view counter
Share |

DOX se rozšiřuje o nový multifunkční sál DOX+

foto: DOX

Centrum současného umění DOX, které letos oslaví desáté narozeniny, se rozšiřuje o nový multifunkční sál. Se svými 8 000 m2 plochy se tak DOX stává jednou z největších institucí zaměřených na současné umění v České republice. Nový sál nazvaný DOX+, který vznikl podle návrhu architektonického studia Petr Hájek Architekti, bude sloužit divadlu, tanci, hudbě filmu či performance.
 
Po dobu své existence prodělalo Centrum DOX řadu proměn, které ovlivnily nejen jeho vnější vzhled, ale především jeho funkci. Základní myšlenkou, s níž přišel hned na počátku zakladatel a ředitel DOXu Leoš Válka, bylo vytvoření prostoru pro průniky různých uměleckých oborů. Na základě stejného principu pak posledních deset let probíhalo i postupné architektonické „narůstání“ DOXu.
 
FÁZE VZNIKU CENTRA DOX
Centrum současného umění DOX otevřelo své dveře veřejnosti poprvé v roce 2008. Projekt přestavby bývalé holešovické továrny na multifunkční prostor architekta Ivana Kroupy byl záhy nominován na prestižní evropskou architektonickou cenu Mies van der Rohe Award a v roce 2010 jej prestižní publikace Phaidon Atlas of World Architecture zařadila na seznam nejzajímavějších staveb desetiletí.
 
Prostřednictvím výstav současného mezinárodního i českého umění začal DOX otevírat aktuální témata a diskuzi o nich. K výstavám časem přibyla řada formátů doprovodných programů a akcí od konferencí a panelových diskuzí po filmové projekce, interaktivní workshopy a veřejné happeningy. Důležitou součástí dramaturgie se staly vzdělávací programy pro studenty základních a středních škol, které kladou důraz především na rozvíjení schopnosti kritického myšlení. V roce 2011 přibyla další budova s dvěma výstavními prostory a auditoriem, které rozšiřily celkovou programovou plochu DOXu na více než 3 200 m2.
 
O pět let později v prosinci roku 2016 pak vizionářská architektonická intervence Leoše Války a architekta Martina Rajniše v podobě Vzducholodi Gulliver poskytla útočiště dalšímu z umění: v jejích útrobách se pravidelně odehrávají akce zaměřené na literaturu.

NOVÝ MULTIFUNKČNÍ SÁL DOX+
Poslední fází rozšíření Centra DOX je komplex budov v provedení studia Petr Hájek architekti. Špičkově technicky vybavený multifunkční sál nazvaný DOX+ s kapacitou 450 – 700 lidí je současně plnohodnotným divadelním a tanečním prostorem, kinem i konferenčním sálem.

A díky dobře promyšlené akustice i prvotřídním sálem koncertním. Jeho propojení se samostatnou zkušebnou poskytuje profesionální zázemí pro divadelní a taneční produkce. Stálé zázemí v novém prostoru DOX+ najde od letošního roku divadelní soubor Farma v jeskyni pod vedením režiséra Viliama Dočolomanského.
 
Už samotné architektonické a technické parametry sálu DOX+ přirozeně otvírají nové možnosti pro další prohloubení multižánrové dramaturgie. V novém sále budou v návaznosti na stávající dramaturgii DOXu probíhat divadelní a taneční představení, performance, filmové projekce, koncerty či konference. DOX proto také rozšířil stávající programovou pracovní skupinu, jejímiž členy jsou nově Viliam Dočolomanský pro oblast performing arts, ředitel dokumentárního festivalu v Jihlavě Marek Hovorka pro oblast filmu a profesor Petr Hájek pro oblast architektury.  

Naším cílem přitom není přebírat existující formáty ani duplikovat zaměření či program místních zavedených institucí zaměřených na divadlo, tanec, hudbu či film, ale vytvářet především podmínky k tvorbě a vzniku nových děl. Zaměříme se na tvůrce, v jejichž práci se objevuje náhled na současnou společnost a jejichž rukopis je nezaměnitelný a autentický“, říká k plánovanému využití projektu DOX+ členka programového týmu a ředitelka komunikace Michaela Šilpochová.
 
Nový sál DOX+ se zkušebnou doplňuje zrekonstruovaný 6-ti patrový objekt v ulici Poupětovа, který slouží jako provozní zázemí a ve třech patrech zde sídlí soukromá vysoká škola architektury ARCHIP.
 
Vedle nových prostor si Centrum DOX k desátým narozeninám nadělilo také novou vizuální identitu, která vychází vstříc jeho aktuálním funkčním proměnám. Grafický koncept, který se promítne do všech komunikačních kanálů DOXu včetně nově strukturovaného webu, vznikl v dílně holandské agentury Kessels Kramer a zcela organicky navazuje na původní vizuální prvky DOXu včetně loga vytvořeného studiem Aleše Najbrta.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.