Share |

Na vlastní kůži: Kurz vaření Czech Chefs

Czech Chefs je organizace oddaná špičkové gastronomii. Malý tým kuchařů jednak jezdí na světové soutěže (z Thajska přivezli zlato ze superprestižní Thailand Culinary Food Challenge, což znamená, že porazili místní na jejich vlastní půdě v jejich vlastním oboru!), jednak pořádá kurzy. jednoho takového s eprotišedi mohlo zúčastnit  a vše si zkusit. Jaké to bylo?
 
CO JE TO FUSION?
Hlavním lektorem byl Lukáš Želechovský z Buddha Baru a spolu s ním kuchyní kroužili, diskutovali a na přípravách se aktivně podíleli dva Czech Chefs. Lukáš vařil kromě Prahy i v Asii, takže měl skvělý základ pro téma dne: námětem byla fusion kuchyně, tedy asijská jídla kombinovaná s evropskými postupy či surovinami tak, aby vznikly nové chutě a kombinace. Fusion může samozřejmě znamenat taky pěkný chaos, protože je snadné to překombinovat. Úskalí kreativního přístupu.
 
MISE EN PLACE
Kurz fusion kuchyně probíhal tak, že účastníci - kolektiv profesionálních kuchařů z několika měst, ale směle můžete na kurz přijít, i pokud vaříte jen doma, nikdo na vás nebude koukat zle! - dostali seznam chodů, které s ebudou vařit, včetně rozpisu ingrediencí. Potraviny, ze kterých jsme později tvořili, byly už pěkně připraveny, nakrájeny, vše na svém místě čisťounké, a milá paní odnášející to, co jsme zapatlali, byla přímo v pozoru. 
A pak to začalo. Osobně jsem ocenila nezvyklé způsoby přípravy (skoro syrová ryba, u teré se tepelně upravuje jen povrch, nebo třeba chytrý způsob, jak mít na talíři omáčku nastříkanou do spirály: pořiďte si do kuchyně starý gramofon!) i setkání s ingrediencemi, které jsem ještě neochutnala (šťáva z ovoce yuzu, která byla svěžím základem obáčky k rybě, nebo česnek, který si Lukáš peče při supernízké teplotě hraničící se sušením 14 dní, až zčerná a dá se s ním postrouhat pokrm). Líbilo se mi, že si účastníci mohli zkoušet dělat některé části jídel, ale nemuseli jsme loupat brambory a krájet cibuli, zbyly na nás jen ty zábavné věci. Jídla kombinovala slané, sladké i kdyselé chutě, důležité byly různé zástřiky omáčkami a přízdoby. Nemůžu říct, že mi 100% chutnaly všechny kombinace, ale bylo to ohromně zajímavé.
 
RESUMÉ
Účast v takovémhle kurzu je jednak zábavná, jednak užitečná. Každý měsíc učí někdo jiný, důraz je kladen na moderní vaření, ať asijské, nebo třeba skandinávské.. Nahlédnete do profi kuchyně k lidem, kteří jsou do oboru zabraní, "žerou" ho a jsou ochotni se dělit o to, co se za léta v horku kuchyní naučili. Jednoho to obohatí, ať vaří v hotelu, nebo jen pro rodinu. Až začne podzimní běh kurzů (konají se 1x měsíčně a stojí 1990), rozhodně se chci podívat na nějaký další. Tohle je fajn.
 
Kurzy se konají na Praze 8 v Unilever Food Solutions Chefmanship Center.
www.facebook.com/CzechChefs/
 
czechchefs@gmail.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.