Share |

Assumpta Griffin z irské ambasády: Den sv. Patrika se v Čechách slavil už v 17. století

Praha se na Den sv. Patrika promění v malé Irsko - i nás blížící se datum 17. března zajímá. Chtěli jsme se doědět trošičku víc o celé tradici a proto vám přinášíme malý rozhovor s velmi milou zástupkyní velvyslance Irska, Assumptou Griffin.

 

Jak dlouho žijete v Praze a jak na vás působí?
Žiju tu od srpna 2015 a je to nádherné město. Zjistila jsem, že Česi jsou velmi milí a udělala jsem si tu spoustu přátel.

 

Máte pocit, že se česká a irská kultura něčím podobají?
Mezi Čechy a Iry vidím řadu podobností. Keltové vzešli z oblasti střední Evropy a zkoumání DNA prokazuje, že pořád existuje genetická provázanost. V České republice je obrovský zájem o irskou hudbu a tance, stejně jako o irštinu – v městech po celé republice najdete různé kurzy a učební programy. Do češtiny byla přeložena sposuta irských ltierárních děl, samozřejmě klasiků jako Jonathan Swift, Oscar Wilde, James Joyce a Samuel Beckett, ale i současných autorů jako je Seamus Heaney. 

V Karviné dokonce stojí na náměstí socha Svatého Patrika a Den svatého Patrika se v ČR slavil už v 17. století.

 

Proč je Den svatého Patrika pro Iry tak důležitý?
V Irsku je to státní svátek a Irové ho slaví po celém světě. Den svatého Patrika je velkou oslavou jak v Irsku, tak pro všechny Iry a jejich příznivce. Stal se momentem, kdy slavíme světový dosah Irska a naší roli ve světě, a také pozitivní vliv, jaký měl a má svět na Irsko.

 

Jak se většinou svátek slaví doma v Irsku?
Oslavy většinou zahrnují velké veřejné přehlídky a pouliční slavnosti. Svátek se ale slaví ve všech možných koutech světa, kde se konají nejrůznější akce - loni to byl například hudební festival “St. Patrick Rocks” v Hanoi ve Vietnamu nebo slavnost céilí u paty Velké čínské zdi. Každý rok se přebarvují různé slavné sochy, budovy a další stavby nazeleno - pyramidy, opera v Sydney, Niagarské vodopády, Stolová hora v Jižní Africe nebo Empire State Building v New Yorku. V Praze se letos zazelená Tančící dům.

 

Co by se Češi mohli naučit od Irů?
Jak jsem zmiňovala, už teď se učí poznávat jejich kulturu, hudbu, tance. V Irsku taky v současnosti žije spousta Čechů, například pracují nebo pracovali pro velké nadnárodní společnosti a teď se vrací zpátky do Čech a přinášejí s sebou své zkušenosti.

 

A co by se naopak Irové mohli naučit od Čechů?
Česká republika měla vždycky dobré tenisty a tenistky, tak možná by od nich mohli dostávat lekce!

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.