Share |

Art‘s Birthday: umění oslaví 17.1. narozeniny!

foto Dům umění

Art‘s Birthday: Letos oslaví umění 17. ledna 1.000.049 let. Narozeninová party proběhne v prostorách Domu umění města Brna od 19:00 do 22.30. Stanice Vltava a Radio Wave budou při tom.

„Tradice celosvětových oslav Narozenin umění vznikla 17. ledna v roce 1963. Tehdy jeden ze členů uměleckého hnutí Fluxus, Robert Filliou, prohlásil, že umění se zrodilo před 1 000 000 let,
když pravěký umělec vhodil suchou houbu do nádoby s vodou. Od té doby organizují umělci celého světa jakousi globální "narozeninovou party“ připomínající památku tohoto Filliouova performačního gesta i jeho snu o věčném spojení umělců - The Eternal Network“, sdělil Michal Rataj, hlavní koordinátor projektu za Český rozhlas.

Vize globálního propojení umělců, kteří přinášejí svojí tvorbou dárky umění, se napříč posledními dekádami proměňuje paralelně s tím, jak se proměňují komunikační technologie ovlivňující náš život, způsoby komunikace i vnímání každodenní reality. Z prostor brněnského Domu umění povedou signály nejen do éteru Českého rozhlasu 3 – Vltava a Radia Wave, ale i do satelitní sítě Evropské vysílací unie (EBU) a do globální sítě internetové.

Živý program začne v Domě umění města Brna v úterý 17. ledna v 19:00. Postupně vystoupí brněnský narozeninový orchestr 1000049 orquestra, rakouské elektroakustické trio SHRACK, industriálně orientovaný český hudebník a performer Ondřej Gášek a na závěr slovenská formace Frutti di mare.

Český rozhlas 3 – Vltava a Český rozhlas Radio Wave budou od 20 do 22 hodin vysílat přímo z Brna, své zcela odlišné programy však doplní množstvím živých satelitních vstupů z dalších podobných narozeninových oslav po celé Evropě. Art’s Birthday například přivítá gratulanty ve Vídni, Stockholmu, Karlsruhe, Berlíně, Záhřebu, Ljubljaně, Paříži, Moskvě, Bruselu, Antwerpách, Lausanne, Hilversumu, Helsinkách či v Bratislavě.

Český rozhlas Radio Wave bude rovněž 17. ledna vysílat od 13.00 do 17.00 živě přímo z Domu umění, kam si bude zvát nejen interprety, ale i další zajímavé hosty z brněnského kulturně uměleckého prostředí.

Podrobné informace o projektu naleznete na stránkách Facebook a na:

www.dum-umeni.cz
http://rozhlas.cz/artsbirthday
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.