Share |

Fringe is coming...

foto: pořadatel akce

Začíná 13. ročník pražského Fringe - festivalového modelu převzatého z ostrovního Edinburghu, v němž si Fringe drží tradici od roku 1947. Edinburgh Fringe vznikl na okraji oficiálního mezinárodního festivalu, který začínal v Edinburghu ve stejném roce, když se několik divadelních souborů nevešlo do programu. Jejich touha hrát však obešla kruhem hlavní program a rozprostřela se do ulic a nedivadelních prostorů, které zabydlely svými vystoupeními.
 
Ale tam, kde se dnes Edinburghský Fringe rozprostírá do gargantuovských rozměrů pojímajících přes 2500 souborů, si pražský Fringe zachovává a buduje svou intimní atmosféru.
 
Malá Strana se stává již poněkolikáté hostem Fringe festivity. Nechává se jí hýčkat a částečně proměňuje turistickou aortu ve vlásečnice vedoucí k jednotlivým představením a prostorům. Genius loci, jeden z hlavních pilířů a pojítek pražského Fringe, podpírá a spojuje 7 prostorů a přes 40 představení, které skrze ně během následujícíh devítí dní budou proudit.
 
Oproti minulému roku bohužel chybí právě rekonstruované komorní divadlo Inspirace. Prázdné místo je vynahrazeno Muzeem Alchymistů poskytující nevšední Fringe zážitek už jen svérázností své podoby. Mimo to plyne pražský Fringe svým stabilním tempem skrze Divadlo Kampa, Kavárnou 3+1, A studio Rubín, Divadlo Na Prádle a jeho kavárnou až do svého srdce tepoucího v Malostranské Besedě.
 
Tento rok bude navíc divadelně zabydlen i osmý prostor - tedy desítky možných cest, po kterých je možné se dostat z jednoho divadla do dalšího. Mluvím o představeních "The Lonely Guide" a "You Can't Hide from the Devil", které s vámi projdou zákoutími Malé Strany a Kampy a dotvoří tak genia loci celého festivalu.
 
"You Can't Hide from the Devil" vypravěčky Nancy Wiltink je pro mě jedním z tipů letošního Fringe. Její poetické vyprávění zasazované do pravdivě lidských situací mě již dvakrát dovedlo do něžně konejšivé nálady.Věřím, že letošní procházka magicky rezonující Prahou umocní její vypravěčský talent, stane se vytržením z oblbujícího časoprostoru a navodí příjemné osobní snění.
 
Dalším tipem je představení skotských Electric Theatre Workshop s názvem "Blood Orange". Představení pojené s taneční scénou na Ibize 90.let, které nás skrze perspektivu jedné osoby dovede na okraj vlastního vnímání.
 
Určitou jistotou kvalitního zpracování je představení Michael McEvoye "Machiavelli". Jedná se o další z jeho série portrétů historických postav. McEvoy vyniká psychologickým rozpracováním známých postav, rozkrýváním jejich vlastností a nastavováním zrcadel našeho vědomí o nich.
 
Z druhé strany pevně stanoveného žánrového vymezení zaujmou skotští To Be Continued... a jejich show "Absolute Improv!". Improvizační model, v němž diváci tvoří linie příběhů, kdy mohou zasahovat do děje a dotvářet peripetie, má v rámci Fringe festivalů dlouhou tradici. "Absolute Improv!" ji zcela určitě nepřeruší, stejně tak jako vás nenechají přerušit návaly smíchu.
 
Jediný výlučně český soubor vystupující na pražském Fringe uvede autorské představení "Uvnitř". Spojením mladého básníka s dvojicí hudebníků a hereček vznikl scénický tvar na pomezí živého koncertu a divadla. "Uvnitř" zkoumá niterné pohnutí a existencionální krize člověka, když se rozbouřené Srdce začne stavět na vzdor útesům Rozumu.
 
"Projekt Václav Havel: Vernisáž" vznikl spojením americké Alliance for New Music-Theatre a českou tanečnicí, herečkou a performerkou Miřenkou Čechovou – jednou z nejvýraznějších osobností českého alternativního divadla. Bohatost Havlových témat Vernisáže a osobnost Miřenky Čechové je zárukou profesionálního přístupu a brilantně zvládnuté techniky, kterou si vybudovala stálé místo na pantheonu českého divadla.
 
Jsem si jistý, že letošní Fringe přinese ještě spoustu zvratů a objevů nevšedních představení zasluhujících se o to, že se pražský Fringe intenzivně rozvíjí a stává se každoročním milníkem v pražském kulturním dění. Možnost udělat si vlastní názor na obsah letošního pražského Fringe je zprostředkováván specifickou událostí Fringe Sunday. V jednom odpoledni se v koncentrované podobě a rychlém sledu představí velká část souborů vystupujících na Fringe. Fringe Sunday umožňuje souborům v krátkém časovém úseku svádět diváky a stejně tak umožňuje divákům nechat se svést. Sváděcí showcase proběhne v neděli 25.5. v Malostranské Besedě od 14:45 do 16:15.
 
text: Petr Dlouhý
 
 
f/ www.facebook.com/PragueFringeFestival
t/ twitter.com/praguefringe
w/ www.praguefringe.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.