Share |

Fresh Eye: Obraz versus video games

foto: pořadatel akce

Fenomén videoher a jejich vizualita budou tématem květnového Fresh Eye, které se uskuteční v úterý 21. 5. od 18:00 v Trafo Studiu. Jaroslav Švelch z FSV UK se bude věnovat teorii počítačových her. Vztah videoher a umělecké produkce představí Ondřej Neumann, herní producent skupiny Allodium a spolutvůrce oceňované strategické hry Infinitum. O herní komunitě a komunikaci tvůrců videoher s grafickými designéry promluví autoři projektu Press Start Pavel Dobrovský a Bohdan Heblík.

www.fresh-eye.cz

Vizualita videoher

U videoher či počítačových her tráví značná část mladých lidí více času nežli u televize. V herním průmyslu se točí desítky miliard dolarů. Vizualita her se otiskává do naší kultury nebývalou měrou. Obor "game studies" se snaží oblast videoher uchopit teoreticky a studovat například právě vliv videoherních obrazů na vnímání světa a společnosti.

Fresh Eye s podtitulem "Obraz versus video games" představí téma vizuality ve videohrách. Teoretickou perspektivu přinese Jaroslav Švelch, který se na Fakultě sociálních věd UK věnuje počítačovým hrám z hlediska mediálních a kulturálních studií. Do procesu tvorby a vývoje her zasvětí Ondřej Neumann, producent hry Infinitum, která byla oceněna jako "Umělecký počin v herní tvorbě". Grafický designér Bohdan Heblík a herní publicista Pavel Dobrovský, organizátoři diskusního a přednáškového cyklu v Bio Oko s názvem Press Start, budou diskutovat o grafickém designu her a komunitě hráčů.

Cyklus Fresh Eye

Význam obrazů a vizuality v současném světě stále roste, ovšem není plně zmapován. Cyklus přednášek a diskusí Fresh Eye již druhým rokem představuje divákům zásadní témata z oblasti vizuální kultury. Autorka komiksů Lucie Lomová se věnovala vztahu obrazu a textu, na téma "válečná pornografie" promluvila nositelka ocenění Czech Press Photo Alžběta Jungrová, klipovitost v reklamě i filmu probíral režisér Tomáš Mašín a mezi hosty se vystřídali i mnozí další.

Poslední akcí letošní sezóny bude "Obraz versus propaganda" (18. 6.).

https://www.facebook.com/events/169346666561202/

www.fresh-eye.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.