Share |

Film Takový je život bude uveden s hudebním doprovodem Zrní

foto: pořadatel akce

Velká klubová jména v roli doprovodných kapel legendárních i polozapomenutých němých filmů, to je nepravidelný filmově-hudební cyklus Biofonie kin Bio Oko a Aero. V pondělí 22. září od 19:30 ožije na plátně kina Aero vrcholné dílo končící éry české němé kinematografie, film Takový je život režiséra Carla Junghanse z roku 1929. Výzvy zkomponovat originální hudební doprovod k tomuto výjimečnému filmu se ujala alternativní folkrocková skupina Zrní. Půjde o první současné uvedení filmu s živým hudebním doprovodem vůbec.
 
„Prokletý film“ Carla Junghanse s Theodorem Pištěkem a Jindřichem Plachtou
V době svého vzniku o něm filmoví kritici mluvili jako o objevu roku. Jeho osud byl ale zpečetěn nastupující zvukovou technikou, která toto sociální drama v čele s ještě němými Theodorem Pištěkem a Jindřichem Plachtou nemilosrdně převálcovala. Sám režisér Carl Junghans z tohoto důvodu o filmu Takový je život od začátku mluvil jako o „prokletém“. Film krátce po svém premiérovém uvedení jako reminiscence uzavřené éry zmizel z kin, nicméně po druhé světové válce byl naštěstí na jedné ze zbývajících kopií znovuobjeven a dodnes je připomínán jako jeden z významných mezníků československé filmové historie.
 
I v Aeru bude film promítán z klasické 35mm filmové kopie, což už je dnes téměř raritou. „V současné éře digitální distribuce už nemáme běžně moc příležitostí promítnout film z klasické kopie, a proto jsme jako kino rádi za každou možnost, kdy tento formát můžeme zase využít," podotýká ředitelka kina Aero Zuzana Kameníková.
 
Přestože je film Takový je život němý, Carl Junghans o něm říkal, že po filmové stránce je koncipován hudebně. Možná proto se už v roce 1957 režisér Elmar Klos rozhodl vytvořit ozvučenou verzi filmu ve spolupráci se skladatelem Zdeňkem Liškou. Na Klosovu snahu nyní naváže skupina Zrní, v jejímž podání se diváci Aera dočkají ryze současného pohledu na tuto filmovou klasiku.
 
Zrní: něco mezi Radiohead a Václavem Koubkem
Kladenští Zrní jsou něco mezi Radiohead a Václavem Koubkem a na české scéně jsou naprostým originálem. Zvuk kapely je evidentně ovlivněný rodným industriálním Kladnem, táhlými volnými poli i rychlými pohyby strojů. Jejich sdělení je velmi emotivní a naléhavé. Zpívají česky a vystupují ve složení: Jan Unger - zpěv, kytara, flétna; Jan Fišer - housle, zpěv; Jan Juklík - kytara, zpěv; Jan Caithaml - basová kytara, zpěv; Ondřej Slavík - bící, akordeon, beatbox, zpěv. V roce 2009 zvítězili Zrní v soutěži Českého rozhlasu o nejlepší českou neprofesionální kapelu, a následně tak reprezentovali ČR v rámci českého předsednictví EU koncertem v berlínském Kleisthausu. V témže roce také vydali svůj debut s názvem Voní. Na jaře 2011 pak na labelu Radůza Records vydali své druhé album Hrdina počítačový hry jde do světa, na kterém spolupracovali s písničkářkou Radůzou. Poslední album s názvem Následuj kojota vyšlo 12. září 2014.
 
Poprvé se Zrní ujalo hudebního doprovodu němého filmu na letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti, kde vytvořilo hudební doprovod k filmu Rozmary osudu (USA 1919). Film Takový je život s doprovodem Zrní bude v Aeru 22. září uveden v premiéře.
 
CO JE BIOFONIE?
Cyklus němých filmů s živým hudebním doprovodem, uváděný nepravidelně v pražských kinech Bio Oko a Aero.
 
Program Biofonie – podzim 2014:
pondělí 22. září 19:30 – kino Aero
Zrní & Takový je život
 
úterý 21. října 19:30 – kino Aero
Ille & Blázen to byl
 
Více informací zde. Předprodej vstupenek na 22. září (Zrní & Takový je život) i 21. října (Ille & Blázen to byl) za 200 Kč byl již spuštěn. Předprodej probíhá na pokladnách kin Aero, Bio Oko a Světozor a online na www.kinoaero.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.