Share |

Česká televize otevře vlastní dokumentární kino

foto: pořadatel akce

Česká televize otevře na tři dny své vlastní dokumentární kino. V rámci mezinárodního festivalu v Jihlavě promítne v Horáckém divadle přes pětadvacet nejzajímavějších snímků. Patnáct původních či koprodukčních dokumentů České televize budou moci návštěvníci festivalu navíc zhlédnout v rámci oficiálního programu. Devět z těchto filmů je zařazeno i do soutěžních sekcí. Dokumenty České televize slaví v posledních měsících i mezinárodní úspěchy. Bodovaly například na přehlídkách v americkém Hamptonu či v nominacích Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Amsterodamu.
 
„Česká televize je největším tuzemským koproducentem dokumentárních filmů. Snažíme se proto o otevřenost i vyváženost, podporujeme snímky esteticky i obsahově hodnotné, dáváme příležitost renomovaným tvůrcům stejně jako začínajícím autorům a studentům filmových škol. Důkazem toho, že cesta, na kterou jsme se vydali, není chybná, jsou nám úspěchy našich koprodukčních dokumentů na mezinárodních festivalech i otevřený přístup diváků České televize k novým dokumentárním formátům, jako je docureality, dokudrama či docusoap, které na obrazovce jako jediní u nás intenzivně rozvíjíme,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.
 
Dokumenty České televize získaly v posledních měsících významná ocenění, Zvláštního uznání za umělecký přínos se například na Mezinárodním festivalu filmů v Hamptonu dostalo tvůrcům Sametových teroristů pojednávajících o hrdinech normalizace. Světovým úspěchem je i nominace dokumentu Stále spolu režisérky Evy Tomanové do soutěže Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Amsterdamu, který je považován za nejvýznamnější akci svého druhu na světě. Šanci na úspěch má nyní také devět dokumentů zařazených do soutěžních sekcí jihlavského festivalu.
 
„Festivalovou premiérou se představí například emočně i vizuálně silný film Feldvidék - Horná zem zabývající se osudy lidí, kterých se dotkla rozhodnutí politiků po druhé světové válce, či Jáma pojednávající o ukrajinské rodině bojující o své malé hospodářství s developerskou společností v moderní kyjevské čtvrti. S kontroverzním přijetím se zřejmě setká Danielův svět, otevřená zpověď mladého muže, homosexuálního pedofila,“ přibližuje dokumentární nabídku vedoucí Filmového centra České televize Helena Uldrichová.
 
Kromě jednotlivých dokumentů mohou diváci v Horáckém divadle vidět každé dopoledne také výběr z nejnovějších cyklů a seriálů České televize. Letošní jihlavskou novinkou bude i relaxační zóna, kde si návštěvníci festivalu sami zvolí, který z titulů České televize chtějí v klidu a pohodlí zhlédnout. Vstup je zdarma.
 
Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava začíná ve čtvrtek 23. října. Ve stejný den od 22:30 uvede ČT art další díl z cyklu Konfrontace Petra Fischera, a to právě na téma Dokument, docusoap, dokubulvár. Hosty pořadu budou významné dokumentaristky Helena Třeštíková a Linda Jablonská.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.