Share |

V Praze vznikne kulturní pop-up market Manifesto

Nezisková organizace reSITE ve spolupráci s Aerofilms a řadou partnerů a podporovatelů promění dlouho nevyužitý a nepřístupný pozemek v centru Prahy v inovativní pop-up market kombinující kulturu a street food. Pop-up, vzdáleně inspirovaný koncepty ze světových metropolí, kupříkladu londýnským Boxparkem, se chystá otevřít v červnu tohoto roku. Kulturní program, který bude zahrnovat projekce, DJs, hudební vystoupení, workshopy či lekce, bude doprovázet i gastronomický zážitek: street food vysoké kvality v limitované, sezónně obměňující se nabídce od lokálních dodavatelů.
 
Kurátorem programu a provozovatelem bude tým Aerofilms a o pronájmy se stará startup Dejsiprostor. Celý projekt by nebyl možný bez zapojení a podpory řady subjektů a partnerů a kulturní provoz bude udržitelně financován z výtěžků z nájmů. Posláním odvážného záměru je oživit dosud mrtvý prostor přiléhající k ulici Na Florenci v blízkosti Masarykova nádraží a magistrály, který je i přes svou polohu v centru města nevlídným a nepřístupným. Dočasná instalace vytvořená z kontejnerů se chce stát místem setkávání a bodem, který přirozeně prováže dříve odtržená sousedství. 
 
Jedná se o část pozemku Penty Real Estate, pro nějž už existuje projekt trvalého oživení od Zaha Hadid Architects. Manifesto bude také vůbec prvním českým konceptem, jenž bude díky spolupráci s Mastercard fungovat na výhradně cashless bázi, a hotovost zde tedy nebude přijímána. Z toho pohledu bude v České republice zcela unikátní.
 
Tenhle nápad má všechny známky šíleného podniku, ale každý, s kým jsem o něm hovořil, se k němu stavěl příznivě, ať už šlo o majitele pozemku Pentu Real Estate, lidi z Aerofilms, lidi z pražské kulturní scény i potenciální dodavatele street food. Snažíme se oživit zapomenuté místo, nabídnout inovativní a ekonomicky udržitelnou náplň s kulturním významem, a vytvořit tak hodnotu, z níž vytěží místní obyvatelé, malé podniky i turisté. To, že koncept vytváříme všichni společně a dočasně, je součástí jeho půvabu,“ vysvětluje Martin Barry, šéf reSITE, stojící za původní myšlenkou. „Myslíme si, že Praha si zaslouží místo podobné těm, jaké známe z Londýna, Tchai-peje, Lisabonu a jiných velkých měst.“ I přes inspiraci v cizině Manifesto klade důraz na místní dodavatele a suroviny.
 
Manifesto bude novým začátkem otevření této lokality veřejnosti,“ dodává Petr Palička, generální ředitel Penty Real Estate pro ČR. Projekt díky své ambicióznosti a snaze oživit lokalitu na „periferii“ centra Prahy získal záštitu radního hl. města Prahy Jana Wolfa a starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého. Manifesto podporuje také Hospodářská komora Praha 1, jež vítá inovativnost obsahu i „obalu“.
 
První architektonická podoba kooperativního pop-upu vznikla ve studentské soutěži Superstudio a jednomu z vítězných týmů bylo svěřeno rozpracování projektu. Provozovatelé mají ambici dosáhnout vysoké estetické kvality nově vzniklého veřejného prostoru, také díky spolupráci s přední českou značkou venkovního nábytku mmcité.
 
Manifesto bude navíc prvním prostorem v rámci České republiky, kde nebude možné u žádného z obchodníků zapojených do projektu platit mincemi a bankovkami. Zcela bezhotovostní neboli cashless provoz zajistí Mastercard: „Chceme, aby si návštěvníci Manifesta odnesli skvělé zážitky bez starostí o hotovost. Zároveň je to skvělé místo, kde postupně budeme představovat novinky v oblasti bezhotovostních plateb, které usnadní život návštěvníkům i podnikatelům,“ uvedl ředitel Mastercard pro Českou a Slovenskou republiku a Rakousko Miroslav Lukeš.
 
Ačkoli se Manifesto bude nacházet v pěší vzdálenosti od rušných míst v centru Prahy a několika dopravních spojnic, naučit sem lidi chodit bude stát značné usilí. Kombinací kulturního a gastronomického konceptu i důrazem na kvalitní design nového prostoru chce Manifesto přilákat veřejnost, život a ruch do zanedbané a spíše obávané lokality. Dramaturgové se chystají spolupracovat s místními festivaly a umělci. Součástí marketu, jenž pojme přes dvacet jednotek, bude několik designových obchůdků, knihkupectví a malé restaurace a bistra nabízející jídlo, nápoje, kávu nebo zmrzlinu. Šéfkuchaři budou koncipovat menu speciálně uzpůsobená pro tento prostor a odlišná od jejich kmenových provozoven.
 
Dočasně nevyužitý pozemek byl laskavě poskytnut společností Penta Real Estate, zatímco budou probíhat přípravné práce pro trvalý redevelopment této lokality, který sem vrátí život a aktivitu natrvalo. Po uplynutí stanovené doby bude Manifesto hledat další pop-up lokaci.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.