Share |

Antropofest 2015: Unikátní snímky s antropologickou tematikou

foto: pořadatel akce

Mezinárodní filmový festival Antropofest přináší do Prahy již pošesté unikátní snímky s antropologickou tematikou. Během čtyř festivalových dní (čtvrtek 29., pátek 30., sobota 31. ledna a neděle 1. února 2015) bude promítnuto celkem 15 filmů natočených v různých částech světa, například v Angole, Egyptě, Etiopii, Kurdistánu, Sibiři, Srbsku, Peru, ale i v České republice. Filmy, některé z nich ověnčené festivalovými cenami, jiné festival uvede ve světové premiéře, budou doprovázeny odbornými diskuzemi s českými i zahraničními autory a odborníky.
 
„Letos poprvé festival obohatí výstava fotografií českého antropologa Libora Duška ze Střední Asie a také odborné diskuse spojené s workshopy v Café Jedna v prostorách Národní galerie. Diváci se mohou těšit na významné světové a české antropology, etnology či filmaře, kteří festival navštíví osobně, aby představili svůj film.“říká ředitelka Antropofestu Štěpánka Plachá.
 
Festival zahájí ve čtvrtek 29. ledna snímek české antropoložky Livie Šavelkové, filmaře Tomáše Petráně a etnografa Milana Durňáka s názvem Lakros – to je způsob života. Film nás zavede na mistrovství světa v lakrosu, které se konalo v roce 2011 v Praze. Čeští filmaři zde sledují tým Irokézů. Film festival uvede ve světové premiéře.
 
V pátek 30. ledna mohou diváci zhlédnout celkem čtyři snímky, mezi nimi také film holandské antropoložky kurdského původu Lany Askary Haraka Baraka. Autorka se zúčastní besedy po promítání. Film vypráví příběh návratu jejich rodičů do Kurdistánu. Film festival uvede rovněž ve světové premiéře. V sobotu 31. ledna festival uvede film norského antropologa Frodeho Storaase The Go-Between - Afar of Ethiopia o afarských pastevcích, žijících na etiopských náhorních plošinách, a jejich zvykovém právu.
 
Festival Antropofest pořádá stejnojmenné občanské sdružení, které se skládá z absolventů studijního oboru sociální antropologie. Jeho cílem je nabídnout divákům zhlédnutí filmů, které jsou vzhledem ke svému pojetí jedním z výzkumných nástrojů tohoto oboru.
 
29. ledna – 1. února 2015                                       
Bio Oko, Praha
www.antropofest.cz

 
Bio Oko, Františka Křížka 460/15, Praha 7, více informací a podrobný program najdete na www.antropofest.cz nebo www.biooko.net.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.