Share |

Do českých kin míří nevšední road movie Trabantem až na konec světa

foto: pořadatel akce

Film Trabantem až na konec světa zachycuje neuvěřitelné dobrodružství cestovatelů, kteří dokázali přejet celou Jižní Ameriku ze severu až na nejjižnější výběžek. Místo Land Roverů si přitom vystačili s vozovým parkem v podobě dvou Trabantů, polského Fiátku a Jawy z roku 1957. „Tohle je road movie ve své nejryzejší podobě. Na cestě nikdy nevíte, co vás čeká za další zatáčkou. Někdy se před vámi otevře neskutečně krásná krajina, jindy skončíte v pěkném průšvihu. O tom to celé je,“ popisuje vedoucí výpravy a režisér Dan Přibáň. Více než 20.000 km dlouhá cesta vedla od Guyany až po radarovou stanici Moat na nejjižnějším výběžku kontinentu. Na cestě strávila posádka přes čtyři měsíce. „Když se hrkáte s pěti Čechy, dvěma Poláky a jedním nesmrtelným Slovákem přes Amazonský prales, pětitisícové průsmyky And, pouště i oceán, od začátku do konce nevíte, jestli to byl skvělý, nebo úplně pitomý nápad a jestli je to ještě pořád legrace, nebo už jde do tuhého. Tak jako tak to stojí za to,“ říká Přibáň. Z více než 480 hodin materiálu natočeného během cesty sestříhali tvůrci film na pomezí dokumentu a reality show, jehož krédem je citát spisovatele Charlese Bukowského: „Svět patří těm, co se neposerou.“ Do distribuce snímek vstoupí 13. března.
 

Film Trabantem až na konec světa navazuje na úspěšného předchůdce Trabantem napříč Afrikou, který je na portálu ČSFD.cz třetím nejlépe hodnoceným českým filmem posledních deseti let. Ještě před Afrikou a Jižní Amerikou projel Dan Přibáň Trabantem Hedvábnou stezku, přičemž zdolal pouště střední Asie. „Dan Přibáň má u nás přezdívku ‚Pohlreich českého cestování,‘“ vysvětluje Ivo Andrle z distribuční společnosti Aerofilms. „Poprvé se tento šílenec ohlásil se svým africkým trabantím filmem do Bia Oko, které okamžitě obsadila horda jeho fanoušků. Prakticky bez reklamy vyprodal ještě několik projekcí. Když pak o pár let později přišel se svým latinskoamerickým projektem a my zjistili, že se trabantí kolona rozšířila o Slováka a dva Poláky, takže na legraci je zaděláno, a že tentokrát budou v týmu i profesionální kameramani, takže se dají očekávat úchvatné záběry, bylo nám jasné, že je na co se těšit,“ dodává Andrle.
 
Cesta filmu po českých kinech začne 8. března ve 12:00 speciální projekcí pro fanoušky, kteří přijedou do pražského Bia Oko trabantem či polským fiatem. „Na projekci se nebude možné dostat jiným způsobem, než dostavit se v Trabantu či Maluchovi. Žádné lístky nebudou v prodeji,“ vysvětluje Dan Přibáň. Každý, kdo na parkoviště na Letenské pláni dorazí trabantem, dostane speciální pásku, která mu umožní vstup do kina. Film tak uvidí necelý týden před premiérou, která se uskuteční 13. března. Speciální projekce s účastí režiséra v následujících deseti dnech zažije také pět dalších měst: Hradec Králové, Děčín, Brno, České Budějovice a Jablonec n. Nisou.
 
TRABANTEM AŽ NA KONEC SVĚTA
Cestovateli Danu Přibáňovi a jeho partě nestačilo, že dokázali nemožné, když přejeli Trabantem Afriku a natočili o tom nezávislý film. Rozhodli se vypravit na ještě náročnější cestu. 21 124 kilometrů napříč Jižní Amerikou až na konec světa. A aby to nebylo moc jednoduché, tentokrát nepojedou jen Trabantem. Sestava snů v mezinárodním týmu Čechů, Poláků a Slováků patří podle Dana „buď do blázince, nebo na šrotiště.“ Dva Trabanty, polský Fiátek a Jawa 250 z roku 1957 se místo toho vydává vstříc tomu nejnáročnějšímu, co se dá v Jižní Americe najít. Amazonský prales, pětitisícové průsmyky And, pouště i oceán. Tahle šílená jízda rozhodně není bezstarostná, je ale fascinující a zábavná. Jak se dokáže snést osm lidí ze třech zemí, kteří se navzájem skoro neznají, čtyři měsíce ve žlutých ponorkách? Ta největší výzva není venku, ale uvnitř.
 
- - -
 
dokumentární, ČR 2014
režie, scénář Dan Přibáň
kamera Zdeněk Krátký, Dana Zlatohlávková, Jakub Nahodil
střih Adam Brothánek
hudba Tatiana Miková, Wohnout
zvuk Petr Kapeller
producent Jiří Konečný
komentář David Novotný
účinkují Dan Přibáň, Aleš Vašíček, Marek Slobodník, Tomasz Turchan, Radoslaw Jona, Dana Zlatohlávková, Jakub Nahodil, Zdeněk Krátký a další...
premiéra ČR: 13. března 2014
stránka filmu http://www.aerofilms.cz/trabantem
foto a další materiály: http://aero.capsa.cz  (login a heslo na vyžádání)
trailer: http://www.youtube.com/watch?v=y3wsGTBf1t8
aktuální nasazení v kinech: http://www.aerofilms.cz/filmy/238-Trabantem-az-na-konec-sveta/v-kinech/
 
 
Speciální projekce za účasti režiséra:
14.03.2014 20.00 Hradec Králové – Bio Central
16.03.2014 17.00 Děčín – Sněžník
18.03.2014 18.00 Brno – Scala
20.03.2014 17.30 České Budějovice – Kotva
22.03.2014 19.00 Jablonec nad Nisou – Junior
 
DAN PŘIBÁŇ
Cestovatel, filmař a novinář Dan Přibáň je autorem dokumentárních cestopisných filmů, vytrvalým propagátorem vědy a techniky a člověkem, který rád přijímá velké výzvy. S minimálním technickým vybavením projel trabantem Hedvábnou stezku, Afriku a Jižní Ameriku. V duchu kréda „cesta je cíl“ rád připomíná, že „kudy“ a „jak“ jsou při cestování důležitější než „kam“. Jeho film Trabantem napříč Afrikou se dlouhodobě drží mezi nejlépe hodnocenými českými filmy na portálu ČSFD.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.