Share |

Tři pruhy znamená adidas aneb ZX strikes back

ZX 630 pánské / foto adidas

Znáte ten fór, ne? Čím víc pruhů, tím víc adidas. Když už se nějakej brand stane námětem vtipů (a nutno podotknout, že v tomhle případě akcent vtipu není na úkor adidas), znamená to, že je směrudávající a předpokládá se, že všichni vědí. Jo, moudří vědí, co modrá krabice s bílým trojlístkem a třema pruhama znamená.
 
O historickém okamžiku, kdy legendární běžecký boty adidas Originals ZX spatřily světlo světa, si můžete zpětně doplnit informace tady a dozvíte se možná i zásadní zajímavosti z tý doby. O některejch jste určitě věděli, ale už jste na ně třeba zapomněli. Nebo pro vás budou osvěžující novinkou, tématem k oživení nudnejch small talks v baru. Víš, co se tehdy stalo? Představ si... Stejný to bude dneska. Malá a nenucená exkurze do vývoje “zet-iksek” plus pár dobovejch společenskejch ‘píků’.
 
O tom, že adidasky Originals ZX byly a jsou primárně běžecký boty a že se jejich design zarputile téměř neměnil až do dneška, jsme už psali. Ale určitým vývojem pochopitelně procházely.
 
Rok jejich launchování 1984 byl plnej převratných technologických změn v různejch oblastech. adidas v tý době započal asi pětiletej vývojovej program, kterej pochopitelně pokračuje až do současnosti. Jeho cílem bylo developovat botu kvalitní, pohodlnou, esteticky přijatelnou a technologicky tak vychytanou, že bude vyhovovat nárokům profesionálních i amatérskejch běžců tak, aby komplexně pokrýval všechny jejich požadavky. Od běžců v terénu až po silničáře, od joggers po běžce dlouhejch vzdáleností. Na všechny se myslelo při vývoji ZX. Každej model byl v jemnejch nuancích přizpůsobován cílovýmu uživateli. To, co v Bavorech v roce 1984 začalo jako stovkové série, se po Olympiádě v roce 1988 rozrostlo na tisícovkové a světlo světa tak spatřily například modely ZX 5000, ZX 8000 atd. Tahle doba taky přinesla revoluční Torsion a Soft Cell technologie. ZX-ka měly většinou vždycky semišovo-nylonovej skelet a lišily se jenom podrážkou, která odpovídala využití bot.

Za jedny z vůbec nejlepších bežeckejch sneakers pozdních osmdesátek jsou považovaný modely ZX 600, ZX 700 a ZX 800, o kterejch se říká, že utvářely historii, protože byly silnou odpovědí na podrážkovej systém Nike Air. Vyráběly se až do roku 1988, kdy adidas přišel s revolučním Torsion systémem, kterej díky speciálně navržený termoplastický podrážce nabízel vysokou úroveň podpory stability, tolik potřebný pro celou řadu sportovních odvětví. Vrátily se na výsluní až v novém tisíciletí a často se jich využívá k různejm kolaboracím s jinými brandy. Novější modely jako třeba ZX 5000 měly pro zajímavost už třeba odnímatelnou Torsion podrážku a kevlarovej Torsion systém, modely ZX 6000, 7000 a 8000 frčely zase na podešvi Monza F1.
A jinak se dělo za soumraku zlatejch osmdesátek co? Převratnou zprávou bylo, že Playboy v roce 1995 oznámil zrušení tolik populárních ‘stapling centerfolds’, který měly svoje místo v nejedný komedii o dospívajících, na nejedný zdi a v nejedný školní, či pracovní skříňce. Rok 1986 si budeme pamatovat díky jaderný katastrofě v Černobylu. V roce 1987 britská ministerská předsedkyně Margaret Thatcher zvaná Železná lady potřetí za sebou obhájila svojí funkci a válečnej zločinec, šéf Gestapa Klaus Barbie byl ve Francii odsouzenej na doživotí. Rok 88 byl nechvalně poznamenanej teroristickým útokem na letadlo Pan-Am, kdy na jeho palubě ve Skotsku bouchla bomba a zabila 256 lidi na palubě a 11 lidí na letišti. Naopak 1989 byl veselejší pro nás, protože padl komunistickej režim a tahle změna odstartovala bezpochyby nespočet svobod, který nám po dlouhejch čtyřicet let byly odpírány. V roce 1990 stejná změna přišla i v Jugoslávii. V roce 1991 rezignovala komunistická vláda v Albánii a skončila i Varšavská smlouva. Rok poté prezident Bush s prezidentem Jelcinem oznámili oficiálně konec studený války mezi Západem a Východem a Československo se rozdělilo na dva samostatný státy. V roce 1993 se stal Václav Havel prezidentem Český republiky. A v roce 1994 byl zatčenej a obviněnej z dvojnásobný vraždy populární hráč americkýho fotbalu O. J. Simpson, jehož mediálně sledovanej případ se táhnul až do roku 2008 a nakonec byl odsouzenej k 33 letúm vězení, který si odpykává v Nevadě.

Chcete vidět víc fotek? Koukněte se na náš facebook, máme jich desítky!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.