Share |

iShorts: proč dělat krátké filmy?

Bio Oko nabízí pravidelné večer plné krátkých filmů. kde se tam vzaly a kdo je dělá? Ptali jsme se přímo u zdroje.

Co jsou iShorts a odkdy běží?

Julie Žáčková: iShorts jsou pravidelné projekce krátkých filmů v BIO OKO, které fungují už 6 let. Program každé projekce se snažíme sestavit na určité téma, které všechny promítané filmy spojuje. V minulosti jsme tak měli např. projekci na téma "New York, New York", na kterém jsme představili našim divákům filmy odehrávající se v NYC, natočené studenty newyorských filmových škol. Pořádáme ale i více "speciální" projekce: měli jsme např. večer na téma "Studium v zahraničí", na kterém se promítali filmy ze zahraničních filmových škol, a po promítání proběhla diskuze se zástupci českých společností, které pomáhají českým studentům vyjet za studiem do zahraničí. V poslední době to byla třeba soutěž pro kameramany krátkých filmů Kodak Young Cinematographer Award, jejíž vítěz (tedy nakonec byli dva) si odnesli filmový materiál Kodak v celkové hodnotě 120 tisíc korun.

Jak velký tým se na celé věci podílí?

 S nápadem pořádat projekce krátkých filmů přišel Petr Horák, který se později stal studentem pražské FAMU a v tuto chvíli realizuje iShorts jako svůj magisterský projekt. Za těch 6 let, co už iShorts fungují, se v týmu vystřídalo několik lidí, ale momentálně jsou Petr Horák a Julie Žáčková dvě hlavní osoby, které stojí za iShorts. Každopádně s tím, jak se iShorts v posledním roce rozrostly, bude potřeba do týmu přibrat další členy a proto právě spouštíme program iShorts Work Experience, pomocí kterého bychom chtěli mladým lidem dát možnost nahlédnout do zákulisí příprav iShorts a zároveň jim pomoci získat zkušenosti, které by mohli využít např. aspirující producenti, studenti žurnalistiky, ale i filmoví nadšenci. Více informací o tomto programu mohou zájemci najít na našich webových stránkách www.ishorts.cz 

Jaké máte další aktivity?

Co se týče iShorts - snažíme se propagovat krátké filmy nejen prostřednictvím našich pravidelných projekcí, ale také na jiných kulturních akcích. Měli jsme tak třeba speciální projekci na narozeninách radia Wave, chystáme spolupráci s dalšími "většími" filmovými festivaly.

Pokud se jedná o nás dva, tak Petr studuje na katedře produkce, ale většinu času tráví mimo ČR (momentálně pracuje v jedné produkční společnosti v Londýně, kde také předtím studoval), jezdí po filmových festivalech a sbírá zajímavé krátké filmy od tvůrců z celého světa. Julie byla letos přijata na katedru produkce na FAMU, ale u filmu pracuje už několik let (spolupracovala např. na filmech Normal nebo 2Bobule). Semestr studovala film na New York University a právě dokončuje studia na anglistice na FF UK. Zároveň pracuje v reklamní agentuře Scholz & Friends, rozjíždí Closer Prague (komunikační agenturu, která se specializuje na propagaci filmů a film marketing), píše food blog...je toho hodně:)

 

Proč vás zaujaly zrovna krátké filmy, co je na nich výjimečného?

Možná se to na první pohled nezdá, ale je mnohem těžší natočit dobrý krátký film, než klasický celovečerák - právě proto, že je tvůrce časově limitován a má tedy mnohem menší prostor na vysvětlení zápletky, herecké projevy, na to, aby zaujal diváka. Zároveň je ale pro většinu filmařů dostupnější natočit krátký film a možná se pro některé může stát i bránou do toho "velkého" filmového světa. Autoři krátkých filmů jsou v České republice většinou studenti filmových škol, mladí začínající talenti - rozebírají ve svých filmech nová neotřelá témata, zkoušejí nové postupy, mají třeba možnost s filmem více experimentovat. 

Na iShorts je asi nejlepší to, že dáváme právě těmto mladým talentům možnost prezentace - jejich film je promítnut divákům ve skutečném kině, divákům, kteří nejsou jejich spolužáci nebo kamarádi.

Na krákých filmech je navíc dobré to, že pokud vás nebaví, alespoň víte, že brzo skončí:)

Jaké další večery plánujete?

Na podzim chystáme už počtvrté oblíbený souboj dvou největších českých filmových škol - pražské FAMU a písecké FAMO. Kromě této projekce připravujeme "hollywoodskou" projekci krátkých filmů studentů filmových škol v Californii, které jsou považovány za jedny z nejlepších filmových škol vůbec. Dále třeba projekce filmů z Londýna (čímž navážeme na již proběhlou newyorskou projekci) atd... atd..

Co děláte proti šedi?

Každý měsíc se snažíme promítat ty nejzajímavější krátké filmy z celého světa, podporujeme mladé filmaře, máme neotřelou grafiku a chceme co nejvíce lidem (nejen z filmové nebo umělecké sféry) ukázat, že existují skvělé krátké filmy.

Další akce bude už 29.6.:

Večer iShorts: KIDZ 
Krátké filmy o velkých problémech malých lidí

Hlavním tématem poslední projekce iShorts před velkými prázdninami jsou děti a jejich problémy, se kterými se snaží ze všech sil vyrovnat. Malý Max chce být lvem, Pico zase hledá cestu domů z Himalájí, kam byl poslán rodiči na internátní školu. Jedna holčička se bojí ponořit se pod hladinu bazénu, druhá zase čeká, až půjdou rodiče spát, aby se mohla pomocí svého vědeckého pokusu stát "Beautiful Enough". Dětští hrdinové jsou vděčným tématem krátkých filmů, a o tom svědčí i ocenění, která většina červnových filmů (které jsou tentokrát všechny z Británie) posbírala. Těšte se na vítěze BAFTA 2010 (Nejlepší Britský krátký film "I-Do-Air") nebo film "The Road Home", který byl vybrán na Oscary 2012. iShorts jsou rozhodně dalším důvodem, proč se těšit na konec června.

KDY: Středa 29. června od 20:00 hod.
KDE: BIO OKO (Františka Křížka 15, Praha 7)
VSTUP: 50,- Kč

 

FB: https://www.facebook.com/event.php?eid=223686394321993

 

Na www.ishorts.eu je v sekci "Akce" kompletní program filmů.

 

 

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.