Share |

Elektronický underground si poslechnete v Café V lese

foto: pořadatel akce

5. 10. 2014 20:00
Café V lese
,
Krymská 12, Praha 10
Tomutonttu (FIN), Èlg (FR/BE)

Vstup: 120/100 Kč
 
Časopis A2 a blog Red for Colour Blind pořádají koncert dvěma významným postavám současného evropského elektronického undergroundu. Finský hudebník Jan Anderzen, který je členem freefolkových Kemialliset Ystävät, vystoupí se sólovým projektem Tomutonttu. Druhý vystupující Laurent Gérard, známý z projektu Opéra Mort a jako spoluhráč Ghedalii Tazartése, vystupuje pod zkratkou Èlg.
 
Tomutonttu naplňuje svou vizi avantgardní klubové hudby, která je tekutá a frenetická, jako by mixování a sampling byly řízené spíš zákony přírody než logikou techniky. Tuhle vizi dnes odráží nejen tvorba Tomutonttu , ale i produkce jeho labelu Vauva (Tlaotlon, Tsembla, Nuslux). Tomutonttu se po debutu na belgickém labelu Ultra Eczema v roce 2006, splitech se Skaters, Astral Social Club či Oneohthrix Point Never uchýlil ke značce Dekoder. Jeho deska Hylyt (2012) vychází z recyklace a přepracování skladeb ze starších singlů a kompilací, které se prolínají s novými vrstvami elektronických i akustických zvuků a dohromady tvoří proud geniálně ne-komponované etnicko-psychedelické koláže.
 
https://dekorder.bandcamp.com/album/hylyt
http://www.kemiallisetystavat.com/tomutonttu/ttinfo.html
 
Také Laurenta Gérarda alias Èlg, který momentálně sídlí v Brusselu, už jsme u nás mohli naživo slyšet, konkrétně v duu Opéra Mort, které do Prahy přivezlo záblesk z donedávna obskurního, převážně kazetového pařížského labelu Tanzprocesz. Oba členové Opéra Mort se setkávají také v Reines d’Angleterre, kde doprovázejí enigmatického solitéra Ghedaliu Tazartése. Èlg se vlastní tvorbě věnuje od roku 2006 a jeho sólový zvuk se posunul od temných úzkostí kmenového dua do sféry elektronického „jiného šansonu“ na desce Tout Ploie (2008), která byla poměrně brzy reeditována v Americe. Z jeho posledních nahrávek jednoznačně vynikají alba Chimie (2013) a Mil Pluton (2012). K mimoběžnému zvuku tohoto alba přispěl vedle hostů, jako je třeba právě Jan Anderzen či TG Gondard, možná i fiktivní jazyk Gérardova kybersvěta, především ale resuscitovaná estetika chladu a neosobnosti, spadající spíš do období postpunkového přístupu k syntezátorové taneční hudbě.
 
https://soundcloud.com/lg2-3
 
Série A2+ probíhá s finanční podporou Ministerstva kultury ČR a Městské části Praha 2.
 
http://www.advojka.cz/a2
http://redforcolourblind.blogspot.cz/
http://www.cafevlese.cz/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.