Share |

Na koncert do Paláce Akropolis: Chris Eckman s kapelou

foto: pořadatel akce

Junior Club uvádí ve spolupráci s Capricorn Promotion & Scrape Sound Inc. the voice, the guitar and the mastermind of The Walkabouts:
CHRIS ECKMAN
(USA/Glitterhouse Records) s kapelou
+ The Finally (CZ)
v pátek 23. května 2014 od 19:30
Palác Akropolis
Kubelíkova 27, Praha 3
 
Už dávno legendární skupina The Walkabouts letos slaví třetí dekádu existence, někdejší hvězdy labelu Sub Pop ale zatím ke svému výročí nic nechystají, na následovníka výtečného alba Travels in the Dustland si budeme muset počkat. Frontman a motor The Walkabouts Chris Eckman má totiž plné ruce práce se svými dalšími projekty; jednak na jaře vychází novinka jeho další kapely Dirtmusic, ale hlavně v květnu představí na evropském turné také sólové album Harney County. To vyšlo letos v lednu na labelu Glitterhouse a tématicky navazuje právě na zmíněný zatím poslední opus The Walkabouts. Chris Eckman je i jinak výraznou postavou světové hudební scény – kromě vlastních produkuje také nahrávky dalších zajímavých umělců: například poslední kolekci německé zpěvačky Andrey Schroeder nebo album tuarežské skupiny Tamikrest. Chris Eckman vystoupí naživo se svojí doprovodnou skupinou v pátek 23. května v pražském Paláci Akropolis. Večer otevře šumperská skupina The Finally, která před pár dny vydala svojí debutovou desku příznačně nazvanou Big Love in a Small Town.
 
Vstupenky v hodnotě 290,–Kč jsou v prodeji v předprodejních sítích Ticketpro, Ticketstream a Eventim (+ obvyklé poplatky), dále pak na pokladně v kavárně Paláce Akropolis a v obchodě Rekomando. Na místě v den koncertu bude vstupné 350,–Kč.
 
www.scrapesound.org
www.palacakropolis.cz
www.capricornpromotion.cz
 
 
THE WALKABOUTS byli jedněmi z těch, co zkraje devadesátých let profilovali seattleské indie vydavatelství Sub Pop, přestože jejich hudba byla v jasném kontrastu k většině ostatní tehdejší produkce labelu: ač rockově, tak na rozdíl od jeho dalších hvězd jako byly kapely Mudhoney, Soundgarden, Nirvana nebo Tad, kteří vyznávali daleko tvrdší kořeny a vzory, vycházeli především z country nebo gospelu a dnes bychom jejich stylu mohli směle říkat americana. Paralelně sThe Walkabouts začaly od poloviny devadesátých let obě vůdčí postavy skupiny, tedy Carla Torgerson a Chris Eckman, vystupovat a točit desky také coby Chris & Carla, a to s poněkud ještě obnaženějším písničkářstvím jako protipólem ke své domovské skupině, která dosud směle pokračuje v obdivuhodné kariéře. Zatím poslední a velmi úspěšné album Travels in the Dustland jim vyšlo v roce 2011, o rok později následoval živý záznam Berlin.
 
Dirtmusic a další: Eckman se rozhodně nevěnuje jenom The Walkabouts či jejich kondenzované podobě v duu s bývalou partnerkou. Od roku 2006 např. figuruje také jako jeden z pilířů projektu Dirtmusic, jenž založil spolu s Hugo Racem (zakládající člen The Bad Seeds) a Chrisem Brokawem z (Codeine). Dirtmusic (již bez Brokawa) letos v březnu vydávají své čtvrté album Lion City. Velkou porci práce odvádí Chris Eckman pro labely Glitterhouse a Glitterbeat, kde se coby producent podílí na velkém množství nahrávek. Z poslední doby jmenujme například výtečná alba Andrey Schroeder, Bena Zabó, skupiny Tamikrest nebo Azizy Brahim. Bez zajímavosti není ani jeho četná filmová hudba a úspěšný byl také projekt L/O/N/G – Eckmanova spolupráce s rakouským producentem elektroniky Rupertem Huberem, známým jako Tosca.
 
Chris Eckman sólo: Zbrusu nové album Harney County, jež Eckmanovi vyšlo letos v lednu opět na labelu Glitterhouse přináší osm rozvolněných skladeb, které jsou věnované divoké kráse pouštní krajiny v jihovýchodním Oregonu. Tenhle kout Spojených států Chrise Eckmana prý fascinuje již dlouhá léta. Poprvé jej sem před dvaceti lety přilákala četba memoárů místního rodáka Williama Kittredge. Skladby ovlivněné tímto zvláštním krajem od té doby Eckman pak psal vlastně pořád, nyní mu však konečně věnoval celé album. Písně pro Harney County vznikaly v době, kdy Eckman pracoval na Travels in the Dustland pro The Walkabouts. Nahrával je v Česku společně s dlouholetými spolupracovníky Žigou Golobem a Milanem Cimfem. Na albu se objevují také kytaristé Paul Austin nebo Terry Lee Hale (na jehož fantastický pražský, nakonec vyprodaný koncert s kapelou jsme vás zvali v lednu). Na Harney County se krom jiného objevují také jemné doteky elektroniky – Chris Eckman měl totiž původně v úmyslu toto album nahrát jako svůj pokus o Nebrasku (podle ikonického alba Bruce Springsteena) “tak trochu” dub. Výsledná podoba zní nakonec docela jinak, ale vlastně možná ještě zajímavěji. Harney County je pátým sólovým albem Chrise Eckmana, jenž jej naživo s kapelou představí v pátek 23. května od 19.30 v pražském Paláci Akropolis. Kromě Eckmana tvoří skupinu ještě kontrabasista Žiga Golob a kytarista Paul Austin.
 
www.chriseckman.net
www.thewalkabouts.com
http://label.glitterhouse.com
 
 
CHRIS ECKMAN - DISKOGRAFIE:
sólová alba:
A Janela– 1999/ Glitterhouse
The Black Field– 2004/ Glitterhouse
Novi Svet– 2005/ Glitterhouse
The Last Side of the Mountain– 2008/ Glitterhouse
Harney County– 2014/ Glitterhouse
 
The Walkabouts:
See Beautiful Rattlesnake Gardens– 1988/ PopLama        
Cataract– 1989/ Sub Pop
Scavenger– 1991/ Sub Pop
New West Motel– 1993/ Sub Pop
Satisfied Mind –1993/ Sub Pop
Setting the Woods on Fire– 1994/ Sub Pop 
Devil's Road– 1996/ Virgin Germany
Nighttown– 1997/ Virgin Germany
Trails of Stars– 1999/ Glitterhouse 
Train Leaves At Eight– 2000/ Glitterhouse
Ended Up A Stranger –2001/ Glitterhouse
Acetylene– 2005/ Glitterhouse       
Travels In The Dustland– 2011/ Glitterhouse
 
Chris & Carla:
Shelter For An Evening– 1993/ Sub Pop
Life Full of Holes– 1995/ Glitterhouse
Where The Air Is Cool and Dark– 1997/ Glitterhouse
Swinger 500– 1998/ Glitterhouse
Ljubljana– 1999/ Glitterhouse
Come As You Aren’t –2002/ self release
Want To Swing From You– 2003/ self release
Fly High Brave Dreamers –2007/ Glitterhouse
Winterreise –2012/ self release
 
Dirtmusic:
Dirtmusic– 2007/ Glitterhouse
BKO– 2010/ Glitterhouse
Troubles– 2013/ Glitterhouse
Lion City –2014/ Glitterhouse
 
Höst:
The Damage Suite– 2001/ Glitterhouse
 
The Strange:
Nights of Forgotten Films– 2004/ Dancing Bear
 
L/O/N/G:
American Primitive– 2011/ Glitterhouse
 
Více na webu Paláce Akropolis.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.