Share |

Blíží se výstava Vize z cyklu Módění

foto Leporelo +

V pátek 10. února 2012 v 19 h Leporelo+ otevře výstavu módní fotografie laureáta třetí ceny mezinárodní fotografické soutěže FRAME 2011 Jana Grombiříka a ukázek oděvní tvorby aktuálních kolekcí kolektivu autorů nadcházející generace.

Tváří fotografického cyklu je světoznámá architektka Eva Jiřičná a topmodelka pocházející z České republiky Jana Knauerová. Vernisáží výstavy pod názvem VIZE bude módní přehlídka v rámci opakujícího se cyklu Módění. Její začátek je naplánován na 20 h.

Šest návrhářů v rámci úvodní performance a pro výstavu nabídne ukázky svých nejnovějších kolekcí. Ukázky na sebe nenavazují, jednotný je však přístup všech autorů a jejich pojetí současné módy, práce s vizí a způsob jejího ztvárnění prostřednictvím práce s oděvem. Výběr návrhářů souvisí také s výběrem fotografií Jana Grombiříka pro tuto výstavu. Jsou jimi Daria Makeeva, Miroslav Sabo, Karolína Juříková, Jindra Jansová, Jana Ľuptáková a alešbáry. Dramaturgem večera je rovněž Jan Grombiřík.

Výstava fotografií a instalací v předsálí Domu umění a v prostorách Studia následně potrvá do 26. února 2012 a přístupná bude v otvíracích hodinách galerie, tedy od úterý do neděle od 10 do 18 hodin.

Jan Grombiřík
Je studentem ateliéru reklamní fotografie na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Začátkem tohoto roku fotograf získal ocenění za třetí místo v mezinárodní fotografické soutěži FRAME, jejíž finalisté v těchto dnech vystavují v pražské Leica Gallery. Jeho fotografie byly použity k výstavním účelům v New Yorku, Londýně, v magazínech Inspire, Mikromag či Dolce Vita. Spolupracoval s prestižní Dvorak Sec Contemporery Gallery v Praze nebo s topmodelkou Janou Knauerovou, která pochází z České republiky. Spolupráci mu nabídla také curyšská Barbarian Art Gallery.

V současné době se zabývá osobním projektem s architektkou Evou Jiřičnou. Inspirací jsou mu především výrazné osobnosti. Ve fotografii často využívá emoce, na dějovou linku tolik nesází, ale spíše si užívá tajemné nastínění zvláštních okamžiků, které pozorovatele vnitřně zasahují.

Daria Makeeva
Studentka ateliéru Designu oděvu a obuvi Vysoké školy uměleckoprůmyslové pod vedením Liběny Rochové pochází z Ruska. V loňském roce absolvovala stáž na Politecnico di Milano, dodává módní ilustrace pro Stylesight.com a své zkušenosti obohatila také u Jakuba Polanky a ve studiu MUSET. V Leporelo+ představí 4 ukázky z nejnovější kolekce.

Hlavním inspiračním zdrojem této práce bylo téma velmi osobní – dětské sny, dívčí fantazie a vyplývající kontrast vůči realitě. Esencí křehké dětské naivity při tvorbě kolekce byla pohádka O Malence (Tommelise) od Hanse Christiana Andersena. Prostřednictvím oděvu autorka tento příběh materializuje. Přetváří reálnou dívku na pohádkovou bytost ztvárněním květinového původu Malenky/Tommelise a její křehkou povahu zobrazuje skrze práci se siluetou, střihem a charakterem látky.

Miroslav Sabo 
Miroslav Sabo v současné době působí na pozici asistenta ateliéru Módní tvorba na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové, jejíž studium v loňském roce zakončil diplomovou prací. V soutěži Top Styl Designer 2012 se zařadil mezi finalisty právě s absolventskou kolekcí The New (Wo)Man. Ukázky ze stejné kolekce a nové projekty poskytuje pro přehlídku i výstavu v Leporelo+.

Během svého studia navštívil ENSAAMA Olivier de Serres v Paříži, kde v minulosti také pracoval na pozici Assistant Stylist pro studio Peclers Paris. Módě se věnuje všestranně a v jako redaktor a ilustrátor pro slovenský INSPIRE magazine již v minulosti nebo MEN/WOMEN ONLY v současné době. Jako scénograf Miroslav Sabo pracuje na návrzích kostýmů pro operu Elektra Janáčkova divadla v Brně. Jeho módní tvorbu bylo možné zaznamenat ve všech předních českých magazínech, jako jsou ELLE nebo Dolce Vita.

Karolína Juříková 
Studentka třetího ročníku ateliéru Design obuvi a oděvu VŠUP v Praze. V roce 2009 absolvovala workshop pod vedením Liběny Rochové s následnou výstavou ve Studiu LR a ve stejném roce spolupracovala se Zuzanou Kubíčkovou na kostýmech pro kapelu Tata Boys vrámci projektu Jean Paul Faux Pas.

Modely k výstavnímu projektu VIZE, vznikly jako klauzurní práce l.s. 2011. Oděvy vycházejí z vize postapokalyptického světa, kde vládu přebírají živly, které rozkládají a přeměňují člověkem vytvořené hodnoty. Živly, zastoupené symbolem trojúhelníku, destruují oděv a vedou jej k proměně.

Jindra Jansová
Jindra Jansová, další z nejvýraznějších absolventů ateliéru Design oděvu a obuvi Liběny Rochové, na sebe upozornila kolekcí na téma Reflexe tradic, která byla součástí přehlídky pořádané v Českém centru v New Yorku při Czech Bene Fashion v září 2009. Objevila se také na oděvním veletrhu Styl/Kabo, kde své modely představila v rámci závěrečného večera, na přehlídce Tissus. V Praze svou práci prezentovala naposledy vloni na výstavním projektu v obchodním centru Arkády. Designérka pokračuje ve studiu Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, v ateliéru designu oděvu a obuvi. Po dobu svého studia měla příležitost spolupracovat s významnými značkami a butiky, mezi něž patří Pietro Filipi či Simple concept store.

Jana Ľuptáková
Mladá návrhářka pochází ze slovenské Točnice a do České republiky se přesunula za studiem oděvního návrhářství. Absolvovala několik soutěží a zrealizovala množství vlastních přehlídek v Bratislavě i u nás. Její modely se objevily také na pražské přehlídce známé návrhářky Beaty Rajské. Oděvnímu designu se věnuje od střední školy a svůj talent nyní uplatňuje v Ateliéru oděvu Fakulty multimediálních komunikací ve Zlíně. V horizontu několika posledních let své kolekce Jana Ľuptáková uvedla například na přehlídkách v rámci Project czech.slovak, a to hned několikrát po sobě. Na přehlídce Bratislavských módních dnů její kolekci doplnily šperky od Kataríny Hulkové, Katu-Hula.

Spolupracuje s dalšími umělci, mezi nimiž je i celý kolektiv autorů projektu VIZE, do kterého se zapojuje s ukázkou z projektu PLES Univerzity Tomáše Bati. Tyto šaty jsou navrženy na téma Zimní krajina exkluzivně pro PLES. Jedná se o vzdušné šaty inspirované tíhou sněhové pokrývky a lehkostí, kterou sníh přikrývá celou krajinu.

alešbáry
Značka alešbáry vznikla původně jako složenina dvou křestních jmen jejich zakladatelů a hlavních designérů: Bára Šeligová a Aleš Šeliga. Postupem času však pojem alešbáry znamená především osobitý styl, který se vznáší dva kroky nad zemí. Alešbáry je pro srozumitelnost rozdělena do několika menších značek: samotná značka alešbáry je používaní pro pret-a-porter kolekce, tedy pro originální kolekce každodenního nošení. Naproti alešbárypomp jsou společenské a svatební šaty ve stylu haute couture. Pod značkou alešbáry jazz up si představte originální klobouky, jedinečné kabelky i bižuterii. Pro alešbáry red dress je charakteristická červená, oblíbená barva hlavní designérky.

Práci studia alešbáry měli milovníci módy možnost zhlédnout například v rámci posledního Designbloku 2011, na výstavě Made in Villa v Moravské galerii v Brně nebo na přehlídkách Mezinárodního veletrhu Styl a Kabo. Pro účely výstavy VIZE autoři poskytují model připravovaný k projektu Saša Open, který byl letos prezentován v rámci Designbloku 2012 jako ojedinělá instalace.

Program výstavy
10. 2. 2012
19:00 Zahájení výstavy
20:00 Performance (přehlídka)
11. 2. – 26. 2. 2012 – ÚT – NE / 10 - 18

Vstup na výstavu i přehlídku je volný

Leporelo+ Dům umění města Brna
Malinovského nám. 2, Brno

www.leporeloplus.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.