Share |

Grafik, ilustrátor a malíř Atak alias Georg Barber míří do Prahy

Take me home
foto: copyright ATAK

Pražský Goethe-Institut na duben připravil opravdovou lahůdku pro fajnšmekry v podobě výstavy knižních ilustrací, maleb a komiksů německého umělce ATAKa. Výstava se koná v prostorách Goethe-Institutu, ve spolupráci s nakladatelstvím Baobab, které připravuje české vydání ATAKovy knihy. Zahájena bude 1. dubna od 17 hodin za osobní účasti autora. Vstup zdarma.
 
Více na www.goethe.de/praha
 
ATAK se narodil v roce 1967 jako Georg Barber ve Frankfurtu nad Odrou a dnes je významným německým výtvarným umělcem, který se pohybuje mezi komiksem a ilustrací, vytváří objekty a instalace, maluje. ATAK vystudoval grafiku a písmomalířství, na Vysoké umělecké škole v Berlíně pak vystudoval vizuální komunikaci. ATAK patřil k punkové scéně v NDR, byl spoluzakladatelem komiksové skupiny a magazínu Renate (poprvé vyšel v roce 1989). ATAK obdržel řadu vyznamenání, jeho dílo se vystavuje a je o něj velký zájem, kromě toho vyučuje na vysokých školách v Německu i v zahraničí. V současné době žije a pracuje jako nezávislý umělec v Berlíně a je profesorem na Vysoké škole umění a designu v Halle.
 
„Snažím se znovu najít lehkost dítěte. Přesně si pamatuju na dobu, kdy jsem s kresbou naprosto souzněl. […] Občas se to na pár vteřin znovu podaří. To jsou okamžiky štěstí.“
 
ATAKova slova jasně vyjadřují umělecký záměr, patrný i v jeho díle. ATAKovy obrazy se vyznačují barevným a narativním obrazným jazykem a ostrým pohledem na skurilitu, která nás obklopuje. ATAKovy práce se pohybují na pomezí důvěřivé jednoduchosti, inteligentních narážek a výtvarné redukce a vyvolávají tak u diváka nejrůznější asociace. Pro to všechno patří ATAK k nejvšestrannějším umělcům a dostává se mu uznání nejenom na komiksové scéně.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.