Share |

Francis Bacon: Nejdražší autor poválečného a současného umění

foto: pořadatel

Dílo světoznámého irského malíře Francise Bacona nebylo doposud v Praze nikdy uceleně představeno.

Díky výstavě  Francis Bacon a Bohumil Hrabal  budou mít návštěvníci vůbec poprvé v historii České republiky možnost shlédnout uceleně velkoformátové kresby a obrazy od  figurativního malíře Francise Bacona. Výstava se bude konat ve výstavních sálech GATE Galerie a informačního centra v samém srdci Prahy od 18. května do 22. července 2012.

Nejdražší autor poválečného a současného umění
Francis Bacon
(1909 – 1992) se narodil do anglické rodiny žijící v Dublinu. Před válkou žil v Londýně, Berlíně a Paříži. Začal tvořit už ve 20. letech, většinu děl však tehdy zničil. Po druhé světové válce se dostal do podvědomí veřejnosti nejenom svými díly, ale také bohémským životem, který vedl. Společně s Pablem Picassem je Francis Bacon jediným umělcem, kterému se již za jeho života podařilo proniknout se svými výstavami do Grand Palais v Paříži za účasti francouzského prezidenta. Největší vlnu zájmu však vzbudil po své smrti. Baconova malba ‘Henrietta Moraes’ byla v únorů 2012 prodána aukční síní Christie's za částku £ 21,3 milionů. Rekord doposud drží malba Triptych, za kterou byl obraz v roce 2008 prodán aukční síní Sotheby's. Částka se vyšplhala £ 55 millionů, a stala se tak nejdražším dílem poválečného a současného umění od roku 1977.

Rané obrazy Francise Bacona jsou často porovnávány s Grahmem Sutherlandem. Francis Bacon si ale brzy našel svůj styl a specifickou formu malby označovanou jako nová figurace, která objevila nové výrazové možnosti ve zdůraznění rysu lidské postavy a lidských emocí. Jeho tvorba je inspirována díly starých mistrů, formálně díly Picassa či Poussina, z filosofie pak zejména myšlenkami Friedricha Nietzscheho. Náměty hledal také ve fotografiích, rentgenových snímcích nebo ve filmech. Jeho obrazy jsou reakcí na svět zahlcený neosobním abstraktním uměním. Francis Bacon vedl bohémský život, což jeho tvorbu výrazně ovlivnilo. Jeho fantazie nočních můr, které představují intenzivní napětí a vzrušení lidského psyché, jsou dnes velmi aktuální. Jeho malby překvapivě silně rezonují v době, kdy se současné umění ubírá spíše cestou videoartu a nových technologií.

"Cílem naší galerie je přinášet českému i zahraničnímu publiku zajímavé výstavy neotřelých umělců. Proto jsme velmi potěšeni, že můžeme naší veřejnosti představit výstavu prací Francise Bacona, který není u nás příliš známý, ale v zahraničí patří již léta k velmi vysoko oceňovaným umělcům. Jsme o to více rádi, že se propojí jeho dílo s texty velkého českého spisovatele Bohumila Hrabala," dodal Jiří Doležal, ředitel GATE Galerie a informačního centra.

Kdyby byl Bohumil Hrabal malíř, maloval by jako Francis Bacon. Kdyby byl Francis Bacon spisovatel, psal by jako Bohumil Hrabal.

Výstava netradičně propojí dílo Francise Bacona s texty spisovatele Bohumila Hrabala a odkryje, že přestože se oba umělci nikdy nepotkali, mnohé je spojovalo. Že ačkoli tvořili každý v jiné zemi a v jiném oboru, pojil je společný pohled na svět. V rámci výstavy budou představeny texty Bohumila Hrabala, které propojí autorovy myšlenky s obrazy Francise Bacona.

“Myšlenka propojení Francise Bacona s Bohumilem Hrabalem vznikla z dlouhodobé spolupráce s kurátorkou Serenou Baccaglini, která se zabývá fenoménem tzv. italských kreseb Francise Bacona. Tyto kresby mají původ v období od roku 1977 až do Baconovy smrti, kdy umělec trávil valnou většinu svého volného času v Itálii a ve Španělsku. Těmito cestami unikal tlaku, který byl na něho vytvářen jeho galerií v Anglii,” vysvětluje Monika Burian Jourdan, ředitelka Galerie Vernon, důvod, proč se rozhodla pro tento koncept výstavy.

Výstava
Výstavu pořádá Galerie Vernon ve spolupráci s GATE Galerií a informačním centrem. Výstava je připravována pod dohledem mezinárodního kurátorského týmu, jehož členkou je i významná italská kurátorka Serena Baccaglini, která v České republice uvedla například výstavu Amedea Modiglianiho (2010) nebo Tauromaquia: Tváří v tvář býku (2012).

Výstavu je možné navštívit od 18. 5. do 22. 7. 2012 v GATE Galerii a informačním centru na adrese Husova 21, Praha 1 (Po - So 10.00 – 18.00, Ne 11.00 – 18.00). Více informací na www.galeriegate.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.