Share |

Czech Chefs: Tentokrát jsme se učili vařit italské předkrmy

foto autorka

Škola vaření Czech Chefs pořádá každý měsíc kurzy vaření s některým ze špičkových kuchařů. Každý má své téma (nyní se chystá Zimní menu). Kurz přípravy moderních italských předkrmů, který vedl Tomáš Juřík, nový šéfkuchař naší oblíbené Restaurace La Finestra, se zkušenostmi z Ambiente a La Degustation Boheme Bourgeoise, to bylo zásadní lákadlo - hurá do Karlína do studia Czech Chefs podívat se, jak na to.
 
Moderní italská kuchyně je podobně jako ta prastará o jednoduchosti a nepřekombinovaných surovinách. Zatímco na kurzu fusion s Lukášem Želechovským se člověk udiví, co se dá nečekaně zkombinovat nebo připravit nečekaným způsobem, tohle byla klasická, ovšem velmi elegantní kuchyně. "Koupil jsem si v Itálii kuchařku z roku 1936 a radoval se, jak podle ní budu vařit, ale šéf mi ji vyhodil, že je to pro domácí puťky," konstatoval Tomáš Juřík. Hmmm, jak vaříte, když puťka nejste?
Jednoduše. Dělali jsme třeba variaci bruschet, kde byly dve recepty ze tří prosté a super. Opéct chleba (Altamura z La Bottegy je skvělá, nejlepší seženete v pobočce Tusarova, kde se peče), trochu oleje, postrouhat lanýžem. OK, lanýže se shánějí těžce, jak dál? Klasická kombinace chleba a rajčata dostane švih, když použijete nejlepší suroviny, jaké si můžete dovolit (lehce hořký olej z nezralých oliv dělá divy) a rajčátka (která si můžete zavěsit do kuchyně a klidně je tam nechat, dokud nebudou lehce pomačkaná - získají na chuti, do lednice nepatří!) si namarinujete s česnekem trochu dopředu. Do třetice následoval recept složitější a vizuálně zpočátku strašidelný, ale chuťově skvostný: zarestovaná kuřecí játra zalitá dezertním vínem rozmixujete a namažete opečený chlebík - naprostý skvost.
 
Další poznatky: Kalamáry v těstíčku (do kterého kvůli škrobu přidáte vařenou bramboru) se před obalováním hodí na povrchu jemně nařezat jakoby do mřížky. Nenechávejte je v těstíčku dlouho, házejte je hned do oleje a ideálně tak čiňte pomocí pinzety, nebudete omatlaní až za ušima.
 
Jídel jsme vařili ještě několik, většina sestávala jen z několika ingrediencí, ovšem špičkových. Samozřejmě, že vstupní suroviny na takové dobroty nejsou laciné, ale když člověk na vlastní kůži pozná, co se z pár věcí dá udělat, utvrdí se v tom, že aspoň někdy dát za dobré jídlo hříšné peníze se vyplatí. U Czech Chefs to nadto člověk zjistí velmi příjemně: můžete se ptát, zkoušet, ochutnávat suroviny a každý si uvaří svoji porci všech jídel, která se za odpoledne připravují. Pro mě je značným plusem i celková nálada - jsem osoba zvědavá a hudně se účastním různých kurzů a workshopů; ty, které jsem zažila u Czech Chefs, mají zdaleka nejpříjemnější atmosféru. Jsou neformální, ale přitom na úrovni, žádná ohroublost nebo patlání. Ani jako naprostý amatér se tam necítíte nijak hloupě, oni vaří profesionálně na vysoké úrovni, vy se chcete naučit víc, tak se ptáte a učíte - a  užíváte si to. Další kurz je 13. prosince (zaměřený na zimní jídla) a pokud si chcete trochu rozšířit kuchařský repertoár, vřele doporučuju.
-
Kurzy se konají 1x měsíčně na Praze 8 v Unilever Food Solutions Chefmanship Center, cena jednoho je 1990 Kč.
www.facebook.com/CzechChefs/
 
czechchefs@gmail.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.