Share |

FRINGE festival Praha začíná 23.5., jaké jsou novinky?

foto: pořadatel akce

13. ročník pražského Fringe festivalu se blíží. Divadelní šílentsví začne na Malé Straně už za týden. Letos se festival vrací do minulosti, budeme objevovat umění alchymistů a temné stránky Malé Strany a prožívat osudy velkých pražských osobností - uvedeme dvě nové nastudování Havlových her (muzikál Odpoutaný Vaněk a Vernisáž) a Kafkovu Proměnu. Představí se i Prague Shakespeare company s tragédií Vražda Gonzaga. Program je neuvěřitelně nabitý, skoro všechny soubory, které letos vystoupí, získali v minulosti ocenění za jejich kreativní práci. Kromě nových divadelních forem, představujeme opět sekci Queer večerů a letos nově i hudební produkce v režii Fringe.
 
“Letos poprvé uvádíme dvě původní české hry. Nebyl by to ale Fringe, abychom jim nedali mezinárodní nádech. Obě Havlovy hry nastudovali Američané a měli s nimi za oceánem úspěch, tak uvidíme jak bude reagovat pražské publikum. Představení Odpoutaný Vaněk režisérky Susan Galbraithové mělo premiéru teprve před několika dny ve Washingtonu, D.C. a příští týden se představí v Praze.”, říká Steve Gove, ředitel festivalu Prague Fringe.
 
Fringe festival Praha letos poprvé představuje ve větší míře hudebníky z celého světa. V Malostranské Besedě se předvede talentované duo Jamie MacDowell a Tom Thum z Austrálie, kteří vystupovali i v Opeře v Sydney. Tom Thum vystupoval na TedxSydney a jeho video zhlédlo na youtube už více než  15 milionů lidí. Umění ulice - beatbox se  dostalo do pozornosti široké veřejnosti a oni jsou toho důkazem.
 
Fringe festival Praha nabízí už 13 let českým i zahraničním divákům jedinečnou možnost seznámit se s anglicky-mluveným divadlem přímo v historickém srdci české metropole.  Každý rok na Malou Stranu přijíždí soubory z celého světa, aby představili zdejšímu publiku divadelní žánry, které ještě v Čehách úplně nezdomácněly. Výjimečné stand-up komedie, originální one man aone woman show, kabarety, taneční představení, koncerty nebo nenahraditené klauniády. Letos v Praze vystoupí 44 divadelních souborů ze 13 zemí a odehrají celkem 209 představení na 7 jevištích (Malostranská Beseda - hl.sál, Muzeum alchymistů, A Studio Rubín, Divadlo Kampa, Kavárna 3+1, Divadlo Na Prádle sál+kavárna ).
 
LETOŠNÍ NOVINKY:
Letos poprvé proběhne část festivalu v prostorách MUZEA ALCHYMISTŮ. Celkem šest festivalových produkcí se představí divákům v magických  prostorách arabského salonku Al-Iksír (původní verze slova Elixír). Zde také zahájíme festivalovou řadu Zpátky do minulosti, během níž budeme objevovat staré mýty a prožívat osudy významných historických osobností. Z Faustova domu vystoupáme do Kelleyho laboratoře po původním nejstraším dřevěném točitém schodišti v Praze (16. století) a zpátky do přítomnosti nás přivede až potlesk v hledišti.
Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy, Jánský vršek 8, Praha 1
 
HUDEBNÍ PRODUKCE V REŽII FRINGE
Ady Ferguson & Ondra Riegl zaujali se svým intimním akustickým vystoupením na pomezí blues, soulu, jazzu a folku i  i redaktory britské rozhlasové stanice BBC One. „Když vyšlo jeho první album, zahrál pro mě živě a byla to jízda. Písničky jako Criticise a Getting Better jsem od té doby zařadil do svého programu” (Paddy MacDee, moderátor Rádia BBC).
Irská zpěvačka Emer O'Flaherty má za sebou tour po celé Evropě, v Praze předvede klasicky školený soprán ve vlastní show Life in three words. Irský soubor Creative Empire vystoupí s představením The Voice and the verse, které by 'Rozesmálo by i ateistu na smrtelné posteli' (The Prague Post).
 
QUEER VEČERY NA MALÉ STRANĚ
Jako každý rok připravuje Fringe festival Praha Queer večery, během nichž se představí umělci zastupující sexuální menšiny, kteří s humorem, ironií a nadsázkou vyprávějí o vlastních zkušenostech a životě. John Arthur Sweet (Kanada) vystoupí s  představením Erect but unstable (Ztopořený, ale ne na dlouho) v Kavárně 3+1. S příběhem tragické lásky Federica Gracía Lorky a Salvadora Dalího ¡OLÉ! vystoupí Theater in Asylum (USA) v A Studiu Rubín. Stand-up komik Daniel-Ryan Spaulding bude vyprávět o rozdílných přístupech společnosti v Kanadě a Norsku k homosexualitě Scandinavian-Canadian (Skandinávec a Kanaďan) na jevišti v Divadle Na Prádle.
 
Partnery jsou: Hlavní město Praha, My Národní, CzechTourism, The Prague British School, Lokál Inn, Hotel Fusion, Happy House rentals a flatinprague.com
Hlavními mediálními partnery jsou: protisedi.cz, The Prague Post, Expats.cz, prague.tv, pragueout.cz, Radio Wave, Radio 1.
 
w/ www.praguefringe.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.