Share |

Festival Jeden svět 2014 bude o práci

foto: pořadatel akce

Práce je hlavním tématem 16. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se uskuteční od 3. do 12. března v Praze a poté v dalších 33 městech České republiky.
 
Jeden svět se snaží upozornit na to, že po několika letech ekonomické krize se zaměstnání jako zdroj obživy stává každodenním tématem stále většího počtu lidí. Práce lidi spojuje, protože ji řeší všichni – ti, kdo ji hledají, ti, kdo se bojí, že o ni přijdou, i ti, kdo v ní musí trávit příliš času a přicházejí o svůj soukromý život. „Práce je pro všechny velké téma. Do budoucna se společnost bude navíc čím dál více potýkat s tím, že práce ze světa postupně mizí. Pracovních míst a zaměstnání ubývá,“ říká ředitelka festivalu Hana Kulhánková.
 
V kampani Jednoho světa 2014 mluví o svém vztahu k práci skuteční lidé způsobem, jako by hovořili o významné osobě svého života. Mladá žena s titulkem „Snad spolu zůstanem“ se bojí o práci. Pán s nápisem „Střídám je“ poukazuje na svá tři zaměstnání, jimiž se snaží uživit rodinu. Muž původem z Indonésie říká „Hledám ji“, zatímco vietnamská podnikatelka ji našla a „vděčí jí za hodně“.
 
Hlavní programová kategorie stejně jako vizuál představí téma práce v celé jeho šíři. Podíváme se do oblastí, kde změny globálního trhu mají výrazný dopad na způsob života místních. Uvidíme tlaky, jimž čelí zaměstnanci jak v asijských továrnách, tak v evropských. Filmy se tematicky dotknou přepracování a vyhoření, nezaměstnanosti a vzniku nových chudých vrstev společnosti, ale i migrace, dětské práce na globálním Jihu nebo zodpovědné spotřeby.
 
Letos nová kategorie Rodiny v ohrožení je o těch, jimž v budování mezilidských vztahů brání objektivní překážky. Nabídne hned několik dokumentů o mladých lidech neschopných zařadit se do zavedeného systému pracovní docházky a placení účtů. V Moci médií se zaměří na propojování virtuálního a reálného světa, v Takzvané civilizaci na proměny moderního životního stylu. Cesty ke svobodě zavedou diváky a divačky do zemí s nedemokratickým režimem, kde pracuje společnost Člověk v tísni. Letos Jeden svět představí také úspěšné filmy v kategoriiPanorama, některé přichází z největšího afrického lidsko-právního festivalu TriContinental v Jižní Africe. O ceny se budou ucházet snímky v Hlavní soutěži a v kategorii Máte právo vědět.
 
Jeden svět 2014 pro své publikum připravil 4 premiéry českých filmů: Pirátské sítě (David Čálek a Jakub Zahradníček), Olga 80 (Miroslav Janek), Počátky (Linda Kallistová Jablonská) a Raduga (slavnost duhy) od Zdeňka N. Bričkovského. V distribuční premiéře se představí Eugéniové (Pavel Štingl).
 
Jeden svět v Praze opět obsadí 7 kin. Nově přibude Malý sál v kině Lucerna.
 
Další informace na www.jedensvet.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.