Share |

Travis O'Neill: Co mají Irové se svatým Patrikem?

O Češích a Irech

Praha se chystá na velké oslavy Dne sv. Patrika. 17. března uvidíme koncerty, světelnou show v centru Prahy, party přímo na Vltavě, vířivky pod širým nebem, pop up bary s whiskey a další zábavné a hezké věci. Hlavním magnetem hudebního programu bude irský písničkář žijící v Praze, Travis O'Neill. Udělali jsme s ním malý rozhovor. 

 

Jak se ti žije v Praze jako irskému písničkáři ?

Praha mě přijala velmi vlídně, musím říct. Inspiroval jsem se tu spoustou lidí a skvělými umělci, Václavem Havlem, Janem Kaplickým nebo Janem Nerudou. 

Ze začátku u mě samozřejmě vždycky docházelo ke srovnávání s Glenem Hansardem, protože když jsem se sem stěhoval, tak jsme měli několik věcí společných - oba jsme Irové a oba jsme měli/máme nějakou vazbu na Českou republiku, nebo prostě jenom to, že jsme oba písničkáři.

Jako písničkáři se ale podle mě hodně lišíme, ačkoliv jsem hrdý na úspěchy svého krajana.

 

Která hudba tě nejvíc baví?
Zajímá mě spousta různé hudby, ale první a nejdůležitější věc je pro mě vždycky upřímnost projevu a to, že se mnou musí hudba něco udělat, musí ve mě něco vyvolat.

Takže mě baví všechno od Black Flag přes black metal po folkové věci, irské protestní písně nebo bluegrass.

To, co skládám a hraju, je směs vlivů hudby starých časů, folku, rocku a country.

 

Co bys řekl tomu, kdo o tobě slyší poprvé?
No, začal jsem jako muzikant někdy před 20 lety jako zpěvák v metalové kapele, potom jsem se přesunul k punk rocku,  ale na dlouhých turné s těmito kapelami jsem často na pár dní vyrazil do ulic a kaváren jakéhokoliv města, kde jsme zrovna byli, a buskoval se svojí kytarou, abych dal průchod i téhle svojí tvůrčí a melodické části! Takže takhle jsem začínal a takhle si spousta lidí uvědomila, že jsem zpěvák a skladatel, než jsem se přestěhoval do ČR.

 

Proč je Den svatého Patrika pro Iry tak důležitý svátek?
Den Sv. Patrika - nebo irsky "Lá Fhéile Pádraig" – je v irském kalendáři velmi důležitý den a  irským oficiálním dnem je už od 17. století. Samotný svatý Patrik je v Irsku nejslavnější a nejoslavovanější patron, třeba se říká, že v Irsku nejsou žádní hadi, protože je svatý Patrik všechny odvezl pryč. Den svatého Patrika je teď samozřejmě i celosvětový fenomén, a já jsem hrdý, že můžu být jedním z těch, co svátek přináší i sem do Prahy, aby se i tady slavil v původním duchu, tak, jak se oslavuje v rámci irské kultury.

 

Jak se většinou tenhle den slaví v Irsku?
U nás je to státní svátek, který se nejvíc slaví v rodinném kruhu a koná se spousta přehlídek, skvělá hudba, jídlo, pití. Máme taky lidový zvyk zvaný "wetting" (máčení), kdy ponoříme do sklenice s nějakým dobrým pitím čtyřlístek a připíjíme na Irsko, na naše blízké přátele, na rodinu a samozřejmě na svatého Patrika.

Většinou je to den plný zábavy a veselí a skoro vždycky na Den svatého Patrika prší, takže letos nám Irům držím palce, aby 17. března nepršelo.

 

Jakou máš nejmilejší vzpomínku na oslavy Dne svatého Patrika?
Ty nejmilejší vzpomínky vlastně nepochází z let, kdy jsem ještě žil v mém rodném městě Sligo, ale když jsem byl pryč z Irska, většinou někde na tour. Spousta lidí, obvzlášť v Americe, totiž taky Den svatého Patrika slaví, takže jsem různě po světě viděl úžasné přehlídky a oslavy. Některé z nich byly samozřejmě spíš klišé toho svátku, ale na některých místech jsem zažil i skvělé oslavy, na které mám neuvěřitelné vzpomínky. 

 

Co by se Češi mohli naučit od Irů?
To je těžká otázka, miluju svou domovskou zemi, ale zároveň cítím, že ČR je moje adoptivní domovina, takže v téhle otázce musím zůstat nezaujatý a jenom vám poděkovat, že jste mě tu přijali.

 

A co by se Irové mohli naučit od Čechů?
Česká republika má nejlepší systém veřejné dopravy, který jstem kdy kde zažil, kéž by Irsko mělo taky takový!

 
www.jamesonsvatypatrik.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.