Share |

Dokument o rumunském lázeňském městečku Baile Herculane získal jednu z cen East Doc Platform 2014

foto: pořadatel akce

Po sobotní veřejné prezentaci East European Fora rozdělila mezinárodní porota mezi projekty představené na pitchingu celkem tři ceny:
 
Z projektů účastnících se celoročního workshopu Ex Oriente Film byl vybrán jeden, jež získal tradiční cenu Zlatý trychtýř pro dokumentární projekt, který v letošním roce prošel nejvýraznějším vývojem. Udělená finanční podpora ve výši 600 Euro má tvůrcům pomoci v dalším vývoji jejich vznikajícího dokumentárního filmu. Ocenění získal autorský projekt litevské režisérky Jurate Samulionyte Liebe Tante, Guten Tag!
 
Tento kreativní dokument s plánovaným datem premiéry v dubnu 2015 vypráví příběh o osudových rozhodnutích provedených v nelehkých podmínkách za druhé světové války, kdy obyčejný člověk musel volit mezi dvěma extrémy: rodinnými vazbami a touze po lásce.
 
Vedoucí industry sekce předního dokumentárního festivalu IDFA Adriek van Nieuwenhuyzen pak ze všech prezentovaných projektů vybrala projekt, jehož režisér a producent získají možnost zdarma navštívit amsterdamské IDFA Forum. Cenu IDFA získal rumunský režisér Belc Alexandru a projekt Cinema, My Love. Zašlou slávu kinosálů, kterých bývalo v Rumunsku na 400 a dnes jich zbývá sotva třicítka, zprostředkovává dokument nejen skrze působivou atmosféru konkrétních opuštěných budov, ale také skrze vyprávění bývalých promítačů, techniků, uvaděček a dalších pracovníků, bez kterých se žádné kino neobejde.
 
Cena DocsBarcelona Award, která oceněným filmařům nabídne možnost představit jejich projekt na konci května na pitching foru v Barceloně, putuje také do Rumunska - tentokrát se jejím držitelem stal režisér Marius Iacob a připravovaný snímek The Wellness Process. Dokument s datem premiéry plánovaným na konec letošního roku přibližuje starobylé lázeňské městečko v Rumunsku Baile Herculane, které už rozhodně zažilo lepší časy lázeňského "průmyslu", a jehož obyvatelé se snaží znovuoživit město i léčit sami sebe.
 
V letošním roce byla Institutem dokumentárního filmu představena programová novinka East Doc Platform, projekt Doc-Tank. Ze sedmi vybraných socio-eko-politicky zaměřených cross-media projektů s aktivistickým přístupem a potenciálem pro sociální kampaně byl nakonec oceněn projekt Ukrajinští šerifové režiséra Romana Bondarchuka. Dokument, jehož premiéru plánují tvůrci na letošní říjen, popisuje situaci v ukrajinské vesnici, kde namísto policie udržují pořádek dva místní „šerifové".  Součástí ocenění je podpora od dokumentárního portálu DAFilms.
 
www.dokweb.net


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.