Share |

Pozvánka na promítání: Francouzova milenka v prostoru Utopia

foto: pořadatel akce

A.M.180 a MONKEY KRU uvádějí promítání filmu Francouzova milenka / The French Lieutenant's Woman (Velká Británie, 1981, 127 min, CZ subtitles) ve čtvrtek 20. 2. od 19:30 v prostoru Utopia, Bělehradská 45.
 
Světoznámé, na pět Oscarů nominované drama českého rodáka Karla Reisze, bylo natočeno podle bestselleru Johna Fowlese s Meryl Streepovou a Jeremy Ironsem v hlavních rolích. Film spojuje emancipační zápas anglické ženy v roce 1897 s milostným románkem. Ve viktoriánské Anglii v kterémsi malém městečku na mořském pobřeží žije mladá žena Sára. Protože měla poměr s francouzským poručíkem, všichni obyvatelé vesnice se jí vyhýbají a okázale jí ignorují.. Jednoho dne se setká s vědcem Charlesem, který přijel z Londýna navštívit svou nevěstu. Brzy je však záhadnou kráskou přitahován, že své zasnoubení zruší. Náhle však Sára zmizí a oba se znovu shledají teprve po třech letech. S uměleckým vkusem aranžovaný milostný příběh je podáván z pohledu filmového štábu, který má románovou předlohu Johna Fowlese natočit. Stejně jako Charles a Sára se do sebe zamilují i jejich představitelé. Tím je zdařile vytvořena druhá časová rovina, která umožňuje srovnání minulosti a přítomnosti.
 
Karel Reisz, jeden ze zakladatelů Free Cinema se narodil v Ostravě. Jako Wintonovo dítě byl zachráněn před smrtí v koncentračním táboře. Ve 13 letech odjel do Anglie, vstoupil do RAF, po válce se stal pedagogem, ředitelem Britského filmového institutu, úspěšným producentem a režisérem. Stál u zrodu hnutí, které dalo Británii a světu nový pohled na sociální film, jako jeho čelní představitel spolupracoval s nejslavnějšími "mladými rozhněvanými muži". Hnutí Free Cinema poté v šedesátých letech inspirovalo Francouzskou a Českou novou vlnu. Karel Reisz se později prosadil i v Hollywoodu (The Gambler 1974, Who´ll Stop the Rain 1978, Francouzova Milenka 1981) a stal významnou postavou světového filmu. Napsal také uznávanou učebnici Umění filmového střihu.
 
Únor 2014: Karel Reisz
20. 2. Francouzova milenka / The French Lieutenant's Woman, CZ titulky
http://www.csfd.cz/film/13528-francouzova-milenka/
http://www.imdb.com/title/tt0082416/

 
FB EVENT ZDE.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.