Share |

Bardzo fajný festival polské kultury láká na filmy, hudbu i delikatesy

foto: pořadatel akce

Už potřetí se v Biu Oko uskuteční Bardzo fajný – poprvé ale jako dvoudenní festival – a nabídne nejen nové polské filmy, ale také dva koncerty, odpolední program pro děti, oslavu polského svátku Andrzejki a v neposlední řadě čerstvě uvařené polské delikatesy. 28. a 29. listopadu bude letenské kino v Praze žít Polskem.
 
První festivalový den začne pěkně zostra a to dvěma filmy jednoho z nejúspěšnějších současných polských režisérů Wojciecha Smarzowského. Akční snímek Dopraváci (Drogówka) diváky přenese do prostředí varšavské dopravní policie – mezi úplatky, vydírání a na černý trh. Po osmé večerní pohltí předsálí svým něžným „živým soundtrackem“ pražská polská zpěvačka Agu s jemnými minimalistickými smyčkami, na něž naváže česká premiéra filmu U Strážnýho anděla (Pod Mocnym Aniołem). Silný příběh spisovatele Jerzyho, který má odhodlání zbavit se závislosti na alkoholu, je inspirovaný stejnojmennou knihou polského spisovatele Jerzyho Pilcha. Film, který se pohybuje na hranici realismu a surrealismu, získal letos ocenění na festivalech v Gdyni a Tokiu. Podle dosavadních recenzí je „silný jak špiritus“, proto pokud diváci dorazí s dostatečným předstihem, bude na ně čekat čerstvě uvařená polská polévka a po filmu budou na baru „trpělivě“ vyčkávat vzteklí psi.
 
V sobotu v pravé poledne se kino otevře vizuálně působivým černobílým snímkem Ida režiséra Pawła Pawlikowského. Poetický příběh mladé novicky Anny, která se vydává hledat svou pravou identitu, je aktuálně jedním z nejvíce oceňovaných polských snímků. Odpolední program bude patřit dětem a rodinám - pásmo polských animovaných pohádek Bolek a Lolek ailustrátorskou dílnu (nejen) pro děti připraví tým Kuby Plachého, který je zároveň autorem festivalového plakátu. Také pro rodiče a jejich rodiče budou připraveny různé zajímavé polské atrakce – například portrétovací stroj Atelier automatyczny, který bude během odpoledne přístupný všem v předsálí kina a také moderně pojatá oslava svátku Andrzejki. Sobotní odpolední program je připraven ve spolupráci s Aerofilms, Aeroškolou a Polským institutem.
 
V podvečer se kino přemění na koncertní sál a přijde a řadu koncertní vystoupení zpěvačky a klavíristky od dalekých břehů Baltu – gdaňské femme fatale Natalie Grzebały. Přiveze s sebou své jemné zamilované balady psané životem v polském přímořském městě. K hudbě se Natalia dostala přes sambu, na konzervatoři studovala klavír a skladbu, ale věnovala se také ethnu a hip-hopu.
 
Dvoudenní polský maraton zakončí projekce výjimečného filmu Život je úžasný (Chce się żyć) režiséra Macieje Pieprzycy. Dojemný, ale zároveň velmi pozitivní film, je inspirovaný skutečným osudem chlapce s postižením. V hlavní roli uvidí diváci vynikajícího polského herce Davida Ogrodnika, kterého mohli vidět už například ve filmu Jsi bůh, který byl uveden na druhém Bardzo fajném večeru na jaře 2014.
 
Po celou dobu festivalu budou všichni návštěvníci Bia Oko moci ochutnat čerstvé polské delikatesy, které připraví Polky dlouhodobě žijící v Praze. Na baru bude připraveno speciální polské nápojové menu. Organizátorem festivalu je spolek Popular, který se snaží o popularizaci polské kultury v ČR. Dvoudenní festivalnavazuje na dva tematické Bardzo fajné polské večery, které se uskutečnily v listopadu 2013 a dubnu 2014 v Biu Oko. Festival získal v říjnu 2014 podporu v crowdfundingové kampani na Hithit.com a díky tomu jej podpořila Nadace Vodafone. Partnerem a pravidelným podporovatelem festivalu je Polský institut v Praze.
 
Bardzo fajný festival fcb.
 
filmy - trailery
Dopraváci (Drogówka), U strážnýho anděla (Pod Mocnym Aniołem), Život je úžasný (Chce się żyć)
 
hudba: Agu, Natalie Grzebała


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.