Share |

Dirtmusic v Paláci Akropolis: Chris Eckman & Hugo Race

foto: pořadatel akce

Junior Club uvádí ve spolupráci s Capricorn Promotion & Scrape Sound Inc.
Chris Eckman & Hugo Race
with their band
DIRTMUSIC
(Austrálie /USA // Glitterhouse / Glitterbeat Records)
v pondělí 15. prosince 2014 od 19:30
Palác Akropolis
, Kubelíkova 27, Praha 3
 
Chris Eckman (mj. šéf The Walkabouts) a Hugo Race (Nick Cave & The Bad Seeds, Sepiatone) už se v Praze letos oba sólo ukázali, každý s nich s jiným ze svých mnoha projektů. V prosinci se ale oba vrací společně, a to v čele mimořádně zdařilého projektu Dirtmusic. Pod tímto názvem během posledního roku a půl vydali hned dvě výtečná alba Troubles a Lion City, na nichž je zachycena jedna z nejzajímavějších a nejpřirozenějších fúzí ‘západní' a africké hudby vůbec. Rock, blues, americana, dub, elektronika, africké rituální rytmy – tohle vše a ještě mnoho dalšího v obrovsky barevném a energickém koktejlu. Obě poslední dvě zmíněná alba kapela nahrávala v malijské metropoli Bamako se špičkovými africkými hudebníky – někteří z nich je doprovodí i na krátkém evropském turné, jež zahrnuje také jeden koncert v Česku: v pondělí 15. prosince v pražském Paláci Akropolis. Pro Dirtmusic to budou vůbec první evropské koncerty od roku 2010, v ČR dokonce od roku 2007 – tehdy to ale byli úplně jiní Dirtmusic s naprosto odlišnou sestavou. Krátce před koncertem přišla také veliká pocta pro Chrise Eckmana, který se stal obrovsky respektovanou osobností ve světě world music. Chris Eckman nedávno převzal pro nahrávací značku Glitterbeat (kde také vychází alba Dirtmusic) cenu za nejlepší label roku 2014 od Womex Awards a album malijské zpěvačky Azizy Brahim, které produkoval, se stalo nejlepším albem roku 2014 ve World Music Charts.
 
Vstupenky v hodnotě 280,- Kč jsou v prodeji v předprodejních sítích Ticketpro, Ticketstream a Eventim (+ obvyklé distribuční poplatky), dále pak na pokladně v kavárně Paláce Akropolis a v obchodě Rekomando. Na místě v den koncertu pak bude vstupenka stát 330,- Kč.
 
Projekt založili v roce 2006 Chris Eckman, Hugo Race a Chrise Brokaw (Codeine, Come). Trojice se dala dohromady s cílem najít cestu ke svým hudebním kořenům. Dirtmusic se na tomto výletě však nečekaně dostali až přímo do centra samotné Afriky. Debutové eponymní album z roku 2007 je ještě poměrně tradiční kolekcí plnou blues, country a decentní americany. Ovšem díky výjimečnému zážitku, jímž jim bylo v podobě vystoupení na proslulé každoroční přehlídce Festival au Desert v malijském Timbuktu, se Dirtmusic spojili s tuarežskou skupinou Tamikrest, se kterou následně nahrávali album BKO.
 
Drtivá kolize západního rock’n'rollu a pouštního blues zde eskaluje ve vlastních skladbách stejně dobře jako v tradicionálu Ain’t no Grave nebo v klasice All Tomorrow’s Parties od The Velvet Underground. Ještě pořád je jasně rozeznatelný rukopis každého z vyrovnané trojice Eckman-Brokaw-Race, ale zvuk Dirtmusic se stále více přibližoval k úplně originálnímu tvaru.
 
Po společném turné s Tamikrest se však Brokaw vydává za jiným hudebním dobrodružstvím a zbylá dvojice se věnuje svým dalším projektům, ovšem v hloubi duše Africe propadá naplno.
 
V roce 2012 Hugo Race a Chric Eckman míří opět do Mali, aby zde v hlavním městě Bamako s muzikanty od Samby Tourého a Bena Zabo (oběma Eckman mj. produkoval desky) nahrála rovnou dvě alba. Eckman a Race sem přijeli pouze s texty, hudba vznikala přímo na místě a nahrávky jsou hluboce ovlivněné také nepokoji, jež v době nahráváni malijskou metropolí cloumali. Jak na Troubles, tak i na později vydaném Lion City je to jednoznačně zřetelné.
 
“Hutný africký funk stojí na letitých základech, pracuje s rockovou přímočarostí a častými elektronickými vklady, které co chvíli gradují do dubových výšin… Stylové puristy mohou tyhle nahrávky rozčílit, ale navzdory jim vynikají právě svou vyvážeností a patří tak k vrcholům spolupráce afrických a západních hudebníků,” napsal o Lion City magazín Full Moon.
 
Troublesa Lion City jsou dvě strany téže mince; jedno funkověji roztačené, druhé zas svobodomyslné a experimentální. Obě hlavní postavy ale pro okouzlení Afrikou rozhodně nezapomínají na rock’n’roll, neboť i tyto jejich “africké” námluvy určitě zaujmou (a ani v nejmenším nezklamou) také letité fanoušky jejich předchozí tvorby. A skvělá hodnocení v prestižních magazínech jako jsou MOJO nebo Uncut to jenom potvrzují.
 
Dirtmusic do Prahy přijedou ve čtyřčlenné sestavě – Chrise Eckmana a Huga Race doprovodí známý malijský griot (u nás by se řeklo trubadúr) a hráč na typický západoafrický strunný nástroj n’goni Baba Sissoko, spoluhráč Rokie Traoré, Ry Coodera nebo The Art Ensemble of Chicago, a multiinstrumentalista Mousa Coulibaly (Mamadou Diabaté, Semstaba, Parisi).
 
fcb dirt music band
glitterbeat.com/artists/dirtmusic/
label.glitterhouse.com
 
DIRTMUSIC – diskografie:
(vše na labelu Glitterhouse, resp. na jeho sublabelu Glitterbeat)
Dirtmusic 2007
BKO 2010
Troubles 2013
Lion City2014
 
---
 
CHRIS ECKMAN stojí od poloviny osmdesátých let v čele skupiny The Walkabouts, kteří zkraje devadesátých let spoluprofilovali seattleské indie vydavatelství Sub Pop, přestože jejich hudba byla v jasném kontrastu k většině ostatní tehdejší produkce labelu (například Mudhoney, Soundgarden, Nirvana nebo Tad). The Walkabouts vycházeli především z country nebo gospelu a dnes bychom jejich stylu mohli směle říkat americana. Paralelně s The Walkabouts začaly od poloviny devadesátých let obě vůdčí postavy skupiny, tedy Carla Torgerson a Chris Eckman, vystupovat a točit desky také coby Chris & Carla, a to s poněkud ještě obnaženějším písničkářstvím. O Dirtmusic, o něž jde tentokrát především, již řeč byla a za připomenutí stojí i to, že Eckam vydal letos také vynikající sólové album Harney County a v posledních letech odvádí velkou porci práce pro labely Glitterhouse a Glitterbeat hlavně coby producent. Z poslední doby jmenujme například výtečná alba Andrey Schroeder, Bena Zabó, skupiny Tamikrest nebo Azizy Brahim. / www.thewalkabouts.com
 
HUGO RACE je dnes už legendární australský hudebník, jenž do branže vstoupil v melbournské skupině The Wreckery. Právě tam si osmnáctiletého kytaristu vyhlédl samotný Nick Cave, který tehdy po rozpadu The Birthday Party hledal spoluhráče do nové kapely – The Bad Seeds. S nimi nahrál Hugo Race pověstný debut From Her To Eternity a hrál také na několika následujících nahrávkách Bad Seeds. V roce 1989 mu vyšlo první sólové album Rue Morgue Blues, kde poprvé představil svou skupinu The True Spirit, s níž pak nahrál alb dalších dvanáct. To prozatím poslední, 53rd State, vyšlo v roce 2008. V poslední době Hugo Race vydal dvě alba se skupinou The Fatalists (a právě s ní připravuje třetí), dále sólovou kolekci coververzí No But It's Truea třetí album projektu Sepiatone (s Martou Collicou), s nímž jsme jej v Praze viděli letos na jaře.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.