Share |

Colours of Ostrava jedou na plné obrátky a my jsme u toho!

Semi Precious Weapons v Ostravě, foto archiv pořadatele

Desátý ročník festivalu je v půlce a i ti nejnáročnější návštěvníci jsou nadšení.

Festival  slaví desáté jubileum a původním záměrem organizátorů bylo přinést to nejlepší z uplynulých ročníků. Nakonec se to nezdařilo, a tak i tento rok  program sestává z nových interpretů, z nichž někteří vystupují v českých zemích vůbec poprvé.

Asi největší šok a pozdvižení vyvolala show a drsný rock'n'roll newyorských Semi Precious Weapons. Našli se tací, kteří s pohoršením koncert hned na začátku opustili s tím, že "tohle je na ně prostě moc", ale u většiny postupně převládlo nadšení. Pro označení kontroverzního zpěváka Justina Trantera používali ti, kdo to zažili, nejroztodivnější výrazy: "Úchylák!", "Koncentrovaný narcismus", "Ten člověk není ani ženská ani chlap" nebo "Ulítlý exhibouš, ale skvělý zpěvák." Základní složky rock'n'rollu v jejich výrazu docházejí takřka absolutního naplnění: "I want to fuck all of you!" řval na konci Justin na burácející dav. Během koncertu zkrápěl publikum whiskou a šampaňským a nešlo odhadnout, kde se vlastně nacházejí meze toho běsnění. 

Očekávaný koncert Milese Benjamin Anhony Robinsona mnohé zpočátku zaskočil. Miles se svými dvěma kumpány totiž budí zdání partičky, která se právě vynořila ze zapadlé garážové zkušebny někde v Bronxu. Duch bezprostřednosti ale získal nový rozměr,  když na pódiu před zraky všech křísili undergroundový rock'n'roll 70. let. Ačkoliv Miles nepokrytě odkazuje svou hudbou k ikonám jako je Bob Dylan (podobně jako on má trochu skřípavý a v podstatě "nezpěvný" hlas, který ale má moc podmanit si posluchače a činí ho jedinečným), Lou Reed nebo Johny Cash, jeho projev nevyzní ošoupaně. Během koncertu vypil šest piv na ex a postupně s tím se mu podařilo přivést sál NYC stage až k bodu varu.

Doslova euforii vzbudila jízda s Bomba Estéreo - tavícího kotle snad všech tanečních žánrů z Bogoty - kterou někteří označili za svou životní pařbu. Jeko tornádo vcucla kapela, která odrovnala už řadu světových festivalů, všechny, kteří se kolem mihli a celé prostranství před jejich stage tepalo v divokém pulzu, který udávala charismatická zpěvačka Lil Saumet.

 Joan As Police Woman je sólový projekt Joan Wasser - všestranné hudebnice, která prošla spoluprací s hvězdami jako je Nick Cave, Sheryl Crow nebo Elton John. Prostřednitvím své hudby se Joan rozhodla otevřít svůj nejvnitřejší svět a postavit tak svou směs soulu, rocku a R'n'B na prýštícím proudu emocí. Vychází jí to a je to strhující. 

To nejlepší alle má teprve přijít. Všude ševelí slova "Nick Cave" a "Apollo 440"....

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.