Share |

Genealogie dokáže odhalit naprosto úžasné věci

foto: Matt Curtner

Rozhovor s Mili Curtner o tom, jak pátrá nejen po svých předcích. Co je na této práci záslužné, smysluplné a proč je genealožkou?
 
 
Mili, nabízíš služby genealogie. Proč se zrovna věnuješ tomuto tématu?
Je to můj koníček. Mám doma různé rodinné záznamy a ráda si je prohlížím a dávám do souvislosti s tím, co vím o svých předcích. Už od školy mě zajímala historie a při genealogickém bádání se s tímto oborem dostávám do kontaktu. Navíc jsem vyrůstala v široké a vřelé rodině, kde jsme si spolu byli napříč generacemi velmi blízcí. Mám doma babičku, která si ještě pamatuje, jaké to bylo za císaře pána :-), deníky po dědečkovi z první světové války, po pratetě a jejím manželovi z počátku 20. století a z období stráveném v internačním táboře pro válečné zajatce v nacistickém Německu… Takže jsem už od malička přišla do styku s různými rodinnými záznamy a vzbudilo to ve mně zájem pátrat dále.
 
Co vlastně genealogie znamená?
Rodinnou historii. Vědu, která se zabývá pátráním po předcích a jejich životech. Genealog je člověk, který se snaží nalézt informace o tom, kdo byli něčí předci: jejich jména, data narození a úmrtí, kdo se s kým oženil či vdal, počet jejich potomků (dětí), jejich jména. Ale taky kde žili, jaké měli vlastnictví, na jaké nemoci zemřeli, což je třeba zajímavé k určení rodinné anamnézy. Třeba pokud zjistíte, že máte v rodině alkoholismus, můžete se chránit tím, že ho nebudete pít ve větší míře, anebo když zjistíte, že se ve vaší rodině v minulosti objevilo domácí násilí, tak můžete být také obezřetnější v případě, že vás chytne „rapl“ a budete se chtít rvát. Jindy třeba naopak odhalíte, že ten zlý prapředek svého syna opravdu neumlátil, tak jak to rodinná historka tvrdí, ale že ten nebohý syn zemřel na zápal plic, anebo třeba přijdete na to, že váš dědeček byl sirotkem, protože jeho rodiče zemřeli při epidemii chřipky. A pokud děláte genealogii vlastním dětem, tak odhalíte, proč jsou takové, jaké jsou. Například má dcera je taková velmi vznešená a má takové zvláštní rysy, jakoby hodně nečeské. Při prohlížení genealogických záznamů, které vypracovala manželova rodina, jsem pochopila, proč tomu tak je (manžel Mili je původem Američan a jeho předkové sahají až do anglických královských kruhů, pozn. redaktorky). Prostě genealogie dokáže odhalit naprosto úžasné věci. Stačí pátrat, mít trochu intuice, znát něco málo z historie a hned jste o něco moudřejší a stojíte pevněji na svých vlastních nohách, protože poznáváte své kořeny.
 
Co obnáší práce genealoga?
Zaleží na tom, kde pracuji. Například při práci se záznamy z USA sedím dost u počítače a prohlížím si genealogické záznamy na internetu. Je to rychlé, příjemné a snadno se vše organizuje, protože už je to v digitální podobě. Při práci v Čechách je to těžší. Ještě spousta záznamů není digitalizována a musím jezdit po archivech. Dobrý genealog musí svou práci milovat a musí mít rád lidi a chtít jim přiblížit jejich kořeny. Je to titěrná a piplavá práce. Ale nesmírně vás to vnitřně obohatí. A co to obnáší? Je dobré mít počítač :-) (nebo notebook, když cestujete do archivů), genealogický program a pokud máte rodinu v zahraničí, tak je třeba mít i přístup do různých databází, jako je například Ancestry.
 
Kolik času zabere vypátrat jednu nebo i několik generací dozadu?
To se dá těžko odhadnout. Některé předky nikdy nenajdete, protože záznamy se nedochovaly nebo byl předek nelegitimní. Také záleží na tom, jestli se bádání věnujete na plný úvazek nebo jenom ve volném čase. Pokud nemáte předky příliš rozptýlené po ČR nebo i v zahraničí, tak se dá něco při pilné práci vybádat docela rychle v rámci několika měsíců nebo i do jednoho měsíce. Ale to je opravdu individuální.
 
Co od klienta všechno potřebuješ ke své práci?
Čím více informací, tím lépe. První kroky při genealogické práci by měli vést k vašim žijícím příbuzným, třeba i vrstevníkům. Navštivte bratrance, tety, babičky a další členy své rodiny. Vyptávejte se, pište a dělejte poznámky, požádejte o rodinné fotografie, deníky, zjistěte si, jestli třeba nemá někdo rodinný deník, kam se zapisovali třeba jména dětí. Udělejte záznam rozhovorů s nejstaršími členy rodiny, požádejte je, ať vám vypráví o svém životě, svých rodičích a snažte se vždy tyto informace zasadit do nějakého časového rámce. Dejte dohromady kopie rodných a úmrtních listů, či domovských nebo oddacích listů.
 
Pro koho je tvá služba určena?
Pro kohokoliv, kdo má zájem vypátrat své předky, ale nemá možnost bádat na vlastní pěst nebo se mu to prostě nehodí časově a má finanční prostředky na tuto službu.
 
Máš nějaké webovky, kde najdeme více informací?
Ano, mám blog: http://czech-familyhistory.blogspot.cz
 
Nějaké novinky, co teď aktuálně nabízíš?
Nyní je možné od nás získat výběr z několika zakázkových rodokmenů. Jeden má dokonce zimní tématiku. :-) Třeba to může být hezký dárek k narozeninám pro ty, kdo se narodili v těchto měsících.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.