Share |

František Skála má další výstavu, jmenuje se Zři ke kořeni

foto: archiv autora

František Skála
www.frantaskala.com

Zři ke kořeni
Galerie Kuzebauch
25/02 – 30/04 2015

Otevírací doba galerie je od 10 do 20h ve všední dny nebo po domluvě.
Vstup do galerie je volný.
Více na: www.galeriekuzebauch.com.

 
Soubor diorám, vytvořený pro výstavu v galerii Kuzebauch, je přehlídkou miniinstalací a objektů, které lze vzhledem k jejich měřítku a křehkosti prezentovat pouze ve světelných boxech za zvětšovacími skly a které vyžadují přesné muzeální nasvícení. Je to zároveň ukázka pestré škály mnohdy těžko identifikovatelných typicky „skálovských“ materiálů s vlastními příběhy. Ze všech koutů světa, z říše rostlinné i minerální, nalezených či autorem vytvořených, které ho zaujaly pro své estetické i skryté významové kvality.
 
Mnohdy odhalují krásu, která vzniká až stárnutím a degradací materiálů, korozí a sesycháním, působením mořské vody, ale také materiálů průmyslově vyrobených a úplně nových.
 
František Skála
„Potápím se ke dnu přiváben hlasem mořské okurky a na hladinu vynáším perlu.“
 
Práce Františka Skály obrací pozornost k tomu, co leží za hranicemi lidského porozumění. To neznámé nabývá v jeho díle hodnoty, která je adekvátní energii, pečlivosti, citlivosti, důslednosti, důstojnosti a vážnosti, s kterou k tomu či onomu „nesmyslu“ přistupuje.
 
Hodnota věcí není předem stanovena, ani neplyne z jejich poznání, ale z respektu k nim, z úcty. Jde o to, podřídit se té věci a hledat síť vztahů, které se k ní pojí. Při tom bohatá fantazie a soustředění odhalují i vztahy zasuté hluboko v pozadí.
 
Skála žasne nad věcmi, které potkává. Jeho díla nejsou záznamem snů či imaginací, obsahů, které by umělec konstruoval ve své mysli a pak zpracovával, ale jsou výsledkem nových a nových setkání s různými stránkami nekonečně neznámého světa. Někdy to vypadá tak, že vlastně jen asistuje u překvapivých setkání různých fragmentů lidské zkušenosti, vychladlých stop lidské činnosti, výplodů techniky, zabydlených sociálních gest, přírodních úkazů a dějinných postojů, pohádkových příběhů apod. Skála respektuje věci, tvary, vztahy, události, procesy, ne modely, kterými jsme si navykli jim rozumět.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.