Share |

Na 18. ročníku MFDF Jihlava bude soutěžit 10 českých snímků

foto: pořadatel akce

18. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava proběhne ve dnech 23.–28. října 2014. Z celkového počtu více než 2800 přihlášených filmů je jich zařazeno do festivalového programu přes 200 ze 42 zemí, z toho 57 snímků bude uvedeno ve světové, mezinárodní nebo evropské premiéře. Mezi tyto premiéry bude patřit i 10 českých snímků soutěžících v sekci Česká radost.
 
Největší svátek autorského dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě i letos nabídne pestrou škálu českých i zahraničních snímků. „Letošní festival vzdá skutečný hold autorské a nezávislé filmové scéně. Protože jestli se dnes někde koncentrují nezávislí tvůrci, jestli někdo či něco udává impulzy a umí rozvlnit dosti stojaté vody současné kinematografie, pak jsou to dokumentární filmy – svobodné, osobité, formálně velmi různorodé a vynalézavé, pohybující se na hraně s hraným či experimentálním filmem nebo na pomezí filmu a galerijního projektu,uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka. „Tato pocta nezávislému filmu proběhne za osobní účasti vzácných hostů, jakými jsou například Kidlat Tahimik (v překladu Tichý Blesk), zakladatel nezávislé filipínské kinematografie, jehož filmy ze sedmdesátých let označil Werner Herzog za vůbec nejsvobodnější, co v té době vznikly; španělský režisér Albert Serra, který v loňském roce získal hlavní cenu na jednom ze čtyř nejvýznamnějších evropských filmových festivalů – ve švýcarském Locarnu, nebo věhlasný čínský režisér Wang Bing, držitel cen z festivalů v Benátkách, Rotterdamu, Yamagaty či Marseille. A desítek dalších tvůrců, kteří přijedou osobně představit své filmy a diskutovat o nich následněs diváky.“
 
Také letošní ročník MFDF Ji.hlava klade důraz na Masterclasses, v nichž lze proniknout k jádru autorské poetiky jednotlivých tvůrců. Masterclass letos mezi jinými bude mít španělský režisér Albert Serra, rakouský experimentátor Peter Tscherkassky či srbský filmař a pedagog Želimir Žilnik.
 
Soutěžit se bude v sekcích Opus Bonum, Mezi moři, Česká radost a Fascinace představí dvě nové soutěže. Tradiční sekce Krátká radost zaměřená na krátkometrážní snímky získala soutěžní status a v další nové soutěži První světla ocení porota nejlepší debut uvedený v rámci Opus Bonum, Mezi moři a Česká radost. Ani na tomto ročníku festivalu nebudou chybět retrospektivy výrazných osobností a unikátní tematické sekce. „Program 18. ročníku potvrzuje zařazení ji.hlavského festivalu mezi nejvýznamnější akce zaměřené na autorské dokumenty v Evropě. Mezinárodní soutěž Opus Bonum nabídne 5 světových, 5 mezinárodních a 1 evropskou premiéru. Podobně exkluzivní program obsahují i další sekce. Nová soutěž První světla pro debutující filmaře jen podtrhuje objevitelský charakter Ji.hlavy. Diváci na plátnech mohou vidět díla věhlasných tvůrců, jako například Errola Morrise, Ulricha Seidla či Clauda Lanzmanna, i snímky debutantů z nejrůznějších částí světa,“uvedl k programu ředitel festivalu Marek Hovorka.
 
Více na www.dokument-festival.cz
Facebook Event
DocAlliance online channel
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.