Share |

Cyklus přednášek Metamorfózy měst

foto: pořadatel akce

Cyklus přednášek Metamorfózy měst
Manuelle Gautrand: Re-enchant the City
18. listopadu 2013, 19h30
Kino 35, Francouzský institut v Praze, Štěpánská 35, Praha 1
Přednáška ve francouzštině s tlumočením do češtiny. Vstup zdarma.

Anne Lacaton(Lacaton & Vasal):
Požitek z prostoru

5. prosince 2013, 19h30
Kino Světozor, Vodičkova 41, Praha 1
Přednáška v angličtině, bez tlumočení. Vstup 80 Kč.

- - -
 
Cyklus přednášek Metamorfózy měst korunují ve své závěrečné části dvě francouzské ženy architektky – Manuelle Gautrand a Anne Lacaton, které jsou hlavními představitelkami současného přístupu k navrhování budov.

Jak je možné skrze architekturu městům navrátit kouzlo a jak lze v současné době zacházet s ornamentem a dekorem na fasáděnastíní v Praze 18. listopadu pařížská architektka Manuelle Gautrand. Mezi její projekty patří mimo jiné invenční budova autosalonu Citroën C42 na Champs-Elysées (2007), kterou pojala jako nepřehlédnutelnou výkladní skříň značky nebo administrativní budova Origami s výrazně tvarovanou fasádou nalézající se poblíž Vítězného oblouku v Paříži. Svými řešeními se snaží hledat eleganci a modernost v současné architektuře. 

Anne Lacaton z architektonického studia Lacaton & Vassal se řadí mezi nejvýraznější osobnosti, které inspirují převážně mladou a střední generaci architektů po celém světě. Anne Lacaton ukáže, jak se dívat na město od nejmenšího měřítka a vytvářet velkorysé a pohodlné prostory k životu. Její přednáška 5. prosince v kině Světozorcyklus Metamorfózy měst uzavře.

V současné době u nás, ale i v zahraničí září několik výrazných osobností architektek, které inspirují řadu mužských protějšků i studenty na celém světě a dá se říci, že jsou hybatelkami současného přemýšlení o architektuře. Ačkoli je obor stále spíše mužskou doménou, postavení žen v architektuře se stále vyvíjí. Mezi nejvýraznější ženy - architektky patří i dvě pozvané osobnosti“, doplňuje k přednášejícímarchitektka a zakladatelka Kruhu Marcela Steinbachová.
 
Manuelle Gautrand (*1961) svou tvorbou vrací do městského prostředí dekor a organické tvarování. Je držitelkou několika ocenění, mezi něž patří cena mladým architektům Albumsdes jeunes architectes (1992), mezinárodní cena Dupont Benedictus(1999), cena AMO (2000) nebo stříbrná medaile Akademie architektury (2002). Odvážná řešení fasád i jiných částí domů jsou pro Manuelle Gautrand typická. Projekt na rozšíření Muzea moderního umění v Lille (2002) zaujme jak organickými tvary nových budov, které plynně navazují na budovy původní, tak i dekorativním výrazem celé stavby, jenž je vytvářen perforací betonových dílců opláštění. Vedle navrhování přednáší Manuelle Gautrand na architektonických školách v Paříži, Vídni a na Floridě. www.manuelle-gautrand.com
 
Anne Lacaton (*1955) je spoluzakladatelkou architektonického ateliéru Lacaton & Vassal, který vede společně s Jean-Phillipem Vassalem. Ateliér získal mnohá ocenění, mimo jiné národní cenu Grand Prix pro mladé a začínající architekty (1999) a několik nominací na mezinárodní cenu Mies Van der Rohe. Mezi jejich významné projekty patří škola architektury v Nantes (2009) – stavba lehké ocelové konstrukce, jejíž struktura vytváří důmyslně využitelný prostor. Rodinné domyveFloiracu (1993), Dordogne (1997) či Courtras (2000) představují low-cost projekty netradičních obydlí s opakujícím se motivem zahradních skleníků. Neméně zajímavý je též interiér Café Una ve Vídni (2001) či surová rekonstrukce Palais de Tokyo v Paříži na uznávaný galerijní prostor.
www.lacatonvassal.com
 
Přednáškový cyklus Metamorfózy měst, připravený občanským sdružením Kruh a Francouzským institutem v Praze, představuje české veřejnosti současnou francouzskou architekturu a její tvůrce. Šestpřednáškových a diskusních večerů probíhá od března do prosince 2013. Tématem celého cyklu je město a jeho proměny. Jednotlivé večery se budou zabývat otázkami udržitelného rozvoje města, problémy dnešní rozvolňující se zástavby a potřebě znovu definování jeho hranic.
pořádá: Kruh, Francouzský institut v Praze
partneři:Ministerstvo kultury ČR, Škola architektury AVU Praha
projekt podpořili: Konsepti, Magistrát hl. m. Prahy, MDA Praha s.r.o., Metrostav a. s., Sipral a. s., Nadace české architektury
mediální partneři: Era 21, Radio 1, archiweb.cz
 
 
Občanské sdružení Kruh pořádá od roku 2001 veřejné akce a přednášky zaměřené na současné dění v architektuře. Cílem přednášek a diskusí je zprostředkovat dialog o kvalitní české i světové architektuře a o architektonické tvorbě širším vrstvám veřejnosti - tj. i mimo úzký okruh odborníků a studentů architektury. Kruh již uspořádal více než sto přednášek významných i začínajících českých a zahraničních architektů a teoretiků architektury, dva filmové festivaly o architektuře a výstavu Povolání: architekt(ka). Pravidelně vydává sborníky textů o architektuře a od roku 2011 organizuje celorepublikový festival Den architektury.
www.kruh.info, www.denarchitektury.cz
 
Francouzský institut v Praze je multidisciplinárním kulturním centrem a jazykovou školou. Jeho cílem je přiblížit aktuální francouzskou kulturu, hostit nevšední projekty, uvádět odvážná a novátorská díla, iniciovat setkání mezi českými a francouzskými umělci a rozvíjet stále plodné vztahy mezi oběma zeměmi se silnou kulturní tradicí. Ponořte se do jedinečného frankofonního prostředí, a to prostřednictvím kina, mediatéky, galerie, knihkupectví a kavárny.
www.ifp.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.