Share |

České krátké filmy na DVD, křest bude ve čtvrtek v Oku

foto Czech Short Films

Ve čtvrtek 26. ledna od 20 hodin proběhne v pražském kině Oko slavnostní křest nového DVD představujícího to nejlepší z české krátkometrážní tvorby roku 2011. DVD Czech Short Films 2012, Vol. III vydává České filmové centrum a bylo na něj vybráno 12 filmů domácích filmových škol - pražské FAMU, Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku a zlínské Univerzity Tomáše Bati, a 1 film vytvořený v nezávislé produkci.

Filmy na DVD vybírala odborná komise složená z Kateřiny Fričové, Vojtěcha Ryndy, programového ředitele Mezinárodního festivalu krátkých filmů Praha Karla Spěšného, dramaturga České televize Kristiána Sudy a Petra Horáka, autora projektu Večery iShorts. Tentokrát porota vybírala ze 160 snímků. Mezi třinácti nejlepšími jsou filmy hrané, animované i dokumenty. Smyslem této kolekce je především upozornit na mladé filmařské osobnosti a pomoci jim nalézt cestu na mezinárodní filmový trh. DVD s krátkými filmy vychází již potřetí (poprvé v roce 2010). Obě předchozí DVD kolekce byly prezentovány řadě mezinárodních festivalů a filmových trhů a byly důležitou součástí soustavné propagace české krátkometrážní tvorby..

„V českém filmografii je obrovská tradice animovaného filmu, objevují se i počítačově zpracované animáky, ale drtivá většina jsou klasické techniky-loutky, kreslená animace. Myslím, že mezi českým krátkými filmy je poměr animovaných daleko větší než kdybychom to porovnali s filmovými školami v zahraničí. A pak také humor, ty nejlepší mají jemný, český, lehce podvratný humor. Češi se bojí úplné vážnosti, takže humor do filmu vždycky propašují,“ pokouší se charakterizovat specifičnost současné domácí krátkometrážní tvorby jeden z porotců, publicista Vojtěch Rynda.

ČFC také letos zahájilo spolupráci s Českým lvem na Ceně Magnesia za nejlepší studentský film – porota vybírala kromě filmů na DVD také 20 studentských krátkometrážních filmů pro užší výběr na Cenu Magnesia, z nichž pak akademici zvolí 5 filmů do užší nominace a z nich pak jeden film získá Cenu Magnesia za nejlepší studentský film a stotisícovou prémii.

Filmy zařazené na DVD Czech Short Films 2012, Vol.III

Malý okruh pozornosti (FAMU, r. Josef Tuka) hraný, 25 min
Komorní příběh muže, který se musí rozhodnout mezi citem a vlastními morálními imperativy. Herec Přemek se náhle zamiluje do mladší kolegyně z divadla. Je ovšem dlouhá léta ženatý a jeho manželka je vážně nemocná. Přemek bojuje se zamilovaností a pokouší se oživit šťastné vzpomínky na chvíle s manželkou s iluzivní snahou umocnit kdysi silný cit. V momentě, kdy Přemek zamilovanost skutečně přemůže, dojde k překvapivému zvratu.

Blízký přítel (VŠUP r. Pavel Soukup) animovaný, 6 min
Animovaný film o staré, osamělé paní, která v tragické nemoci paradoxně vidí svého„ blízkého“ a jediného přítele…

Džihád masem (FAMU, r. Natálie Císařovská) dokument, 15 minut
Film se věnuje problematice soužití Čechů se stoupenci Islámu, konfrontuje Valentina Kusáka, předsedajícího sdružení Antimešita a předsedu Ústředí muslimských obcí v České republice Muneeba Hassana Alrawiho. Spor o modlitebnu v Hradci Králové by byl tak trochu cirkusovým soubojem, kdyby se v něm nezrcadlila problematika soužití křesťansko-ateistické civilizace s jinověrci.

O Tondovi, který svítil (VŠUP, r. Filip Posivač) animovaný, 3 minuty
Krátký animovaný příběh chlapce s neobyčejnou vlastností. Tonda svítí, a protože se zcela odlišuje od ostatních dětí, je šikanován. Nakonec se ukáže, že Tonda není jediný, kdo se liší…

Neplavci (FAMU, r. Jakub Šmíd) hraný, 23 minut
Bakalářský film vypráví o šestnáctileté Vendule, která se ocitá za trest na prázdninách u babičky v opuštěném rekreačním středisku. Ve vesnici na konci světa se neděje vůbec nic, jen parta místních teenagerů popíjí a zabíjí svůj čas v prázdném bazénu. Během dlouhého čekání na chvíli, kdy se bazén napustí, Vendula prožívá hořkou letní lásku.

Poslední blboun (UTB Zlín, r. Jiří Novák) animovaný,10minut
Dobrodružný animovaný film o neslavném osudu jednoho trosečníka, roztomilých blbounech, mlsných mniších a božím trestu za lidskou nenažranost.

Písně kosmické (FAMU, r. Katarína Dědičová) hraný, 10 minut
Poslání Adama a pana Reisze je i přes jeho rutinní podobu mnohem podstatnější, než se na první pohled zdá. Film zachycuje touhu získat odpověď na otázku, zda život ve vesmíru opravdu existuje, ale přitom poeticky ztvárňuje pozemské city lásky a přátelství a ukazuje, že i fikce nachází své kořeny v současné realitě, která nás obklopuje.

Helga L-520 (r. Miloš Zvěřina) animovaný dokument,20 minut
Umělecký animovaný dokument je inspirován životními osudy Helgy Weissové - Hoškové za pobytu v terezínském ghettu. Tento „Terezínský deník“ je věnován památce mnoha tisíců dětí zavražděných v koncentračních táborech v době 2. světové války. Film má být druhým projektem „Terezínského triptychu“, volně navazuje na oceňovaný absolventský film M. Zvěřiny „Uvězněné sny“.

Dezert (VŠUP, r. Anna Mastníková) animovaný, 4 minuty
Krátký animovaný film o třech podobách lásky, kde se partneři vzájemně omezují, laškují či se pojídají.

5 Kč (FAMO, r. Marek Ciccotti) dokument, 14 minut
Dokumentární film jako sonda do prostředí veřejných WC v okolí pražského metra. Lidé, které běžně přehlížíme a nepovažujeme za důležité. Ale kdo jsou ti, kterým platíme? Kdo se skrývá za okénkem, zpoza kterého tak často slyšíme „Zaplatit! Pět korun!“ Tři ženy nám odhalují své životní osudy.

Pan Pozdě (FAMO, r. Jiří Sádek) hraný, 15 minut
Anetina životního partnera souží výjimečná nemoc, bránící mu v opuštění společného domu. Exekuční úřad však o dům usiluje a plánuje mladý pár vystěhovat. Aneta stojí před rozhodnutím - musí a nesmí s partnerem opustit dům. Zvítězí rozum? Náhoda? Soucit?

Evoluce? (FAMO, r. Michal Dubnický) animovaný, 12 minut
Byl můj vzdálený pradědeček člověkem nebo rybou?

Jáma  (UTB Zlín, r. Jiří Stejskal) dokument, 23 minut
Dokument zobrazující život ukrajinské rodiny, která se nepoddá soudobému způsobu života. Tam, kde se staré střetává s novým, kde se transformuje něco jedinečného, vzniká konflikt. Film se věnuje tématu rodiny, stejně jako nesnadným životním podmínkám, které připravil stavební projekt města Kyjeva.

www.filmcenter.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.