Share |

Graffoman Michal Škapa prozkoumá písmo v The Chemistry Gallery

foto: pořadatel akce

Michal Škapa – Graffoman
The Chemistry Gallery
16. 10. 2014  – 16. 11. 2014
vernisáž: 15. 10. 2014, 19:00
 
The Chemistry Gallery připravuje obsáhlou samostatnou výstavu Michala Škapy (Michal Škapa – Graffoman, 16. 10. 2014  – 16. 11. 2014), výrazné osobnosti a představitele české graffiti scény, který se zde nově vymezuje vůči graffiti minulosti a prezentuje se jako originální umělec, zkoumající výrazové možnosti písma napříč médiem malby, instalacemi a autorskými serigrafiemi.
 
Michal Škapa (nar. 1978), dříve známý také pod writerským jménem TRON, chystá po třech letech samostatnou výstavu, tentokrát ve zbrusu nových prostorách pražské The Chemistry Gallery. Autor se po sérii menších výstav a projektů (např. instalace před GASKem, výstava v A.M.180, účast na Art Safari ateliéru Bubec), soustředí na ucelenější cyklus, který znovu prokazuje jeho multimediální tvůrčí záběr a potvrzuje autenticitu jeho charakteristického rukopisu vycházejícího z techniky airbrushe a writerského tagu.
 
Jako hlavní téma si tentokrát zvolil písmo, na které se dívá z mnoha různých úhlů. Jako výchozí bod pro něj byla vlastní abeceda vycházející z různých vlivů a projevů subkultur, nejvíce upomínající na legendární graffiti formu Pixação brazilského Sau Paula. S písmem na ploše plátna dále pracuje a deformuje jej takovým způsobem, až se dostává na hranici abstrakce. Další polohou jsou divoké gestické tahy na velkých formátech, které působí především svojí nespoutanou energií. Písmo se stává kódem, který nese informaci. Chvílemi působí jako arabská kaligrafie nebo obrazová mandala.
 
Další podstatnou část tvorby představují serigrafie. Série grafik je výsledkem práce v sítotiskové dílně Analog!Bros, kterou Škapa před dvěma roky spoluzaložil. Zde dále pracuje s písmem, které je aplikované na různé objekty a především na postavu samotného autora. Postava v letteristickém obleku je pitvořícím se autoportrétem, maska odkazuje ke schizofrennímu pocitu, přetrvávajícímu z graffiti minulosti. Písmo obtéká postavu, předměty a jejich pozadí, z písma povstává tvar. Všudypřítomné písmo reprezentuje jakýsi kód, elementární DNA, díky kterému jednotlivé předměty zobrazení existují, je základním kamenem, něčím jako superstruny, upomíná na vzorec Matrixu“, říká Michal Škapa.
 
Výstavu doplní několik syrových objektů, ve kterých Michal Škapa reflektuje samotný proces vzniku děl, jejich kořeny v graffiti tvorbě s příznačnou chromovou barevností a aktuální posun směrem k institucionalizovanému pojetí uměleckého díla.
 
Výstava Graffomannavazuje na dlouholetou spolupráci Michala Škapy a The Chemistry Gallery, kterou poprvé úspěšně rozvinuli na výstavách Storage (2009) a Boutique (2011). The Chemistry Gallery je ojedinělou přední institucí současného českého galerijního provozu, která se systematicky a dlouhodobě věnuje prezentaci a podpoře českého graffiti a street artu. Spolupráce pokračovala na skupinových výstavách Can You Dig It! (Brusel) či výstavě Shoot when You Can, která navazovala na prezentaci světového street artu v Galerii Hlavního města Prahy Městem posedlí.
 
K výstavě vzniká publikace, která má daleko ke klasickému pojetí katalogu k výstavě a blíží se spíše ruční práci autorské knihy. Vyjde v omezeném nákladu 100 kusů, které budou ručně číslované. O úvodní text se postaral kurátor a teoretik Pavel Kubesa. Koncepčně se na publikaci podílel Jan Matoušek, který ji i kompletně graficky zpracoval. Více než stostránkový sešit je tištěn dvoubarevně na risografu za podpory nakladatelství PageFive. Obsahuje jak netradičně prezentovaný přehled autorovy tvorby z posledního období, tak mix různých skic a nápadů, které formovaly jeho dílo.
 
Vernisáž bude 15. 10. od 19:00 v novém prostoru The Chemistry Gallery v budově Orca na Vltavské. Součástí večera bude speciální show a večírek v prostorách galerie.
 
Michal Škapa – Graffoman
The Chemistry Gallery
16. 10. 2014  – 16. 11. 2014
Kurátor: Pavel Kubesa
 
Vernisáž:
15. 10. 2014, 19:00
The Chemistry Gallery
Otevřeno st-pá: 11-19, so: 10-18
www.thechemistry.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.