Share |

Co nového v Pastalandu

foto Petr Hricko (www.petrhricko.cz) (čb), Pasta (barevné shoefies)

 Pasta Oner. Je třeba ho vůbec představovat? Proti šedi už ho vyzpovídalo několikrát. Takže snad jen ve zkratce – Pasta je jeden z top českých graffiti writerů, vlastní redefinici prorůstání street artu do galerií letos potvrdil autorskou výstavou Man on Fire v pražské Chemistry Gallery a miluje pop art i komiksové postavičky, což je patrné jak z tvorby, tak třeba i z jeho tetování.
Přitom na nás poměrně dost často padají jeho lehce rozpoznatelné zdi, tu na Národní, jindy kousek od Kulaťáku v Dejvicích. Pasta Oner je prostě pojem a to už zdaleka ne jenom v specifickém světě nočních ilegálních sprejerů, ale stal se součástí uměleckého mainstreamu, ať se nám to líbí, nebo ne. Tenhle krátký rozhovor je ale hlavně o módě a teniskách.
 
Na čem právě pracuješ, nebo na co se v nejbližší době chystáš?
 
Právě jsem dodělal zřejmě poslední mural sezóny. V zimě se velké zdi nedají malovat. Budu víc pracovat v ateliéru, malování obrazů se věnuju pravidelně ale zima je ideální období. V roce 2015 bych rád představil sólovou výstavu.
 
Baví tě kromě streetového umění i streetová móda, nebo si oblékneš, co ti přijde pod ruku?
 
Oblečení určitě řeším. Nedovedu si představit, že bych si oblíknul, co mi přijde pod ruku. Podle mě by to měl být standard, bohužel naše země v tomhle ohledu moc nevzkvétá.
 
Spolupracuješ dlouhodobě s adidas Originals. Co tě na téhle značce tak zaujalo?
 
Jejich návrat k historickému odkazu značky s legendárním “třílistým” logem z doby, kdy byl adidas úzce spojen s počátky hip hopu v USA. I v dobách, kdy jsem odmítal jakýkoliv mainstreamový brand, si pro mě adidas zachovával punc autentičnosti.
 
Adidas Originals letos slaví 30 let od uvedení tenisek ZX a viděli jsme, že i ty ses zapojil do oslav. Jak se ti tyhle boty líbí?
 
Je to nadčasová bota. V jejich tvaru můžeš vidět retro zašlé slávy doby, která hýbala světem, nebo v současných barevných provedeních nejnovější trendy městského oblékání. Tvar týhle boty byl taky vždycky oblíbenej u graffiti writerů, který ulicí žijí, vyvolává to ve mě nostalgický vzpomínky.
 
Na facebooku sdílíš svoje shoefie s hashtagem #zxzazitky. Co nejzajímavějšího jsi v těchto botách zažil?
 
Nosím je už mnoho let, vystřídal jsem desítky  modelů. Zažil jsem v nich většinu svýho skvělýho života za který každý den děkuju.
 
Který model nosíš nejradši?
 
Nejradši mám určitě ZX 850.  


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.