Share |

Festival bulharských filmů 2015: klasika i dokumenty

foto: PR

Sedmý ročník Festivalu bulharských filmů organizuje Velvyslanectví Bulharské republiky v ČR a Bulharský kulturní institut v Praze. Festival proběhne ve dnech od 5. do 11. února 2015 v kině Lucerna a v kině Evropský dům. Vstupné v kině Lucerna činí 100 Kč (v on-line prodeji kina), do kina Evropský dům je vstup zdarma. Všechny filmy jsou opatřeny anglickými a českými titulky. Více informací, synopse filmů a celý program včetně toho doprovodného naleznete na www.bki.cz.
 
Festival jako jediný přináší českému publiku každoročně nejnovější bulharské hrané i dokumentární filmy, které byly uvedeny v rámci mnoha prestižních festivalů po světě. Na programu je nově sekce In Memoriam, věnovaná velikánům bulharské kinematografie, letos kameramanovi Dimo Kolarovi. Kolarov vystudoval na pražské FAMU a k jeho dílům patří bulharská klasika Kozí roh, která v roce 1972 získala Zvláštní cenu poroty na MFF v Karlových Varech.
 
Festival bude zahájen ve čtvrtek 5. února 2015 v kině Lucerna celovečerním filmem Stefana Komandareva, který letos do Prahy přiveze své zbrusu nové drama Soud. O uvolněnou atmosféru pátečního večera se postará komedie Nikiho Ilieva Živé legendy, která v létě získala cenu na Manhattanském Filmovém festivalu. Sobotní program bude patřit filmu Viktoria. Celovečerní debut režisérky Mayi Vitkové byl jako první bulharský film vybrán na festival Sundance.
 
Dokumentární filmy budou i letos promítány v kině Evropský dům. Pondělní snímek Moje škola je doma poodhalí situaci domácího vzdělávání, které má i v Bulharsku své příznivce a odpůrce. V úterý se seznámíte s bratry Lilievovými, kteří se snaží bojovat o své místo ve světě a o Život téměř překrásný, jak zní název filmu. Festival ve středu zakončí Poslední černomořští piráti z kvalitní produkce Agitpropu Martičky Božilové.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.