Share |

Festival AFO vzdá hold legendárnímu astronomovi Carlovi Saganovi

foto: pořadatel akce

Úctyhodný 49. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) proběhne ve dnech 15. – 20. dubna 2014. Svým hlavním programovým blokem KOSMOS festival oslaví jak 80. výročí narození geniálního amerického vědce, astronoma CARLA SAGANA, tvůrce kultovního populárně-naučného seriálu Cosmos, tak astronomii a kosmologii obecně. Festivalu se rovněž zúčastní Saganův prvorozený syn DORION SAGAN, který zavzpomíná na svého fenomenálního otce, ale také se představí jako autor knih na téma vědy jako fenoménu s potenciálem naučit lidstvo realističtějšímu náhledu na svět.
 
Na AFO se přihlásil rekordní počet filmů!
420– přesně takovým počtem přihlášených snímků se může pochlubit AFO2014, které ve svém finále tradičně rozdá Cenu RWE za nejlepší český populárně-vědecký film i Cenu za nejlepší světový populárně-vědecký film. Zhruba desetina z celkového počtu filmů je přitom z české produkce!
 
„Přihlášené snímky jsou tematicky velmi různorodé. Od sociálně laděných dokumentů, které se zabývají přistěhovalectvím a porušováním lidských práv, přes hraniční dokumenty o globálním oteplování, až po tzv. hard science dokumenty, které se zase věnují výzkumu temné hmoty či Higgsova bosonu,“ doplňuje hlavní dramaturgyně festivalu Jana Jedličková.   
 
KOSMOS je poctou kultovnímu seriálu
Hlavním programovým blokem AFO2014 je KOSMOS, jenž už samotným názvem odkazuje na kultovní třináctidílnou televizní sérii Cosmos: Cesta do neznáma (v orig. Cosmos: A Personal Voyage) z roku 1980, kterou psal a osobně uváděl právě Carl Sagan.
 
„Carl Sagan je naprosto unikátní osobností. Dokázal velmi přívětivým a přitom tvrdým způsobem bojovat proti iracionalitě, pseudovědě a náboženství. Není pochyb o tom, že jeho schopnosti popularizovat vědu tak poeticky, a přitom racionálně se dosud, snad s výjimkou výtečného Briana Coxe, nikdo ani zdaleka nepřiblížil,“tvrdí dramaturg festivalu Jakub Ráliš a dodává, že „blokem KOSMOS vzdáváme rovněž hold astronomii a kosmologii obecně. Právě ty totiž největší měrou přispěly ke kompletnímu přehodnocení našeho chápání vesmíru a tím i nás samotných. Prokážeme, že astronomie a kosmologie jsou díky své vizuální a obsahové kráse, která zabírá na všechny generace, jakýmisi pionýry v popularizaci vědy.“
 
Jak jsou vnímány ženy ve vědě?
Základem vizuální identity AFO2014, za níž stojí opět pražské grafické studio ReDesign, je série neobyčejných snímků české fotografky Daniely Dostálkové, které zobrazují vysokoškolské studentky s experimentálními nástroji vědecké psychologie z konce 19. století. Jde o provokativní genderový komentář ke stereotypnímu vnímání žen ve vědě, jenž ve své podstatě onen stereotyp jakkoliv neboří,ale právě naopak ho schválně nechává figurovat přímo ve středu pozornosti. Leitmotiv vizuálu - onen tázající se slogan Soft Science? - je ironickým dodatkem, který jako by vybízel k dalším otázkám typu: hodí se ženy pouze pro humanitní a společenské vědy? Jde o jejich přirozenou roli? Je to role, v níž je reálně vidíme anebo chceme vidět? Jsou soft sciences méně než ty hard? A jak moc jsou pro nás tyto škatulky důležité? To vše jsou otázky, s nimiž vizuální podoba 49. ročníku AFO polemizuje, a neváhá do své interpretační hry vtáhnout všechny své fanoušky i vědecké odbornice a odborníky.
 
“Cíl festivalu AFO je dlouhodobě stejný - vybízet své diváky k zamyšlení, kritickému čtení a autentické reakci. Letošní vizuál jsme proto nakonec pojali jako víceméně samostatnou programovou sekci - psychologie, na kterou se tu odkazuje, ve filmovém programu letošního ročníku nefiguruje. V ideálním případě se každý bude muset vypořádat s tím, co na plakátě vlastně on sám vidí. Blondýnu? Vzdělanou dívku, která se přesto nebere moc vážně? Osobu připravující se na dráhu v oboru, který neusiluje o nic menšího, než pochopit záhadu zvanou lidská mysl? Těch výkladů je spousta, důležité je ten svůj zformulovat, diskutovat o něm s ostatními a hlavně naslouchat i odlišným verzím,“ dodává ředitel festivalu Jakub Korda.
 
AFO 2014 SE USKUTEČNÍ OD 15. DO 20. DUBNA 2014
www.afo.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.