Share |

Chystá se jubilejní 10. ročník Festivalu otrlého diváka

foto: pořadatel akce

Žižkovský svatostánek kultury bude znesvěcen jubilejním 10. ročníkem Festivalu otrlého diváka.
 
FESTIVAL OTRLÉHO DIVÁKA
Praha, Kino Aero, 4. – 9. března 2014
Brno, Kino Scala, 13. – 14. března 2014
 
Tradiční přehlídka filmové (ne)estetiky pražského kina Aero – Festival otrlého diváka – letos zaznamenává významné životní jubileum. Veskrze spirituální oslavy 10. ročníku budou v žižkovském Aeru probíhat od 4. do 9. března a následující týden se přesunou také do Brna do kina Scala (13. – 14. března). Výběr 17 filmů pro letošní ročník, včetně jedné projekce „naslepo“, vzývá téma „Duchovno“ a několik filmů bude na přehlídce také doslova zasvěceno nostalgickému vzpomínání na éru VHS videokazet. „Budeme zaříkávat božstva padesátkových sci-fi naivit, sedmdesátkového artistního porna, osmdesátkových akčních nesoudností, moderních giallo reinkarnací, nadčasových spirituálních úletů i věky přesahujících zvrhlostí. Snad je naše obětiny potěší, aby nad námi držela ochrannou ruku do dalších desetiletí,“ medituje nad programem i výročím jeden z dramaturgů festivalu Jiří Flígl. 
 
Jak už jsou návštěvníci festivalu zvyklí, výraznou složkou několikadenní akce budou vedle samotných filmů také interaktivní zážitkové projekce, živé a genderově vyvážené simultánní překlady do sluchátek, tematická výzdoba kina a další doprovodný program šitý všem otrlcům na míru. „Zatímco jiné festivaly usilují o to diváky co nejvíce pasivizovat, FOD se stal hrdou baštou interaktivity i poslední výspou simultánního překladu, koneckonců diváka máme přímo v názvu akce,“ podotýká k tomu další z dramaturgů Petr Šaroch.
 
Výběr filmů pro přehlídku je výsledkem subjektivních preferencí hvězdného dramaturgického týmu ve složení David Čeněk, Jiří Flígl, Petr Šaroch a Antonín Tesař. „Klíčová slova letošního Otrlce jsou: Satan, VHS, Jean-Claude Van Damme, David A. Prior, motorovky, luchadoři ve světě mrtvých, pojídání zvratků i výkalů, ektoplazma, tromorganické potraviny, vraždící popcorn, kladivo, giallo, kalcinátorové paprsky smrti a Zdeněk Troška,“ shrnuje finální mix filmů Antonín Tesař.
 
Režie výroční znělky festivalu se po třech letech letos opět ujal Miloš Kameník: http://www.youtube.com/watch?v=BjTPRPCu2us
 
Ukřižovaný Van Damme, marihuana v mrtvých krysách a svůdný hlas Jiřího Pomeje
Přehlídka tradičně nabídne jak starší filmy, tak více či méně očekávané filmové novinky z kategorie hororu, thrilleru, erotických filmů, béčkových titulů a dalších okrajových žánrů. Mezi filmovými novinkami, které se nedostaly do běžné kinodistribuce, se otrlí diváci mohou těšit například na poctu giallo filmům s názvem Podivná barva slz tvého těla (L’étrange couleur des larmes de ton corps, Belgie, Francie, Lucembursko 2013). Další novinkou bude film prezidenta společnosti Troma Lloyda Kaufmana Návrat do atomového gymnázia, část 1 (Return to Nuke ‘Em High, Volume 1, USA 2013) a samozřejmě skvostný dokument o fenoménu VHS Přetoč to! (Rewind This, USA 2013).
 
Mezi vyjmenovanými novinkami nesmí chybět ani policejní komedie Hovadný fízlové (Wrong Cops, USA 2013), počin režiséra Quentina Dupieuxe v hudebním světě známého jako Mr. Oizo, ve kterém kromě jiných uvidíme i Marilyna Mansona v nečekané roli šikanovaného teenagera. Hovadný fízlové budou uvedeni v pravidelném „Alešově stuchlém okénku“ hostujícího dramaturga Aleše Stuchlého.
 
Z béčkové klasiky bude jedním z hlavních hřebů duchovního programu Otrlce postapokalyptický film Cyborg (Albert Pyun’s Cyborg, USA 1988), ve kterém Jean-Claude Van Damme předvedl jednu ze svých nejimpozantnějších roznožek. Půjde o první uvedení tohoto filmu v ČR v režisérském sestřihu.
 
Doslova lahůdkou bude také kultovní film Smrtelná kořist (Deadly Prey, USA 1987) Davida A. Priora, uváděný s původním dabingem z českého VHS vydáni v "režii českého znění" od Zdeňka Trošky. Postavě Mika Dantona, ztvárněného steroidovým naturščikem Tedem Priorem, svůj hlas tehdy propůjčil český herec Jiří Pomeje.
 
VHS ve službách satana
Diváci by si neměli nechat ujít ani vrchol linie okultních hororů společnosti Shaw Brothers z osmdesátých let nazvaný Černá magie: Boxerovo znamení (Mo, Hongkong 1983), pojednávající o bývalém thaiboxerovi, který se stane mnichem, aby mohl porazit zlého čaroděje. „Thajská černá magie je rozhodně otrlejší disciplína než její západní blíženkyně. Žádné dovádění při měsíčku s kozlem či sbírání bylin, ale spíš šéfování neposlušné bandě oživlých krokodýlích lebek nebo rituální pojídání cizích zvratků,“ doplňuje Antonín Tesař.
 
Nejradikálnějším a nejduchovnějším filmem letošního ročníku bude „meditační snímek pro sadomasochisty“ Jednorozený (Begotten, USA 1990) – filmový debut režiséra E. Eliase Merhigeho, který okouzlil širokou škálu diváků od Susan Sontagové po Nicholase Cage. Ten režiséra následně přivedl k natočení jeho druhého snímku, hororové pocty filmovému Nosferatovi Ve stínu upíra.
 
V programu nebudou chybět ani stálice festivalu: mexický bojovník El Santo (který si tentokrát pohraje se satanem) nebo oblíbené sedmdesátkové porno okénko. Simultánními a genderově vyváženými překlady doprovodí Samantha Bifidus, Josef Vokurka a Pan Akurát filmy Klauni zabijáci z vnějšího vesmíru, Robot-monstrum, Hollywoodské rajdy s motorovými pilami, Mé noci s Alicí, Penelopou, Arnoldem, Maude a Richardem, Kladivem sem, kladivem tam a El Santo a Blue Demon ve světě mrtvých.
 
Interaktivní zážitkové projekce a speciální výroční výstava ve foyer Aera
Diváky velmi oblíbené jsou zejména interaktivní projekce, během kterých se dění na plátně částečně přenáší přímo do sálu, a diváci tak mohou leccos zažít na vlastní kůži. Letos budou otrlými žertíky diváky trápit šaškové počmáraní kolem geniální filmové klauniády Klauni zabijáci z vnějšího vesmíru, před vesmírnými kalcinátorovými paprsky smrti budou diváci imunizováni při projekci legendárního Robot-monstra a oslavu desátých narozenin festivalu se závěrečným filmem Růžoví plameňáci završí Hnědý (s)raut. Do předsálí Aera připravili organizátoři přehlídky výstavu českých VHS obalů a ve spolupráci s filmovou galanterií Terryho ponožky také přehlídku plakátů starších ročníků Otrlce.
 
Soutěž o nejotrlejší narozeninové přání
Ani letos nebude chybět soutěž pro návštěvníky festivalu o nezapomenutelné tematické ceny. V neděli 9. března před slavnostní narozeninovou projekcí filmu Růžoví plameňáci (Pink Flamingos, USA 1972) – filmu, který před deseti lety inspiroval otce-zakladatele Davida Čeňka k založení Festivalu otrlého diváka – budou oceněna tři nejvydařenější či nejnápaditější přání Otrlcovi k desátým narozeninám. Přání, ať už ve formě textu, fotek nebo linků na videa mohou diváci zasílat na mail info@otrlydivak.cz
 
KOMPLETNÍ PROGRAM 10. ROČNÍKU FESTIVALU OTRLÉHO DIVÁKA NAJDETE NA TOMTO ODKAZE. Podrobnosti ke všem filmům: http://www.otrlydivak.cz/index.php?lang=cze&sekce=&stranka=4
 
Více informací ke všem akcím na oficiálním webu přehlídky www.otrlydivak.cz nebo na www.kinoaero.cz a www.kinoscala.cz. Předprodej vstupenek probíhá na pokladnách kin.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.