Share |

Barokní zámek Sloupno u Nového Bydžova ožívá výtvarným uměním, hudbou, divadlem i workshopy!

stínohra
foto pořadatel akce

Letošní rok hostil mimo další již skončené výstavy mgr. Štěpána Málka, akad. sochaře a jeho  výstavu KONKRET & BAROK. Zažil i úspěšnou premiéru co by divadelní prostor v literárně dramatické performance CESTA ZA SLOVY, OBRAZY A HUDBOU, kterou na zámek přivezli mladí umělci z Chlumce nad Cidlinou a která na konci května, pod vedením Romany a Petry Hlubučkových, řádně provětrala komnaty a předvedla Peklo na zemi.

Od dubna do června jsme byli na Cestě kolem světa v cyklu cestovatelských besed a čeká nás již tradiční výstava základních škol O zámecký klíč.

 

 

A chystá se další ´divadlo´! 

DIVADLO SVĚTLA A TVARU/ THEATRE OF LIGHT AND SHAPES  v ´režii´mezinárodní. 

Pavel HRUBIŠEK a Murray GOODSETT  18.6. v 18 hodin představí ´syntézu s konkretem´.  Hrubiškova počítačová grafika tištěná na fotopapír spolu se syntézou malby, grafiky, koláží Murraye Goodsetta (USA) za zvuku (nejen) ´barock sounds´ s video projekcí světelných obrazů v temnotách zámeckých komnat ´rozezní´stěny sálů až do konce srpna tohoto roku!

A není to zdaleka vše. 

Proměny nejen v čase se naplno zjeví v podzimní PROMĚNĚ Milli JANATKOVÉ, umělkyni – grafičce, malířce i hudebnici, která je příslibem zasněných krajin velkoformátových linorytů i barevných tisků, solo koncertu i výtvarné dílny! A tvořit se bude na podzim zvesela! Své workshopy povede i Štěpán Málek a Lenka Vlasáková. Krom těchto kulturně výtvarných akcí pořádá obec v prostorách svého zámku i další společenská setkávání. Tradiční je podzimní ochutnávka moravských vín i adventní koncert a rozsvěcení vánočního stromu.

A pro příští rok se chystá mnohé. 

Prozradit můžeme, že se zde zjeví svou tvorbou nejen další členové KK3 Klubu konkretistů, ale těšíme si i na velkoryse instalované koláže pardubického Martina Doška. Zimní měsíce budou patřit instalaci stálé expozice věnované obci Sloupno a jejímu zámku v jedné z komnat. Čekají nás koncerty a divadelní představení. Zámek se připravuje i na sochařské sympozium pod vedením Štěpána Málka.  

Na samém okraji vesnice Sloupno již z dálky zaujme zámek svou skvělou ´kondicí´.  Byl zbudován po polovině 18. století jako benediktinská rezidence, která sloužila břevnovsko-broumovskému klášteru. Projekt nynější stavby vypracoval roku 1748 architekt Kilián Ignác Dientzenhofer, po roce 1948 byl zámek zestátněn, aby jej v letech devadesátých do majetku získala obec Sloupno. Té se podařilo, i za přispění státu a pod dohledem památkářů, zámek zrekonstruovat do současné podoby. 

V prostorách zámku v prvním patře je zbudována galerie, přízemí se nachází dvě přednáškové místnosti. Sloupno u Nového Bydžova leží necelých 80 km od Prahy ve směru na Hradec Králové, obec je pohodlně dostupná z Prahy po dálnici do Chlumce nad Cidlinou a dál cca 15 km ve směru na Jičín. Otevřeno (zatím) víkendy a svátky od dubna do října, po domluvě i mimo tyto dny.
Navštivte zámek Sloupno a podpořte nekomerční kulturní dění v tomto úžasném místě na východě Čech.

Průběžné informace a foto reporty z akcí uplynulých i těch v očekávání najdete na: 

www.ashaadox.cz

www.sloupno.eu

ashaadox@ashaadox.cz

Komentované prohlídky aktuálních výstav po domluvě na: 603 363 592
 

facebook: Zámek Sloupno u Nového Bydžova


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.