové, prožil dva milostné příběhy, onemocněl roztroušenou sklerózou a psychologové u něj zjistili nadprůměrnou inteligenci. Svůj názor na svět demonstruje René na krku anglicky nepřesně napsaným tetováním „Fuck of people“.
 
Na plovárně s Helenou Třeštíkovou
sobota 21. 6., ČT art, 21:45
Rozhovor Marka Ebena z roku 2002.
 
Život s Kašparem
neděle 22. 6., ČT2, 20:00
„Pětadvacet let velkého, dojemného i dramatického usilování divadelníka Jakuba Špalka. Točit s ním jsme začali v říjnu 1989 a měsíc nato se stal jedním ze studentských vůdců Sametové revoluce – takové nečekané obraty přináší časosběrné natáčení,“ vysvětluje Helena Třeštíková.
V listopadu 1989 jako student bouřil za svobodu, dnes čtyřicátník, který má za sebou životní zvraty, výhry i zklamání. Co jemu život dal a vzal? Dokument o jedné z nejvýraznějších osobností současného českého divadla, Jakubovi Špalkovi – duchovním otci, zakladateli, herci a režisérovi divadelního spolku Kašpar. Film o hledání rovnováhy mezi svobodou, odpovědností za druhé a uměleckými zásadami. Film, který Helena Třeštíková natáčela od listopadu roku 1989 a v němž zachytila snad všechny rozporuplné okamžiky určité části života, kdy se Jakub Špalek mění z nadšeného listopadového demonstranta v unaveného muže sice už bez iluzí, nicméně stále s drogou jménem divadlo v žilách.
 
Vojta Lavička: Nahoru a dolů
neděle 29. 6., ČT2, 20:00
„Vojta Lavička se narodil jako Rom a to určilo hlavní téma jeho života. Na rozdíl od mnoha lidí, kteří si své téma svobodně vyberou, Vojtovi bylo vlastně určeno. A on se s tím odvážně a někdy i dramaticky vyrovnává, ale nikdy nerezignuje. To mně na něm fascinuje,“ popisuje Helena Třeštíková.
Film zachycuje vzlety a pády romského hudebníka, aktivisty a novináře Vojty Lavičky. Vojta je průkopníkem romského vysílání v televizi a rozhlase, zasazuje se o práva Romů, a jako houslista se proslavil především díky účinkování v kapele Gipsy.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.