Share |

Debata o vzdělávání v době ekonomické krize dnes na UK

repro k akci

Ve středu 14.11. 2012 se na Pedagogické fakultě UK v Praze uskuteční veřejné přednášky prorektora UK profesora Štecha a místopředsedy Rady vysokých škol profesora Zlatušky na téma "Vysokoškolské vzdělávání v situaci ekonomické krize". Zdálo by se, že o financování vysokých škol, zvláště pak o navrhovaném školném/zápisném toho bylo za poslední měsíce napsáno mnoho. To, co však v médiálním prostoru akutně chybí, je debata sahající ke kořenům principů, na kterých je vzdělávání založeno, a vliv jakéhokoliv zavádění přímé finanční spoluúčasti
studujících na ně. Často slýcháme, že školné je logickým krokem v situaci, kdy na chod veřejných institucí nezbývají finance ze státního rozpočtu. Čítáme různé mediální floskule, např. že školné zvýší kvalitu, neboť co je zadarmo, kvalitní být nemůže, apod. Uvědomují si však lidé, kteří šíří médii tato tvrzení, jejich skutečnou podstatu?

Tato akce si klade za cíl důkladně seznámit posluchače se současným stavem financování vysokých škol v kontextu současného společenského stavu. Zároveň se pokusí ukázat možnosti financování vysokých škol v budoucnu, alternativu vůči směru prosazovanému vůlí establishmentu.

Přednášky a následná debata začínají od 18:30 v aule PedF UK v Rettigové ulici v Praze. Zúčastnit se může každý.

Iniciativa Za svobodné vysoké školy bude dále pořádat debatu s mluvčím quebeckého studentského hnutí Jérémie Bedard-Wienem v pátek 16.11. na Filozofické fakultě UK od 17 hodin.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.