Share |

Co to vlastně znamená biotextil?

foto AMWA

 

 

 

Pro jedny stále neznámý pojem, pro jiné běžná součást každého dne, bez které si již svůj život ani nedokáží představit...

 

Slovem biotextil označujeme textilní materiály a výrobky, které jsou vyráběny pod dohledem mezinárodních biotextilních certifikačních úřadů. Vstupní suroviny musí mít dohledatelný původ z ekologického zemědělství (či chovatelství), celý koncept biotextilu je tedy postaven na dodržování pravidel ekologie za účelem ochrany životního prostředí, zdraví lidí, kteří se podílejí na jeho vzniku, a do třetice (všeho dobrého) také zdraví nás, jeho konečných uživatelů.

 

Z čeho se tedy vyrábí?

 

Často skloňovanou surovinou je biobavlna. O té snad slyšel již každý – v posledních letech přichází na přetřes především kvůli kontroverzním pesticidům masivně používaným při pěstování jejího konvenčního protějšku, bavlny. Biobavlna nabízí zdravou alternativu, neboť se při jejím pěstování ani výrobě nesmí používat žádné chemikálie, které poškozují zdraví a bohatou biodiversitu místního ekosystému, ani zdraví lidské. Nahrazují se „chytrými“ ekologicky šetrnými přípravky, často připravovanými přímo z lokálních přírodních surovin. Okolo polí s biobavlněnými keři se sází „rostlinné pasti“ - rostliny, které jsou pro škůdce lákavější než samotná biobavlna, jejíž úroda tím zůstane nedotčena.

Biobavlněné výrobky díky tomu neobsahují zbytková množství různých nebezpečných chemikálií z výrobního procesu, čímž našemu tělu ulevují od nezanedbatelné zátěže organismus, kterou z konvenčního textilu jinak skrze pokožku vstřebává celý den. Velmi vítanou úlevu pro každého, avšak naprosto zásadní pro alergiky a celkově citlivější lidi...

 

V poslední době se tématu konvenčně produkované bavlny věnuje značná pozornost i ve filmu – mezi ty nejkvalitnější a mezinárodně oceňované dokumenty patří Smlouva s ďáblem (A killer bargain) dánského režiséra Toma Heinnemana, 100% cotton: Made in India režisérky Inge Altemeier, a pokud vás zajímá, také vhled do podmínek pracovního procesu při šití oděvů, příběh natočený přímo v jedné z čínských textilních továren pod názvem China Blue. Pokud některý z těchto filmů objevíte v programu vašeho kina, rozhodně tedy neváhejte.

 

Biotextil se však vyrábí i z mnoha jiných ekologických surovin, i když biobavlna je ve světovém měřítku nejvíce zastoupena. Mezi další velmi oblíbené biotextilní materiály patří například biohedvábí, biolen, biokonopí, biobambus a různé jejich směsi.

 

V České republice je biotextil stále na vzestupu. Značné množství různých bio/eko internetových obchůdků nabízí především biobavlněné výrobky pro miminka a pro děti. Pravdou však je, že zdravý prostor pro život si zasloužíme všichni, a proto se nebojte biotextil vyzkoušet sami na sobě! Rozhodně nebudete litovat.

 

Bio oblečení pro dospělé zakoupíte i v některých velkých obchodních řetězcích, existují však již i ryze čeští specializovaní výrobci, kteří vám dokáží nabídnout mnohem širší sortiment biotextilu – od bio povlečení a kompletního vybavení postele, až po rozsáhlou nabídku bio metráže, ze které si můžete vybavit doslova celý byt i šatník, přesně podle svého stylu.

text: AMWA Organic


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.